G4Media.ro

The Atlantic: Mulți dintre cei care au luat cu asalt Capitoliul pretindeau…

The Atlantic: Mulți dintre cei care au luat cu asalt Capitoliul pretindeau că îndeplinesc voința divină / „Dumnezeu, pușca și curajul au făcut America, hai să le păstrăm pe toate trei”

Numele lui Dumnezeu putea fi văzut pretutindeni în cursul insurecției de miercuri împotriva statului american. Gloata a avut pancarte și steaguri proclamând „Isus salvează!” și „Dumnezeu, pușca și curajul au făcut America, hai să le păstrăm pe toate trei”, transmite The Atlantic, citată de Rador.

Unii dintre ei au fost participanți la Marșul Ierihon, o adunare a creștinilor concepută pentru a se „ruga, mărșălui, posti și susține integritatea alegerilor”. După ce i-au cerut timp de două luni lui Dumnezeu să „salveze republica” la mitingurile din fața parlamentelor statale și a celui federal, participanții la marș au revenit la Washington în număr mare.

În National Mall [parc și ansamblu arhitectonic în apropierea Casei Albe și Congresului – n.trad.] un bărbat flutura un drapel al Israelului sub care prinsese o pancartă ce-i îndemna pe trecători: „Spune-i da lui Isus”. „Strigă, dacă-l iubești pe Isus!” a strigat cineva la un moment dat, iar mulțimea a aclamat. „Strigă, dacă-l iubești pe Trump!” Și mulțimea a aclamat și mai puternic.

Numele grupării se trage de la povestea biblică a Ierihonului, „un oraș al zeilor falși și al corupției”, explică site-ul acesteia. Tot așa cum Dumnezeu i-a poruncit lui Iosua să mărșăluiască în jurul Ierihonului de șapte ori cu preoți suflând în trompete, creștinii s-au adunat la Washington suflând în șofare, [instrumente muzicale din] coarne de berbeci folosite în mod normal în ritualurile religioase evreiești, pentru a alunga „întunecimea fraudei electorale” și a face ca „zidurile corupției să se surpe”.

Marșul Ierihon este dovada că Donald Trump și-a supus anumite elemente ale creștinismului american și că mulți creștini au fost dispuși să-și remodeleze credința după chipul și asemănarea lui. Mase sfidătoare au dărâmat literalmente zidurile guvernării, unii dintre ei crezând că mărșăluiesc sub drapelul lui Isus pentru a implementa voința lui Dumnezeu, aceea de a-l menține pe Trump la Casa Albă.

Cofondatorii grupării sunt practic necunoscuți în sfera organizațiilor creștine. Robert Weaver, un evanghelic din Oklahoma care se ocupa cu vânzarea polițelor de asigurare, fusese numit de Trump la șefia Serviciului de Sănătate Indian, dar s-a retras după ce The Wall Street Journal dezvăluise că-și trecuse competențe false în CV.

Arina Grossu, o catolică, a lucrat recent în calitate de consilieră de comunicare la Departamentul Sănătății. (Weaver și Grossu au refuzat să fie intervievați. „Marșul Ierihon denunță toate actele de violență și distrugere, inclusiv oricare a avut loc la Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021”, mi-a transmis pe e-mail un purtător de cuvânt al Marșului după publicarea acestui articol.)

Totuși, ei vor avea de departe o mult mai mai mare influență decât mulți giganți confesionali asupra configurării reputației creștinismului american pentru lumea externă: ei au contribuit la organizarea unei acțiuni șocante menite a ocoli alegerile din 2020, și totul în numele credinței lor.

În special evanghelicii albi l-au susținut în proporție covârșitoare pe Trump la alegerile din 2016 și 2020. Unii dintre acești susținători au participat la atacul de miercuri împotriva Capitoliului. Deși mulți americani îi consideră răspunzători pe toți simpatizanții lui Trump, ei îi consideră cu atât mai vinovați pe cei care i-au împrumutat lui Trump autoritatea morală a credinței lor.

Mulți lideri creștini au rămas zdruncinați când au realizat acest lucru. „Cu siguranță nu am crezut și nu mi-a trecut în nici un fel prin minte că [Trump – n.a.] va duce lucrurile până într-acolo, cum a devenit clar în ultimele câteva săptămâni”, mi-a declarat Albert Mohler, șeful unui influent seminar evanghelic din Kentucky, care speră că va deveni următorul președinte al Convenției Baptiste Sudice [cel mai mare cult baptist din lume și al doilea din SUA după catolici – n.trad.].

Mohler i s-a opus lui Trump în 2016, considerând că are un caracter care lasă de dorit. Însă în primăvară el și-a declarat public susținerea pentru Trump la alegerile din 2020 precum și că tot restul vieții sale va vota doar candidați republicani la președinție. „Suntem fără îndoială într-un moment agonizant, în care creștinii evanghelici care l-am susținut pe Donald Trump ne regăsim într-o poziție extrem de jenantă datorită comportamentului său cel mai recent”, mi-a declarat el.

Mohler mi-a spus că a fost șocat de triumful gloatei de miercuri. Lui nu i-a venit să creadă că președintele a încurajat explicit acest atac asupra procesului constituțional. „Conservatorii nu cred că există vreo scuză, absolut nici una, pentru dezlănțuirea acestui lucru care echivalează cu o furie distructivă împotriva țării”, a afirmat el. L-am întrebat dacă evanghelicii care-l susțin pe Trump ar trebui să aibă mustrări de conștiință pentru rolul lor în a face posibil comportamentul lui Trump.

„Sincer, nu știu măsura în care istoria îi va reține pe evanghelici – încerc să mă gândesc la cuvântul pe care l-ai folosit acum pentru a descrie susținerea președintelui. Ce cuvânt ai folosit? A face posibil [comportamentul – n.trad.] președintelui”, a spus el. „Eu am fost foarte limpede în criticile mele privind comportamentul negativ al președintelui.”

Cu siguranță nu pentru așa ceva a votat el. Și nici nu avea cum să știe că în acest mod urma Trump să pună capăt mandatului său. Dar el crede că evanghelicii vor trebui să dea socoteală în forul lor interior. „Atunci când se întâmplă să greșim, căința este întotdeauna necesară.”

Alți lideri evanghelici, care în mare parte au rămas tăcuți pe parcursul mandatului lui Trump, au luat în sfârșit cuvântul miercuri. „Penetrarea înarmată a securității Capitoliului sub un drapel confederat înseamnă anarhie, trădare ne-americană și criminală și terorism intern. Președintele Trump trebuie să le spună explicit susținătorilor săi: «Noi am pierdut. Acum mergeți acasă»”, a scris pe Twitter Rick Warren, pastorul unei mega-biserici influente din California.
A fost însă tardiv. Altcineva pusese deja mâna pe portavoce.

„Acest lucru e mai important decât un scrutin anume”, a afirmat Grossu pe site-ul Marșului Ierihon. „Aici e vorba de protejarea alegerilor libere și corecte pe viitor și de salvarea Americii de tiranie.” Gândirea paranoică a fost abundentă printre protestatarii de la Washington; conspirația QAnon a circulat în unele cercuri evanghelice.

Contul de Twitter al Marșului Ierihon a difuzat miercuri o captură foto cu președintele Trump condamnându-l pe vicepreședintele Mike Pence pentru că nu a blocat certificarea voturilor Colegiului Electoral. „O zi tristă pentru America”, scria sub ea, alături de un emoji simbolizând rugăciunea.

Organizatorii marșului nu deplângeau atacul asupra Capitoliului. Deplângeau refuzul vicepreședintelui de a-l ajuta pe președinte să răstoarne rezultatul alegerilor.

Sursa: The Atlantic/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. La fel spunea si bin Laden. Sub administratia Trump a fost prima data in istorie cand SUA a sustinut la vedere crima organizata romaneasca.

  • Te-ai trezit Emile? Ai baut o zeama de varza?
   Pentru ca in imaginatie doar varza se pare ca ai.
   Trump si Zuckerman ne-au asigurat ventilatoarele si celelalte dotari pentru paturile ATI destinate celor covid.
   Sigur, Trump nu-i haleste pe stangisti, pandemia curata destui dintre noi, mai ales dintre votantii pesedistilor. Iar, daca vrei tu sa crezi ca sunteti voi, pesedistii, eliminati cu sange rece, n-ai decat.
   Eu iti suatin libertatea verzei din cap.

  • @Emil
   La fiecare articol despre Trump bagi chestia asta cu cat rau a facut Romaniei.
   E clar ca esti la trollat ca si pe articolele despre politica din Ro.

   Trump habar n-are ce e aia Romania. Sau politica externa in general. Sau orice altceva din care nu se obtin bani, faima sau putere imediat.

   Si activezi si trolii trumpisti cu comentariile astea sau naivii care cred ca Trump e vreun luptator al luminii impotriva ‘stangii radicale’.

   Trump ar iubi stanga, centrul, dreapta si nord estul daca i-ar aduce lui un beneficiu personal. Nu are nici o alta ideologie decat profitul personal si pentru familia lui.

   Si i se rupe de Romania, nu ne-a facut nici rau nici bine decat prin atacarea constanta a UE si pupatul lui Putin in fund. Dar astea sunt la alt nivel, nu despre ce tot scrii tu cu Iohannis si retelele din ro.

  • 1. Cate paturi a adus SUA in Romania?

   2. La ce sunt bune paturile? Problema e in lipsa de doctori. Pe ce directie migreaza doctorii intre SUA si Romania?

 2. Circ pentru redusi mental

 3. Consider ca agenda politicienilor nu este și a cetățenilor!!!

 4. Dumnezeu, pușca și curajul au făcut america
  Foarte corect. Indiferent de ce spun apostolii de azi ai corectitudinii politice.
  Se aplica oricărei tari. Un ilustru francez, de Gaulle, spunea ca în orice direcție se va îndrepta lumea nu vom renunța la arme.

 5. Ce pestrita e Tara asta…uneori te ia frica citind cati nebuni, dezaxati, debusolati chiar periculosi traiesc acolo…
  Multa uscatura la cele peste 320 de Milioane de americani…. multa…

 6. Euractiv, 20 Iun 2018:

  > Proteste în Parlament în timpul discursului lui Dăncilă. Tăriceanu: Așa a început fascismul

  > Premierul prezintă miercuri de la 13:00, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, stadiul pregătirilor și al temelor de interes care vor sta la baza programului de lucru al Președinției României la Consiliul UE. Dăncilă spune că pe perioada Președinției o atenție specială va fi acordată R. Moldova și perspectivei de aderare la UE a acestei țări. Premierul evocă și creșterea profilului european al României cu ocazia Președinției de anul viitor.

  > Deputați USR au afișat un banner pe care scria „Roșia Montană în UNESCO” în timp ce premierul Viorica Dăncilă își citește discursul în Parlament. Proteste au loc și pe holurile Parlamentului și în fața Palatului Parlamentului.

  >Deputatul USR Stelian Ion le-a cerut președinților celor două Camere ale Parlamentului și premierului Viorica Dăncilă să stea de vorbă cu protestatarii aflați pe holurile Camerei Deputaților. „”Eu, personal, nu știu cum au ajuns. Nu i-am chemat eu. Sunt mulțumit că au venit și că ajunge mesajul la urechile lui Liviu Dragnea, ale lui Tăriceanu, ale Vioricăi Dăncilă.”

  De ce deputatii americani nu vor sa vorbeasca cu protestarzii, ba chiar ii impusca un pic in gat, mortal?

  • Comparatie de rahat.

   Aia doi trei romani strigau cumva ‘Spanzurati-l pe Dragnea’?
   Au lasat bombe artizanale la sediul PSD si sediul ALDE?
   Aveau arme si dispozitive de tip catuse pentru luarea de ostateci?

   Pe langa faptul ca nu erau violenti protestatarii romani cereau respectarea legilor si a democratiei pe cand fanaticii trumpisti erau la vanat de senatori si cereau anularea alegerilor democratice.

   Dar la cat esti tu de viteaz cu siguranta ai fi iesit sa stai de vorba cu gloata aia care tocmai spargeau geamurile si omorau in bataie un agent de paza care le-a stat in cale.

 7. @ Tree fitty
  Vad ca debitezi lozinca neo-marxista dupa lozinca neo-marxista, cu o certitudine absolută. Stii cum se spune, certitudini absolute au doar cei/ cele cu un IQ FOARTE RIDICAT…
  Ai vreo dovadă, de exemplu, ca Trump l-a pupat pe Putin in fund, cum afirmi ? De dovezile incontestabile ale legaturilor Bideului cu Maoiștii din Partidul Comunist Chinez ce zici ?
  (Neo)-comunistilor, ati scos iar capul dupa 31 de ani, acum aduceti comunismul din China, prin America si Vestul Europei, nemernicilor…

  • Esti confuz total amice dar hai sa-ti raspund din moment ce incerci sa aduci ceva argumente.

   Three fifty. Original din serialul South Park si devenit intre timp un meme. Se refera la o poveste detaliata si colorata care la final ajunge la o concluzie foarte simpla si care nu prea are legatura cu povestea in sine.

   Ma indoiesc ca ai vreo idee ce e marxismul si cu atat mai putin neomarxismul, dar stii ca e insulta si ca atare il folosesti.

   Nu sustin nimic dintre astea, nici macar socialismul european. Vederile mele sunt clasic liberale si chiar libertariene dpdv economic.

   China actuala se poate incadra la neocapitalism. In nici un caz nu se mai intersecteaza cu maoismul.

   Trump nu a zis absolut niciodata un cuvant negativ despre Putin, si-a contrazis public propriile servicii de securitate si a declarat ca prefera sa il creada pe Putin.
   Tu cum ai numi atitudinea asta a unui presedinte american?

   Biden nu e agent chinez( nici o dovada in privinta asta, doar feicniuizuri marca Breitbart).
   Deja a avut suficiente interactiuni cu Xi, chiar unele tensionate in care i-a spus in fata ca avioanele americane vor ignora interdictiile din Marea Chinei.

   L-a numit thug pe Xi. Trump il numeste o
   prieten si are doar complimente pentru dictatorul chinez la fel ca pentru toti dictatorii lumii pe care ii invidiaza.

 8. @ Tree fitty (sau filthy ?)
  Si ce bani a facut Trump la Casa Albă?
  In CERTITUDINEA ta absolută, stii ca Trump si-a donat in totalitate salariul de Presedinte diverselor agentii americane (mai putin cate $ 1, pt a respecta legea) ? Stii ca fata si ginerele au fost consilieri fara salariu ? Puteau sa ia bani cu galeata, ca Obama, Clinton, Bideul si ceilalti neo-comunisti. Si totusi nu au facut-o ! Bați câmpii !

  • Am uitat sa iti zic Max
   Bine ai venit in grupul personal de hateri!

   Esti actualmente undeva pe la top 15 dar cred ca poti ajunge undeva prin top 5 daca mai comentezi si mai departe pe G4.
   Gambate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.