G4Media.ro

„The New York Times”: Cazul „Broidy – Nader”: Cum au încercat două…

„The New York Times”: Cazul „Broidy – Nader”: Cum au încercat două monarhii arabe să influențeze deciziile lui Donald Trump

Elliot Broidy, cel care l-a invitat pe Liviu Dragnea în ianuarie 2017 la ceremonia de învestire a președintelui SUA, Donald Trump, a fost prelucrat, timp de mai bine de un an, de un consilier politic al liderului Emiratelor Arabe Unite pentru a-l transforma într-un instrument de influență pe lângă Casa Albă în favoarea liderilor Arabiei Saudite și ai Emiratelor Arabe Unite (EAU), scrie „The New York Times”, citând interviuri și documente secrete.  Reamintim că o compania detinuta de Boridy, Circinus, a semnat la 1 februarie un acord cu compania Romarm pentru realizarea unui important proiect al armatei.

NYT mai scrie că totul în schimbul unor promisiuni de contracte de 1 miliard de dolari pentru firma acestuia de securitate privată, Circinus, și a unor înțelegeri deja livrate de peste 200 de milioane de dolari cu Emiratele Arabe Unite. Circinus deține în România o companie cu același nume care a semnat un contract la 1 februarie, în absența oricărei comunicări publice, cu Romarm, în vederea realizării unui sistem militar C4ISR pentru Ministerul Apărării Naționale.

Consilierul politic al liderului EAU, George Nader, este unul dintre martorii care au hotărât să coopereze, în schimbul imunității, cu procurorul special al Comisiei speciale care anchetează ingerinţele Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, când a fost ales Donald Trump. Potrivit documentelor citate de „The New York Times”, e-mailuri, oferte de afaceri și contracte, Elliot Broidy, responsabil cu strângerea de fonduri pentru Trump, ar fi făcut presiuni pe lângă Casa Albă pentru a-l schimba din funcție pe secretarul de stat Rex Tillerson, concediat săptămâna trecută de Trump, și pentru a susține abordări dure în relațiile cu Qatar și Iran, totodată, făcând presiuni repetate pe lângă Trump pentru a se întâlni într-un cadru privat, într-un loc „liniștit”, în afara Casei Albe, cu lideri ai EAU.

Documentele citate de „The New York Times” arată că George Nader i-ar fi spus lui Elliot Broidy, în încercarea de a-l flata, cât de bine se descurcă în poziția de vicepreședinte responsabil cu Finanțele al Comitetului Național Republican și că le-a vorbit liderilor Emiratelor Arabe Unite și Arabiei Saudite despre „magicul rol central indispensabil pe care îl joacă pentru a-i ajuta pe aceștia”. Documentele sunt un studiu de caz despre cum cele două monarhii din Golful Persic au căutat să obțină influență pe lângă administrația Trump.

Documentele incriminante, care conțin e-mailuri, oferte de afaceri și contracte au fost furnizate de un grup anonim critic la adresa modului în care Elliot Broidy face advocacy pentru interesele americane în Orientul Mijlociu.

Elliot Broidy și George Nader s-au cunoscut la evenimentele din jurul ceremoniei de învestire în funcție a lui Donald Trump. Au devenit repede prieteni, iar în februarie schimbau deja e-mailuri despre potențiale contracte ale companiei lui Broidy, Circinus, în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, dar și despre obiectivele celor două state la Washington, de a convinge Guvernul SUA să întreprindă acțiuni împotriva Frăției Musulmane sau de a se pune presiune pe Qatar.

Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au avut relații deosebit de apropiate cu actuala administrație de la Casă Albă, uneori, președintele Donald Trump a părut că ține partea celor două monarhii arabe împotriva propriului său cabinet, inclusiv în disputele regionale referitoare la Qatar. Totodată, la unison cu acestea, a abordat un ton mult mai dur decât predecesorul său, președintele Barack Obama, în relația cu Iranul, amenințând cu ruperea acordului nuclear încheiat de acesta în 2015.

La 25 martie 2017, Elliot Broidy i-a trimis într-un e-mail lui George Nader prezentarea unei propuneri pentru o acțiune de lobby și o campanie de relații publice care să se desfășoare la Washington împotriva Qatarului și a Frăției Musulmane. Costurile totale ale campaniei propuse erau de 12,7 milioane de dolari. Nader i-a achitat lui Broidy 2,7 milioane de dolari ca plată pentru „consultanță, marketing și alte servicii de consiliere prestate”, se pare, scrie „The New York Times”, pentru a ajuta la acoperirea costurilor conferințelor susținute de două think tank-uri de la Washington, Hudson Institute și Foundation for Defense of Democracies, în cadrul cărora s-au adus critici dure Qatarului și Frăției Musulmane.

Reprezentanții Foundation for Defense of Democracies, organizație care, prin statut, interzice orice finanțare venită din partea guvernelor străine, au afirmat, într-o declarație, că au fost contactați de Elliot Broidy anul trecut și că acesta căuta să finanțeze o conferință despre Qatar și Frăția Musulmană, dar că l-au întrebat dacă banii vin din partea unui guvern străin sau dacă are afaceri în Golful Persic și că acesta le-a dat asigurări că nu. Documentele dovedesc, însă, că plata făcută de George Nader către Elliot Broidy s-a derulat printr-o firmă din EAU către o companie a lui Broidy din Vancouver, Canada.

Documentele mai par să arate, scrie „The New York Times”, că avocații lui Elliot Broidy au discutat cu acesta un posibil acord prin care o parte din profiturile primelor afaceri pe care compania sa le-a făcut cu Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită ar fi fost împărțite cu prietenul său, George Nader. Într-o declarație publică, Elliot Broidy neagă, însă, că Nader ar fi fost plătit în vreun fel pentru astfel de servicii.

Cum pun la cale cei doi o întâlnire secretă a președintelui SUA

Când Elliot Broidy se pregătea pentru o întâlnire în Biroul Oval cu președintele Donald Trump, George Nader încearca, prin e-mail, să-l convingă pe acesta să organizeze o întrevedere privată în afara Casei Albe, a președintelui Trump cu Prințul Moștenitor Mohammed bin Zayed al Abu Dhabi, unul dintre emiratele din EAU, la care se referă cu numele de „Prieten”. Într-un e-mail al lui Nader către Broidy din 1 octombrie 2017 acesta scria: „Spune-i (președintelui Donald Trump – n.red.) că Prietenul vrea să vină cât mai repede cu putință (ASAP – în engleză) să se vadă cu el CÂT MAI DEVREME în afara cadrului oficial, în New Jersey”. „Iar și iar și iar, te rog încearcă să fii ACELA care fixează o dată pentru Prieten, atâta timp cât te afli acolo dacă este posibil”, a adăugat el. Șase zile mai târziu, Elliot Broidy a făcut întocmai, l-a presat pe președintele Donald Trump să-l întâlnească pe prințul moștenitor într-un loc „liniștit”, în afara Casei Albe, se arată într-un raport detaliat al întâlnirii cu președintele pe care Broidy i l-a trimis lui Nader. Consilierul pe securitate națională al președintelui Trump, lt.-gen. H. R. McMaster, a blocat, însă, această întrevedere, avea să raporteze mai târziu Elliot Broidy.

Într-un memorandum trimis de Elliot Broidy lui George Nader despre întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Trump în Biroul Oval în data de 6 octombrie 2017 spune că l-a îndemnat pe președinte să-l schimbe din funcție pe secretarul de stat Rex Tillerson, pe care Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită îl considerau insuficient de dur în relațiile cu Qatar și Iran.

Scuze de la Donald Trump pentru un prinț arab

În ianuarie anul acesta, George Nader i-a scris două e-mailuri lui Elliot Broidy cu o altă solicitare delicată: liderul Emiratelor Arabe Unite vrea ca Donald Trump să vorbească cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite pentru a încerca să atenueze sentimentele proaste pe care le-a trezit cartea lui Michael Wolff, „Fire and Fury: Inside the Trump White House”, în care sunt descrise părerile nu prea flatante ale președintelui Trump față de prințul saudit. Nu se știe dacă Broidy a întreprins ceva în sensul solicitării prietenului său.

Planuri mari, întrerupte de procurorul special

Câteva zile mai târziu, Nader îi scrie lui Broidy că așteaptă cu nerăbdare următoarea sa vizită în Statele Unite. Elliot Broidy îi aranjase acestuia o invitație la cina de aniversare a unui an de la învestirea în funcție a președintelui Donald Trump, care se ținea pe domeniul acestuia din Florida, Mar-a-Lago. Dar aceste mari planuri ale celor doi prieteni au fost brusc întrerupte. La aterizarea lui în Statele Unite, pe Aeroportul Internațional Washington Dulles, George Nader era așteptat de agenții FBI trimiși de procurorul special al Comisiei speciale care anchetează ingerinţele Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016…

George Nader a fost solicitat de Comisia specială care anchetează ingerinţele Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 pentru noi mărturii pe acest subiect. În același timp, procurorul special Robert S. Mueller III anchetează deja legăturile lui Nader cu înalți reprezentanți ai administrației Casei Albe și posibilul rol pe care acesta l-a jucat în sprijinirea lui Trump cu bani proveniți din Emirate, un semn că investigația îndreptată împotriva președintelui american se extinde și asupra rolului unor finanțări străine pentru administrația Trump.

Cum se apără Elliot Broidy

Într-o declarație publică, fundraiser-ul care l-a dus pe Dragnea la învestirea în funcție a lui Donald Trump, Elliot Broidy, a afirmat că eforturile sale „au urmărit să întărească securitatea națională a Statelor Unite, în deplină coordonare cu Guvernul american” și că „a crezut dintotdeauna cu convingere în lupta împotriva atât a extremismului iranian, cât și a celui islamic și în necesitatea de lucra îndeaproape cu prietenii noștri din lumea arabă pentru acest lucru”.

Unul dintre purtătorii săi de cuvânt a declarat că este de părere că documentele au fost furate de hackeri care lurează pentru Qatar. „Deținem acum dovezile de necontestat care leagă Qatar de acest atac ilegal și de spionaj direct împotriva unui proeminent cetățean american pe teritoriul SUA”, a declarat Lee S. Wolosky, avocat al lui Elliot Broidy.

Când i-au fost prezentate copii ale unora dintre documentele care l-ar incrimina, Elliot Broidy a afirmat că nu poate confirma autenticitatea tuturor acestora pentru că nu a văzut originalele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...