G4Media.ro

Tensiunea urcă între Riad şi Washington după decizia OPEC+ de a reduce…

Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP

Tensiunea urcă între Riad şi Washington după decizia OPEC+ de a reduce producţia

Arabia Saudită a respins „total” acuzaţiile administraţiei americane potrivit cărora decizia OPEC şi a aliaţilor săi, printre care Rusia, de a scădea producţia de petrol este motivată politic împotriva SUA, transmit AFP şi Reuters.

Tensiunile au urcat şi mai mult între Riad şi Washington, care au făcut joi un schimb de declaraţii aspre cu privire la producţia de petrol şi, mai larg, despre atitudinea Ryadului faţă de Moscova.

Într-un rar comunicat, saudiţii au ripostat la criticile americanilor, care i-au acuzat că au redus producţia de petrol pentru a se „alinia” intereselor preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Arabia Saudită a văzut declaraţiile (americane) care au descris decizia drept o luare de poziţie a regatului în conflictele internaţionale şi ca motivată politic împotriva Statelor Unite”, a afirmat Ministerul de Externe saudit într-un comunicat.

Riadul „îşi exprimă respingerea totală faţă de aceste declaraţii care sunt nefondate şi scot deciziile OPEC+ din contextul lor economic”, a adăugat ministerul.

„Vor exista consecinţe pentru ceea ce au făcut (saudiţii), împreună cu Rusia”, a ameninţat marţi preşedintele american Joe Biden, care solicita o creştere a ofertei, în speranţa că aceasta va face să scadă preţurile înaintea alegerilor de la mijloc de mandat în SUA în noiembrie.

Potrivit Ministerului de Externe saudit, deciziile OPEC+ sunt „bazate pe considerente pur economice” şi au scopul de a menţine echilibrul pieţei şi de a limita volatilitatea preţurilor.

„Regatul a subliniat în cursul consultărilor continue cu administraţia americană că toate analizele economice arată că o amânare a deciziei OPEC+ cu o lună, aşa cum s-a sugerat, ar fi avut consecinţe economice negative”, a arătat ministerul saudit.

OPEC+ (cei 13 membri ai OPEC conduşi de Arabia Saudită şi cei zece parteneri ai lor conduşi de Rusia) au decis săptămâna trecută o reducere a cotelor lor de producţie.

Preşedintele american a prevenit că vor exista „consecinţe” ale acestei decizii, care riscă să urce preţul petrolului.

Riadul, la rândul său, a afirmat că SUA i-au „sugerat” să amâne cu o lună decizia OPEC+, care ar putea să crească preţul benzinei şi, în consecinţă, nemulţumirea alegătorilor americani.

În clar, Riadul spune, aşadar, că i s-a cerut din partea Casei Albe să aştepte să treacă alegerile legislative prevăzute pe 8 noiembrie şi decisive pentru următoarea parte a mandatului lui Joe Biden.

Reacţia Washingtonului la comunicat a fost rapidă şi deosebit de puternică.

Arabia Saudită „poate încerca să manipuleze şi să deturneze atenţia, dar faptele sunt simple”, a acuzat joi Casa Albă.

„În ultimele săptămâni, saudiţii ne-au dat de înţeles, în privat şi în public, că aveau intenţia să reducă producţia de petrol, ştiind că aceasta ar creşte veniturile Rusiei şi ar atenua impactul sancţiunilor. Aceasta este direcţia greşită”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale.

„Ar fi putut cu uşurinţă să aştepte viitoarea reuniune a OPEC pentru a vedea cum evaluează lucrurile”, a continuat el.

„Alte ţări din OPEC ne-au indicat în privat că şi ele se opun deciziei saudite, dar că au fost forţate să sprijine” strategia Riadului, a mai acuzat Kirby.

Washingtonul „va continua să supravegheze orice semnal privind poziţia (Riadului) în materie de răspuns la agresiunea rusă”, a spus el.

Joe Biden a promis deja să „reevalueze” foarte îndelungata relaţie strategică dintre cele două ţări, care se bazează pe un principiu simplu: Arabia Saudită alimentează piaţa petrolului şi, în schimb, Statele Unite îi asigură securitatea, mai ales prin vânzări masive de arme.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Foarte bine , sa fie pusi sub papuc toti din OPEC care e clar ca toti sunt anti occident.

 2. De fapt coruptul Bideu Ie-a cerut sa amane pana dupa alegeri. Ar trebui suspendat.

 3. SUA ar face bine sa invete ceva din lectia asta. Multii au profitat dupa urma lor si dupa aceea si.au luat.o in cap. Arabia Saudita este o putere,in regiunea golfului, doar datorita SUA si Marea Britanie.

 4. E și o parte bună.
  Se va vinde Tesla ca pâinea caldă!

 5. Fortele retrogade impotriva lumii civilizate.

 6. SUA si UE sunt asa o oaie neagra de toti aia de care zici din Africa, Asia, America de Sud se inghesuie in ele. Cred ca cei care o sa ramana acolo o sa zboare cu AN-24 (Antonov, avionul sovietic), in urmatorul deceniu.

 7. E de neînțeles supărarea americanilor. Au acum oportunitatea de a accelera tranziția la energii sustenabile. Parca asa spuneau acum câteva zile despre Europa ca după sabotarea ns are ocazia de a se rupe de dependenta de gauzul rusesc.
  Greșeala președintelui biden e ca l-a vizitat le mbs în vara. Practic l-a iertat în afacerea sabotarea Khashoggi fără sa primească nimic.