G4Media.ro

Televiziunile de stat rusești s-au transformat în mașini de propagandă cu jurnaliști…

Sursa foto: Kremlin.ru via Wikimedia Commons

Televiziunile de stat rusești s-au transformat în mașini de propagandă cu jurnaliști care le explică rușilor că trebuie să accepte un război nuclear: ”Oricum vom muri cu toții cândva/ Vom începe de la zero” (analiză The Times)

The Times a analizat programele televiziunilor de stat ruse, ajungând la concluzia că acestea s-au transformat în simple instrumente de propagandă ale Kremlinului care vorbesc despre cum rușii trebuie să accepte un eventual război nuclear pornit de Vladimir Putin. Analiza Times: 

”Era doar o seară ca oricare alta la televiziunea de stat rusă când Margarita Simonyan, șefa postului media RT, susținut de Kremlin, a declarat cu dezinvoltură că, dacă președintele Vladimir Putin ar decide că este necesar un război nuclear cu NATO, ea l-ar accepta. „Este ceea ce este”, a spus ea.

„Există două căi posibile”, a adăugat Simonyan, în vârstă de 42 de ani, citând un analist politic neidentificat. „Fie pierdem în Ucraina, fie începe un al treilea război mondial. Cunoscându-ne pe noi și pe liderul nostru, Vladimir Vladimirovici Putin, nu există nicio șansă ca noi să renunțăm.” Gazda emisiunii de actualități a intervenit cu un citat vechi al lui Putin despre un potențial război nuclear cu Occidentul, spunând: „Nu, nu, nu: „Noi ne vom duce în ceruri, iar ei vor crăpa pur și simplu”. Simonyan, care are trei copii mici, a dat din cap înțelept și a spus: „Oricum, vom muri cu toții cândva”.

De când Putin și-a lansat invazia neprovocată a Ucrainei la 24 februarie, undele de emisie ale principalelor posturi de televiziune din Rusia au fost epurate de aproape toate emisiunile de divertisment. De la 9 dimineața până la 3 dimineața, pe Channel One, postul de televiziune principal, telespectatorii sunt bombardați cu 16 ore de știri, expuneri ale „falsurilor” occidentale despre invazia Rusiei și talk-show-uri politice cu experți favorabili Kremlinului. Singura pauză este pentru un scurt program pe teme de sănătate și un serial de teatru despre crearea bombei atomice. Imaginea este similară și la Rossiya 1, celălalt canal principal de televiziune de stat.

Supranumită „cutia zombi” de către criticii Kremlinului, televiziunea de stat rusă este una dintre cele mai puternice arme ale lui Putin în contextul escaladării conflictului cu Ucraina și aliații săi din NATO. Chiar și o oră petrecută urmărind emisiunile sale pline de ură și orwelliene, în care criticii Kremlinului sunt etichetați în mod obișnuit drept „gunoaie” și „trădători”, este o experiență dezorientantă și tulburătoare.

„Scopul operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina este de a preveni un război global. Acțiunile Rusiei sunt, în esență, anti-război”, a declarat Dmitri Kiselyov, în vârstă de 68 de ani, principalul propagandist al Kremlinului și gazda unei emisiuni influente de duminică seara despre actualități. Odată, el a informat cu mândrie telespectatorii că Rusia este singura țară care ar putea reduce Statele Unite la „cenușă radioactivă”, iar în 2013 le-a spus jurnaliștilor care lucrează în subordinea sa că „perioada jurnalismului imparțial s-a încheiat: obiectivitatea este un mit”.

Nimeni nu a luat acest sfat la inimă mai mult decât Simonyan, care se referă în mod obișnuit la Putin ca fiind „șeful”. Ea a fost numită redactor-șef al RT în 2005, când avea doar 25 de ani. În primii săi ani, canalul a atras puțină atenție internațională, iar propaganda deschisă a fost relativ rară. Toate acestea s-au schimbat în 2008, după scurtul război al Rusiei cu Georgia vecină, când RT a primit un rol cheie în ceea ce Kremlinul numește „războiul informațional” cu țările occidentale. De asemenea, ea scrie scenarii pentru o emisiune de „satiră politică” care a prezentat o parodie rasistă a președintelui Barack Obama, realizată de o actriță îmbrăcată în negru. În prezent, Simonyan este o participantă obișnuită la emisiunile de actualitate, unde a acuzat cu lacrimi în ochi „naziștii” ucraineni că vor să „scoată ochii” copiilor ruși și că națiunea ucraineană sfidătoare este cuprinsă de o „nebunie colectivă”.

Un alt agent de propagandă de top al Kremlinului este Olga Skabeyeva, gazda emisiunii de actualități 60 Minutes de pe Rossiya 1. De la începutul războiului, durata emisiunii sale zilnice a fost extinsă la 90 de minute (dar nu a fost redenumită). Cu o prezență pe ecran care se situează undeva între Hannibal Lecter și Vrăjitoarea cea rea din Vest, Skabeyeva, care a fost supranumită „păpușa de fier” a lui Putin, este, fără îndoială, cel mai mare șoim al televiziunii de stat. Numai în ultima săptămână, ea a cerut Rusiei să desfășoare o operațiune specială pentru a „demilitariza” NATO și a declarat: „Dumnezeu este cu noi. Iar cu Ucraina – diavolul”. Când Evgheni Popov, soțul și co-prezentatorul ei, a avertizat că nu va mai rămâne nimeni în viață pe planetă după un război nuclear, Skabeyeva, în vârstă de 37 de ani, a zâmbit și a spus: „Vom începe de la zero”.

Trei sferturi dintre ruși se informează despre război de la televizor, potrivit unui studiu independent recent. Li se spune că armata rusă folosește „lovituri de precizie” pentru a „elibera” orașele și localitățile ucrainene de la „batalioanele naționaliste”. Rapoartele privind atrocitățile comise de soldații ruși în orașe precum Bucea sunt descrise ca fiind un complot occidental rău intenționat pentru a discredita Kremlinul.

Rata de aprobare a lui Putin în rândul rușilor a crescut de la 69% la 82% de când a început invazia, potrivit Centrului Levada, o organizație independentă de sondaje și cercetare. Însă același institut de sondaje a constatat că mai puțin de unul din cinci ruși crede că toți locuitorii țării au răspuns întotdeauna sincer atunci când au fost întrebați despre Putin.

Recent, Kremlinul și-a mărit cheltuielile pentru mass-media de stat de peste trei ori, ajungând la 17,4 miliarde de ruble (194 de milioane de lire sterline) pentru primele trei luni ale anului. Căutarea unor surse alternative de informații a devenit mai dificilă de când ultimele instituții media independente din Rusia au fost închise la scurt timp după ce Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina. Zeci de jurnaliști de opoziție au fost forțați să părăsească țara sau riscă până la 15 ani de închisoare, în conformitate cu o nouă lege care interzice „informațiile false” despre război. Kremlinul a interzis, de asemenea, site-urile străine de socializare, precum Facebook și Twitter.

„Controlul mass-media este cheia”, a declarat Masha Borzunova, care a găzduit o emisiune intitulată Fake News, care dezmințea propaganda Kremlinului, la canalul online independent TV Dozhd înainte de închiderea acestuia în martie. „Este mai ușor acum pentru televiziunea de stat să își construiască propria realitate și să îi plaseze pe ruși în interiorul acesteia.”

Vladimir Solovyov, care de obicei poartă în direct un costum Mao complet negru, este gazda propriului său talk-show despre afaceri politice și prezintă, de asemenea, un program săptămânal dedicat fiecărei mișcări și declarații a lui Putin. Înainte de război, el a salutat „abilitățile de arte marțiale” ale lui Putin atunci când acesta a întins o mână pentru a opri un creion să se rostogolească de pe biroul prezidențial. Mai recent, el a spus că Rusia este serioasă în privința avertismentelor sale nucleare. „[Putin] nu blufează niciodată”, a declarat Solovyov, în vârstă de 58 de ani.

Unii analiști suspectează că retorica sângeroasă a televiziunii de stat ar putea fi destinată atât pentru o audiență internațională, cât și pentru consumul intern. Cu toate acestea, deși nu este clar ce influență are vitriolul cotidian asupra factorilor de decizie politică străini, mulți ruși au raportat schimbări îngrijorătoare în cazul membrilor de familie dependenți de propaganda Kremlinului. Persoanele mai în vârstă sunt mai susceptibile de a fi consumatori mai entuziaști, creând falii între generații.

„Tatăl meu se uită la televiziunea de stat toată ziua de când a început războiul și cu siguranță a devenit mai agresiv”, a declarat Irina, o femeie din centrul Rusiei. „L-am întrebat dacă am putea să îl oprim puțin și a explodat pur și simplu. A început să mă înjure, folosind cuvinte pe care nu le mai auzisem de la el până atunci”.

Săptămâna trecută, la Moscova, un tată și-a denunțat propria fiică după ce aceasta a postat mesaje împotriva războiului pe rețelele de socializare, în timp ce alții au refuzat să își creadă rudele din Ucraina atunci când acestea le-au spus că sunt atacate de armata rusă.

Prezentatorii de top ai televiziunii lui Putin au fost cu toții bine recompensați pentru serviciile lor, cu salarii și alte beneficii în valoare de milioane de lire sterline pe an. Se pare că Skabeyeva și soțul ei dețin proprietăți de lux în Moscova, în timp ce Solovyov a fost privat recent de o vilă lângă lacul Como din Italia, după ce el și colegii săi șefi de propagandă au fost sancționați de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, nimeni nu este pe deplin sigur dacă aceștia sunt credincioși adevărați sau cinici dispuși să debiteze minciunile Kremlinului în schimbul unui sac plin de ruble.

„Cred că unii dintre ei cred cu siguranță, dar există nuanțe”, a declarat Borzunova. „Ei cu siguranță nu trăiesc într-un vid informațional. Ei nu pot să nu știe că, de exemplu, civilii [ucraineni] mor în timpul bombardamentelor. Dar atunci când ești în sistem de atât de mult timp și lucrezi pentru el, înveți să negociezi cu tine însuți, să te adaptezi la el. Pentru unii, pur și simplu nu mai există cale de întoarcere. Iar pentru unii, „scopul justifică mijloacele”.

Sursa foto: Kremlin.ru via Wikimedia Commons

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

72 comentarii

 1. @redactia,
  ati confundat Bucha cu Bucharest….intra draq bucurestenii in panica si rup granitele daca citesc articolul.

  • Redactia este in genunchi in fata corectorilor si a lui Google Translate. 🙁

  • RTVul oligarhului cu iz de $RI (factziunea PSDisto hAURitã) .. printre Ciutaci si AURolaci cu spume .. poate învãtza despre propaganda si mafiotzealã media chiar si pe rusnacii bolsevico mafiotzi .

  • RTVul oligarhului cu iz de $RI (factziunea PSDisto hAURitã) .. printre Ciutaci si AURolaci cu spume .. poate învãtza despre propagandã si mafiotzealã media,chiar si pe rusnacii bolsevico mafiotzi .

  • Bre, io cred ca in realitate e vorba de CNN in articol, dar cei de la UM au tastat gresit.

 2. Eu sunt gata sa pup bocancul stapanului meu Putin!

  • @ vct – Bre, am zis eu ca esti bipolar 😂😂😂 cand esti alb, cand negru 😂😂😂 *Acu’, nu m-am gandit daca nu cumva esti vreo clona sau invers, celalalt sa fie clona.

  • Sa-i tragi și una sub centura din partea mea, daca tot ești prin zona aia…

 3. Bine, Putin de fapt vrea sa ne convinga pe noi ca lui nu i pasa daca ii omoara pe toti rusnacii. Asta stiam. Trebuie rasa Rusia de pe fata pamantului inainte sa apuce sa faca Putin ceva, oricum rusii nu au nimic impotriva daca ii trimitem pe lumea cealalta, deci hai, cu tupeu. Loviti Rusia cu o nucleara suficient de mare incat sa nu mai ramana mai nimic din ea. Si gata, incep animalele debile rusnace de la zero, asa cum vor.

  • Putin e un psihopat nenorocit, își bate joc de lumea întreaga, inclusiv de poporul rus. E un inconștient, când amenință lumea cu idioțeniile lui,

  • @ 🤣 – Ai impresia ca bogatanii din rusia nu si-au facut adaposturi antiatomice? Iti dai seama ce de resurse se impart la o mana de oameni bogati ramasi dupa?

  • tu ai impresia ca bogatanii vor sa fie singuri pe un pamant pustiit, mai saraci decat cei mai saraci de acum? sa munceasca ei pamantul si sa nu aiba sofer, yacht, camerista etc?

  • @kafka , eu nu inteleg de ce ar vrea putin și clica lui sa domneasca peste un pământ care nu mai susține nici hrana și nici alte forme de viata, degeaba sta în bunker cu provizii când după ce războiul nuclear e terminat, iarna nucleara va otrăvi tot ce e viu și fertil

   Cred ca mai degrabă emisiunile astea de pe canalele tv de stat al Rusiei sunt facute mai mult pentru noi și cei din vest, iar mentalitatea asta cu „dacă mor eu va iau după mine” e doar un flexing sa ne arate cât de curajos este el

  • @ @kafta; @groove – Bine, ce spuneam eu acolo e o ironie, desi, nu sunt sigur ca idi otii schizofrenici din rusia nu se gandesc doar la burdihanul lor si efemera lor viata, sub sloganul „daca mor eu sa moara toti”…

  • „Oricum vom muri cu toții cândva/ Vom începe de la zero”

   Poate altii vor porni de la 0, orcii vor ramane 0 pentru totdeauna. Hai cu petarda nucleara putzulin!

 4. Nu stiu, americanii au zis ca nu dau rusii nucleare, deci n-au cum sa stie rusii mai bine ce fac rusii decat americanii.

 5. „O luam de la capat”, in teoria evolutionista, de la gandacul de bucatarie. Gandacul are un adn care nu va suferi modificari din cauzede radiatii nucleare. Mai supravietuiesc animale ce traiesc la adancime, apa e un bun scut, opreste neutroni si altele. In rest va fi parjol, si asta pentru multi ani, foarte multi. Poate ca viata avansata nici nu s-ar mai intoarce curand, daca vor zbura rachete din toate catre toate directiile. Daca impactul nostru climatic e deja important, atunci si un razboi nuclear total ar afecta toate formele de viata printr-un impact asupra temperaturii globale, de exemplu. A se compara kilotonele trantite on Japonia cu cele purtate de o singura bomba nucleara din zilele noastre. Nu mai ramane nimic si nu se mai reface nimic. Nu o luam de la zero, pe Terra se lasa o mare liniste mult timp de acum incolo.

  • Naspa… the 100 scrie pe noi

  • Ce credeți ca sa intamplat pe Marte acum sute de mi de ani sau chiar milioane de ani? Tot razboaie nucleare au fost si acolo de aceea are culoarea rosie,de la roca incinsa la mi de grade.Aceeași genă o avem si noi moștenită de la strămoși nostri umanoizi. Deci ne vom autodistruge odata si odata,poate nu curand dar in viitorul apropiat cu siguranță

  • @ Sorin – Mda, cred ca iei prea in serios filmele SF… Si, apropo, culoarea rosie a planetei Marte e de la regolitul care are un continut mare de oxid de fier…

 6. Asta a fost santajul ruZnac de 50 de ani incoace. RuZnacii vor sa para nebuni si noi sa zicem hai sa le dam ce vor ca altfel dau nucleare. N-or sa dea nicio nucleara pentru ca ei vor sa ocupe deci sunt in atac nu in aparare acum. Santaj bolsevic la care doar marionetele lor de la Satana 3 si RusiaTV mai pun botul la noi.

  • De ce mananci gunoi? Satana3 e cu catel purcel in tabara americana, greu de imaginat ceva mai vomitiv decat Raducu la satana3.

  • Muge-tar(e) wanna suuuuck fugi cat mai poti de la ferma de troli din St. Petesburg ca pe 9 mai da Putler mobilizare generala si n-o sa mai poti fugi. Or sa te faca ukraenienii gratar cu javelinurile aaaahahahahahaha

  • Dar de unde?! Gicutza e romanas de-al nostru, iubitor de rusi ca asa e la moda acum. Ii place sa dea din gura despre occident, dar se bucura din plin de avantajele vietii moderne.

  • Cred ca bugetarilor asta de gicu ,lucrează secretara la Haur! O ia de la rusi și o da aiurea! Profilul lui e urmatorul: 8 clase,limba rusa , ultima carte citita abecedarul slavon! …dar e bugetar! Plătit în ruble! Asta ii caracterizează pe votanții haurarilor

 7. Inteligenta ruseasca la ea acasa.

 8. trogloditii lui Putin … ridicolul emisiunilor alea il depaseste cu mult si pe cele ale lui gAdea

 9. singura persoana „belicoasă” de pe aici e m.a-t.a … ne lesi cu vrajeala asta? ameninta occidentul cu nuclearele? ce ai? te-ai lovit la cap?

 10. NU vor da rușii cu nucleara, e o vrăjeala totală. Dau scris ca rușii sunt cei mai maro la fund de frică. Garantat nu dau nucleara.
  Nu suport să fiu contrazis!

 11. Da’ poate ca sunt rusi, mai ales ce tineri, carora utin le pasa de Ucraina si de masinatiunile politice si care vor o pace nenucleara in locul unei distrugeri generale. Pe aia i-a intrebat cineva daca doresc sa moara si sa ajunga in rai inainte de vreme ?

 12. Redactia G4media, va rog atentie la ce scrieti:
  „Rapoartele privind atrocitățile comise de soldații ruși în orașe precum București sunt descrise ca fiind un complot occidental rău intenționat pentru a discredita Kremlinul.”

 13. Ce de nesimtiti ordinari pe acest site.Doar la injurat sunt buni acesti nesimtiti.Pun pariu ca nici minimul pe economie nu sunteti in stare sa il luati.

  • Cred ca bugetarilor asta de gicu ,lucrează secretara la Haur! O ia de la rusi și o da aiurea! Profilul lui e urmatorul: 8 clase,limba rusa , ultima carte citita abecedarul slavon! …dar e bugetar! Plătit în ruble! Asta ii caracterizează pe votanții haurarilor

  • IA zii ,mai ,Ionuț…..cat e salariu minim,ce condiții trebuie sa ai sa l câștigi,și ce multă carte ai învățat tu de ai ,probabil,cel mai mare salariu din lume?

 14. Sa fie distrusa America cu arme nucleare chit ca murim toti!

 15. Erata…zi mai,Ionuț….iti dau capra ca s o f.ti?

 16. Televiziunea rusa de stat vorbeste de marele reset dar nu poate intelege ca va fi marele shutdown. Dar nu o sa fie pentru ca exista ceva ce nu o sa-i lase s-o faca.

 17. Doar emisfera nordică devine de nelocuit.

 18. Sa fim serioși, astia sunt mici copii pe lângă Gadea. Asemenea arta de pupat in dos pe dom. Profesor , un asemenea talent se naste la generatii

 19. si la noi e la fel cu Satana 3 si R(usia)TV

 20. Mai bine propaganda americana decat cea ruseasca… Nu e nimic horror in ea. Daca o asculti pe cea ruseasca mori tanar.

 21. Am aflat cu ocazia asta de Olga Skabeyeva.
  E exact Sosoaca un pic mai slaba si cu 10 ani mai tanara. Are centura neagra la u.rlat.uri si ne.sim.tire ag.re.siva.

 22. ”Oricum vom muri cu toții cândva/ Vom începe de la zero”
  Rusii…si tragi apa la wc

 23. Cel mai probabil Putin vrea să o ia de la zero cu Rusia și nu știe cum să scape mai repede de ruși, că i-a mai rămas foarte putin timp.

 24. @Redactia:

  „Rapoartele privind atrocitățile comise de soldații ruși în orașe precum București sunt descrise ca fiind un complot occidental rău intenționat pentru a discredita Kremlinul.”

  Orase precum Bucuresti????

  Imi da fiori reci eroarea asta…

  Va rog corectati si sper sa nu mai citesc asa ceva decat in cartile de istorie de pana acum.

 25. Am văzut-o pe jurnalista sau ce era aia care spunea că după un război nuclear rușii vor merge în rai iar dușmanii lor în iad. Mie nu mi-a plăcut ce-a spus, dar cred că nici rușilor.

 26. Poate ca rostul unor afirmatii de tipul „Oricum, vom muri cu toții cândva” este sa-i determine pe rusi sa se inroleze. Cu „promisiunea” nucleara le garanteaza viitorilor recruti o victorie si le asigura spatele. Cei ce se inroleaza stiu ca, candva, cineva va sarbatorii un al doilea noua mai, care va celebra si comemora o victorie si moartea lor, o moarte garantata insa intru gloria garantata a mumei. Emisiunea de la TV pare sa fie e o operatiune din vorbe de atras muste, recruti.

 27. @ Vlaicu – Na, io stiu? S-o fi gandit ca o sa inceapa de la zero de la cuacervate si procariote 😐

 28. hai cu carbunii G4, bagati carbuni la Uărdpres.

 29. Propaganda e una,tunului și amenințarea cu bomba e alta! …ex… vinla tine și îți f.t femeia,cu 20 de prieteni! ….e amenințare sau propaganda?

 30. Propaganda e una,tunului și amenințarea cu bomba e alta! …ex… vinla tine și îți f.t femeia,cu 20 de prieteni! ….e amenințare sau propaganda?

 31. Eu ma uit la chinezi care stau foarte linistiti, deci nu mi-as face griji. Razboi nuclear intre Rusia si China inseamna ca China isi ia la randul ei cenusa radioactiva si pietele ei de desfacere se duc toate naibii. Deci chinezii ar fi cel putin la fel de ingrijorati precum europenii si americanii daca l-ar sti pe Putin in stare de razboi nuclear. Devreme ce chinezii nu sunt deloc ingrijorati e clar ca tot ce fac clownii aia de ziaristi rusi e sa incerce sa ne sperie pe noi occidentalii. Emisiunile alea nu sunt pt consum intern in Rusia ci pt consum extern.

 32. Dacă ai timp,citește și apoi da tu cu părerea!.. educația de pe net, au și tinerii rusi!

 33. Rusia este o societate bolnava . Putin este para##ic. Numai a pomeni despre utilizarea bombei atomice tine de paranoia . La fel și pt câțiva comentatori pro ruși de pe forum .
  Opriți-va până nu e prea târziu .

 34. Dar ce se intampla daca nu sunt mujicii pregatiti sa distrugem toata planeta? Nu il mai iubesc pe putin dupa aia?

 35. La ortodocsi actul sexual este un pacat,la islamistii jihadisti este un drept al masculilor.Daca pe lumea cealalta Olguta se intalneste cu ei?S-ar putea ca violul,in grup,sa fie exclus,pentru ca toti acesti”eroi”,conform doctrinelor lor nu aveau cum sa ajunga in iad.Iata ca nu numai jihadistii exclud iadul daca folosesc moartea voluntara pentru a trece dincolo,ci si putinistii exaltati(de averile lor ascunse)
  Pai ce face Kiril al lor,cel mai mare patriarh de pe Pamant,accepta si el sinuciderea?Chiar vrea sa fie inmormantat fara preot?😆Ce inseamna si ideologiile astea incropite la comanda?Naravul bolsevic este mai tare decat „credinta”afisata de cei doi(Putin si Kiril).

 36. E normal ca, dupa o dieta indelungata cu „maro”, mintea si sufletul sa se atrofieze.

 37. Ma bucur a nu le pasa dacă sunt rasi de pe suprafta pământului. Hai cu o „nucleara” suficienta pentru distrugerea Rusiei. Nu w musai sa fie atomica.

 38. Se joacă cu noi ! O sa de-a nucleare la mama lor în origini,!