G4Media.ro

Teroriștii Hamas erau drogați în timpul atacului din 7 octombrie. În buzunarele…

Sursa foto: JOSEPH EID / AFP

Teroriștii Hamas erau drogați în timpul atacului din 7 octombrie. În buzunarele lor au fost găsite pastile de captagon, denumit și „cocaina săracilor”

Teroriștii Hamas care au comis un atac surpriză pe 7 octombrie în Israel au fost găsiți sub influența captagonului, un stimulent sintetic de tip amfetamină care a fost produs clandestin în sudul Europei și traficat prin Turcia către piețele de consum din Peninsula Arabică, după cum a relatat Nir Dvori de la Canal 12, potrivit Jerusalem Post.

Pastilele au fost recuperate din buzunarele multor teroriști care și-au pierdut viața pe teritoriul israelian.

Acest drog stimulant, cunoscut și sub numele de „cocaina săracilor”, le-a permis teroriștilor să comită acte odioase cu un sentiment de calm și indiferență. În același timp, îi menținea în stare de alertă ridicată pentru perioade lungi de timp și le suprima pofta de mâncare.

Captagon, folosit de ISIS

Captagonul a căpătat notorietate în 2015, când s-a descoperit că era folosit de luptătorii ISIS pentru a suprima frica înainte de a efectua operațiuni teroriste. Pe măsură ce influența organizațiilor teroriste precum ISIS s-a diminuat, Libanul și Siria au preluat frâiele și au început să producă și să distribuie drogul pe scară largă.

Gaza, în special, a devenit o piață populară pentru acest drog, mai ales în rândul tinerilor dependenți.

Captagon face parte din familia amfetaminei și a fost inițial dezvoltat pentru a aborda tulburările de atenție, narcolepsia și depresia. În ciuda naturii sale foarte dependente și a potențialului de a induce reacții psihotice, acesta continuă să se bucure de popularitate în Orientul Mijlociu datorită accesibilității sale și ușurinței de fabricare. În țările mai sărace, medicamentul poate fi cumpărat pentru un dolar sau doi, în timp ce în țările mai bogate poate ajunge până la 20 de dolari o pastilă.

Printre efectele sale principale se numără inducerea stării de euforie, reducerea nevoii de somn, suprimarea apetitului și furnizarea de energie susținută.

Potrivit profesioniștilor din domeniul medical din Liban și Siria, captagon nu este răspândit doar în rândul luptătorilor, ci este, de asemenea, utilizat frecvent de către civilii disperați care locuiesc în zonele de conflict.

Cândva o sursă de venit pentru membrii ISIS prin contrabanda cu droguri, captagon a devenit acum o sursă majoră de venit pentru Siria și este susținut în mod activ de Hezbollah.

În urmă cu aproximativ doi ani, o investigație realizată de The New York Times a dezvăluit că persoane asociate cu dictatorul sirian Bashar Assad, inclusiv membri ai familiei sale, au creat o industrie înfloritoare pentru producția de captagon.

Această industrie, care implică participarea Hezbollah, este supervizată de fratele lui Assad și servește drept o întreprindere prosperă în mijlocul ruinelor războiului civil în curs de desfășurare care afectează Siria de peste un deceniu.

Profiturile generate de comerțul cu droguri în Siria le depășesc pe cele obținute din exporturile legitime.

Estimări fiabile sugerează că exporturile de captagon numai din Siria au atins un minim de 3,5 miliarde de dolari în 2020 – o cifră de cinci ori mai mare decât valoarea combinată a industriilor de export legale din Siria, estimată la puțin peste 700 de milioane de dolari.

Experții care își oferă evaluările consideră că aceste proiecții sunt speculative și că valoarea reală a pieței este probabil mult mai mare. De exemplu, în Arabia Saudită, se estimează că consumul de captagon depășește 600 de milioane de pastile pe an, generând o valoare de piață de cel puțin 9-12 miliarde de dolari în fiecare an.

Consumul se extinde dincolo de Arabia Saudită, fiind raportate confiscări semnificative de captagon în Italia, Grecia, Malaezia și Egipt. În Iordania, acesta este ușor de procurat la prețuri mici, ceea ce îl face din ce în ce mai popular în rândul tinerilor defavorizați, inclusiv al celor de vârstă școlară. Fără îndoială, prevalența captagonului continuă să crească în fiecare an.

În decembrie 2021, autoritățile din Kuweit au confiscat nouă milioane de pastile de captagon ascunse într-un transport de portocale. Cu doar o săptămână înainte, autoritățile din Dubai au interceptat contrabanda a 1,5 tone de pastile, în valoare de aproximativ 380 de milioane de dolari, ascunse într-o încărcătură de lămâi.

Numai anul trecut, peste 250 de milioane de pastile captagon au fost împiedicate să fie introduse ilegal în contrabandă, ceea ce reprezintă o creștere de 18 ori mai mare decât în urmă cu patru ani. Aceste cifre iau în considerare doar transporturile care au fost confiscate, lăsând loc de speculații că de fapt cantitățile reale de contrabandă sunt mult mai mari. Rapoartele au sugerat anterior că drogul a ajuns și pe străzile din Israel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sunt injectati cu ura din gradinite si crese ca si tineretul ruzz.