G4Media.ro

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia persistă, după desfășurarea unor vehicule blindate sârbești

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia persistă, după desfășurarea unor vehicule blindate sârbești

Tensiunile au crescut şi mai mult, luni, între Kosovo şi Serbia, după decizia Belgradului de a desfăşura patru vehicule blindate ale armatei sale lângă graniţa cu fosta sa provincie, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse, citat de Agepres.

Duminică, Belgradul a decis să ridice nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră. Avioanele de luptă sârbe au survolat de mai multe ori zona de frontieră sâmbătă şi duminică.

Televiziunea de stat sârbă (RTS) a difuzat luni imagini cu aceste blindate, precum şi cu elemente ale armatei sârbe echipate cu arme automate, precizând că se aflau la 2 kilometri de graniţa cu Kosovo.

La Pristina, prim-ministrul albanez Edi Rama, aflat în vizită la Kosovo, a descris acţiunile Belgradului ca „manevre militare teatrale”, declarându-se convins că „dialogul este singura soluţie”.

Serbia acuză Kosovo vecin de „provocări” după desfăşurarea recentă a forţelor speciale ale acestuia în apropierea a două posturi de frontieră din nordul Kosovo, Jarinje şi Brnjak. Sârbii sunt majoritari în nord şi refuză autoritatea guvernului de la Pristina.

Această desfăşurare a trupelor, care a provocat furia sârbilor, a urmat după decizia guvernului din Kosovo de a interzice intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe şi de a le înlocui cu plăci kosovare temporare, o „măsură de reciprocitate”, afirmă Pristina.

Sute de sârbi au protestat de atunci împotriva acestei decizii şi au blocat traficul cu camioane pe drumurile ce duc la două puncte de trecere a frontierei.

Punctele de trecere a frontierei dintre Serbia şi Kosovo, un teritoriu de 1,8 milioane de locuitori populat majoritar cu albanezi, sunt desemnate drept „pasaje administrative” de Belgrad, care nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie.

Captură video – Facebook/ Serbian Armed Forces (Министарство одбране и Војска Србије)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. HAI SRBIJA ! SRBE NA VRBE !

  2. Vad niște blindate și un echipament de mi-e ca ne incaleca și pe noi.

  3. Franjo Glvina Hrvatsko sranje

  4. Iar si-au luat muslimii albanezi nasul la purtare?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.