G4Media.ro

Tehnologie inovatoare ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru detectarea…

Tehnologie inovatoare ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru detectarea anticipată a epidemiilor

Cercetători din mai multe ţări au dezvoltat o tehnologie ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru a detecta posibile epidemii şi concepută pentru a cunoaşte tendinţele de propagare a virusului şi ameliorarea pandemiilor, relatează luni EFE, preluată de Agerpres.

La cercetare au participat oameni de ştiinţă de la centrul tehnologic Cataluńa Eurecat, de la Institutul de Cercetare a Apei KWR al Universităţii Exeter, de la Universitatea din Thessaly şi de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.

Această tehnică inovatoare numită Seewes4COVID a câştigat una dintre categoriile la hackathon#EUvsVirus organizată de Consiliul European pentru Inovare care a reunit virtual 2.100 de echipe din peste 50 ţări cu scopul de a aduce soluţii inovatoare la provocările legate de criza coronavirusului.

Inovaţia propusă de Eurecat este o soluţie pentru a prognoza focarele epidemiologice în timp real prin analizarea apelor reziduale, având ca instrumente microbiologia şi inteligenţa artificială.

Concret, „soluţia face posibilă urmărirea indicatorilor microbiologici pentru a putea fi comparaţi între ei cu o anumită frecvenţă şi a crea modele care să simuleze impactul interconectării lor”, potrivit lui Xavier Domingo, director la Unity Smart Management Systems al Eurecat.

„Se poate obţine o estimare a numărului de persoane infectate şi a se afla tendinţa, anticiparea şi reducerea efectuării unor teste zilnice masive”, a explicat el.

Potrivit lui Gabriel Anzaldi, directorul pentru dezvoltare ştiinţifico-tehnologică, „putem avea informaţii care să permită anticiparea faptelor, ceea ce ar duce la o mai bună gestionare a resurselor afectate de pandemie şi ar deschide posibilitatea de a se putea interveni, preventiv, acolo unde este nevoie de cele mai mari eforturi”.

„Desfăşurarea şi dezvoltarea unei soluţii precum cea propusă de Sewers4COVID ne-ar permite să intervenim anticipat încă de la izbucnirea pandemiei printr-o gestionare predictivă ce ar putea totodată reduce riscurile asupra colectivităţilor cele mai vulnerabile şi optimiza serviciile prioritare în mod coordonat la toate nivelurile de acţiune”, a precizat Anzaldi.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Dacă o testează în Dâmbovița se duce.

  2. Ce faci in Romania rurala, unde exista in marea majoritate a gospodariilor toalete ecologice pe baza de compost, de unde iei datele pe care sa le prelucreze apoi inteligenta artificiala ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.