G4Media.ro

The Guardian: Statele Unite au reluat tacit expulzarea rușilor solicitanți de azil,…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy in the USA

The Guardian: Statele Unite au reluat tacit expulzarea rușilor solicitanți de azil, după ce au reușit să fugă de mobilizarea lui Putin

Statele Unite, fără să anunțe acest lucru, au reluat expulzarea cetățenilor ruși în țara lor natală, susține ziarul The Guardian, după ce a discutat cu avocații rușilor care au cerut azil în Statele Unite, potrivit BBC.

O astfel de expulzare a fost suspendată după începerea războiului din Ucraina.

Publicația relatează că, spre surprinderea avocaților care apără drepturile migranților, un tânăr care a fugit în Statele Unite de mobilizarea lui Putin a fost expulzat în mod neașteptat zilele trecute în Rusia.

Publicația a fost informată de o avocată din Texas, Jennifer Scarborough, care a reprezentat în instanță interesele rusului expulzat. Conform acesteia, autoritățile americane de imigrație au considerat că amenințarea de a fi trimis pe front nu constituie un temei pentru acordarea azilului.

Printre clienții ei se numără patru ruși care au fugit de la mobilizare, iar acum și ei se tem de expulzare. Toți au ajuns în SUA prin Mexic și au solicitat azil.

Acasă, ei ar putea fi trimiși pe front și urmăriți penal, spune avocata. Ziarul nu îi numește pe acești ruși pentru siguranța lor.

Odată cu începutul invaziei rusești în Ucraina, administrația Joe Biden a decis să suspende expulzările către Rusia, Ucraina și alte șapte țări: Belarus, Georgia, Ungaria, Moldova, Polonia, Slovacia, România și Ungaria.

Nu se știe când anume a fost reluată expulzarea în Rusia și dacă o astfel de decizie a fost luată efectiv de autorități. Casa Albă nu a răspuns la solicitarea ziarului cu privire la acest subiect.

„U.S. Immigration and Customs Enforcement (Ice) își menține angajamentul de a asigura o aplicare umană, eficientă și profesionistă a legii imigrației. Ice facilitează deplasarea și îndepărtarea cetățenilor care nu au cetățenie cu ajutorul companiilor aeriene comerciale și al zborurilor charter, după cum este necesar”, a declarat săptămâna aceasta un purtător de cuvânt al Ice.

„Ice efectuează expulzări către alte țări, inclusiv Rusia, în conformitate cu normele acestor țări”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Immigration and Customs Enforcement.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Foarte bine, cozile de topor inapoi in ruski mir. Sa lupte acolo cu dictatura daca nu le place. Urmeaza beizadelele nomenklaturiste.

    • Cam asa m-am gandit si eu. Pana la urma, nu e o rezolvare sa plece toata opozitia din rusia. Mai frumos ar fi ca toti cei care nu sunt de acord cu dictatura lui putin sa faca ceva in sensul asta, dar sa faca ceva acolo, in rusia, nu traind bine mersi intr-un loc caldut, isi pierd avantul.