G4Media.ro

Terapie revoluționară pentru tinerii abuzați sexual sau agresați fizic

Terapie revoluționară pentru tinerii abuzați sexual sau agresați fizic

Un studiu, realizat în Germania pe o perioadă de patru ani, a descoperit o nouă metodă eficientă de psihoterapie pentru tinerii care au fost victime ale abuzului sexual sau ale violențelor corporale, transmite portalul Deutsche Welle.

Abuzurile sexuale și violența fizică la adresa copiilor și tinerilor sunt incidente larg răspândite: între 4 și 16 la sută dintre minori devin victimele violenței fizice în țările occidentale, iar între 5 și 10 procente dintre tineri sunt supuși unor abuzuri sexuale, se arată în tr-un nou studiu realizat de psihologi germani. Aceste persoane pot dezvolta simptome ale stresului post-traumatic, ce se manifestă prin amintiri repetitive despre incidentele trăite, anxietate cronică, insomnii, probleme de concentrare și iritabilitate. Deseori, persoanele afectate de stres post-traumatic evită situațiile care le-ar putea aminti de evenimentul traumatizant. Lucru care poate să le afecteze grav cariera, studiul sau relațiile sociale.

E-KVT – nouă terapie made in Germany

O terapie timpurie, spun cercetătorii, poate ajuta la prevenirea efectelor negative pe termen lung. Iar autorii studiului au demonstrat la Berlin, Frankfurt și Ingolstadt, că o nouă formă de terapie, orientată special către nevoile copiilor și tinerilor traumatizați, a dat rezultate spectaculoase.

Este vorba despre ”terapia cognitiv-comportamentală adaptată la dezvoltare și concentrată pe traumă”, în limba germană ”E-KVT”. Aceasta se bazează pe terapia cognitiv-comportamentală, orientată pe metoda terapeutică a cercetătoarei americane Patricia Resick, care s-a dovedit a fi extrem de eficientă în cazul pacienților adulți.

Cercetarea actuală a fost realizată la nivel național în Germania, de psihologii de la Freie Universität Berlin. Rezultatele au fost publicate în renumita revistă de specialitate ”JAMA Psychiatry”. Pe perioada studiului, o grupă de pacienți a beneficiat de tratamentul E-KVT, iar o a doua de terapia tipică aplicată în Germania pacienților cu traume. La finalul tratamentului, participanții din ambele grupe s-au simțit mai bine.

Cu toate acestea, pacienții care au fost tratați prin metoda E-KVT aveau semnificativ mai puține simptome de stres post-traumatic, simptome depresive sau simptome ale tulburării de personalitate Borderline. Și la distanță de trei luni de la aplicarea terapiei, rezultatele au fost la fel de convingătoare.

Pacienții pot beneficia deja de E-KVT

Rezultatele studiului au demonstrat clar că sănătatea psihică a tinerilor care au fost victimele abuzului poate fi ameliorată prin această nouă terapie, comparativ de scurtă durată, dar intensivă – de aproximativ jumătate de an. Ar fi de dorit, spun cercetătorii, ca noua metodă să fie aplicată imediat în practicile medicale pentru tratarea tinerilor traumatizați.

Studiul a fost condus de Prof. Dr. Rita Rosner, de la Universitatea Catolică Eichstätt-Ingolstadt și de Prof. Dr. Babette Renneberg, de la Freie Universität Berlin.

Departamentul de psihologie al Freie Universität Berlin oferă deja consiliere și terapie cu E-KVT pentru tinerii traumatizați.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.