G4Media.ro

Țara de lângă România devastată de coronavirus: Dacă nu facem nimic, sistemul…

Țara de lângă România devastată de coronavirus: Dacă nu facem nimic, sistemul de sănătate nu va mai putea accepta pacienți la jumătatea lunii decembrie. Nu va mai exista spațiu în spitale, nici măcar pe coridoare

Sistemul de sănătate al Ucrainei este pe punctul de a se prăbuși, având în vedere numărul mare de infectări cu noul coronavirus. Paturile se epuizează, buteliile de oxigen lipsesc și 258 de medici și asistenți au murit deja din cauza virusului, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de Rador.

Coronavirusul a lovit politicieni de frunte din Ucraina: președintele Volodimir Zelenski se află la spital din această cauză, dar starea sa evoluează înspre însănătoșire completă. În plus, șeful biroului prezidențial, președintele parlamentului, adjunctul acestuia, precum și ministrul sănătății au fost infectați. Trei primari aleși în primul tur al alegerilor locale au murit din cauza virusului.

Hennadij Kernes, primarul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost infectat cu noul coronavirus și se află la spitalul universitar Charité din Berlin încă din data de 17 septembrie. Deoarece, de atunci și până în prezent, angajații săi au publicat doar două fotografii cu el, iar între timp Kernes a fost reales, există speculații în Ucraina cu privire la perioada legală de tratament de care poate beneficia fără a fi nevoie să renunțe la funcție. La urma urmei, consiliul orașului ar trebui să se întrunească pentru prima dată pe 2 decembrie.

Săptămâna trecută, Ucraina a raportat de mai multe ori noi recorduri ale infectării cu coronavirus, chiar dacă cifrele de sâmbătă au scăzut ușor la 12.079 de cazuri și 138 de decese. În ultima săptămână, Ucraina a avut de aproximativ o dată și jumătate mai multe infecții noi pe cap de locuitor decât Germania.

Mass-media raportează despre spitale supraaglomerate și ambulanțe cu pacienți în așteptare, despre lipsa de oxigen și de personal, în mod tradițional, insuficient plătit. În plus, cel puțin 258 de medici și asistenți medicali au murit din cauza virusului de la începutul pandemiei și până în prezent.

Primul ministru Denis Schmihal a avertizat: „Dacă nu facem nimic, sistemul de sănătate nu va mai putea accepta pacienți la jumătatea lunii decembrie. Nu va mai exista spațiu în spitale, nici măcar pe coridoare.” În urmă cu două săptămâni, guvernul a impus „o carantină de weekend” menită să restricționeze contactul interpersonal.

Situația este evident deosebit de dramatică în DNR (Donețk) și LNR (Lugansk), „Republicile Populare” din estul Ucrainei. Încă de la începutul lunii octombrie, Spiridon Kilinkarow, originar din estul Ucrainei, a făcut un apel în cadrul unui talk-show la televiziunea de stat rusă: „Acolo nu există medicamente, nu există medici. Singura afacere care înflorește sunt pompele funebre, cererea s-a triplat.”

Kilinkarow, care a fost cândva deputat comunist la Kiev, locuiește de ani de zile la Moscova și comentează de acolo ce se întâmplă în Ucraina. „Înțeleg liderii DNR și LNR ce se întâmplă în estul Ucrainei? Trebuie ținut cont de faptul că acolo avem o populație foarte neloială.” Așa cum era de așteptat, numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut din nou în DNR și LNR. De miercuri până sâmbătă, autoritățile lor au raportat 585 de noi infectări și 73 de decese într-o populație care oficial însumează sub 3,7 milioane de oameni. În total, s-a ajuns la 11.589 infectări și 1.048 decese.

Portalul de la Kiev hvylya.net, care monitorizează situația din est, consideră că noile cifre sunt subevaluate. În acea zonă lipsesc chiar și cele mai simple medicamente. De ce au fost mobilizați rezerviștii? Nu era clar de ce autoritățile din DNR i-au instruit pe toți rezerviștii să se prezinte la post până pe data de 27 noiembrie. Organele de securitate ar trebui să-i „urmărească” pe toți cei care nu „s-au predat” (care nu au declarat că s-au îmbolnăvit), a raportat serviciul de presă din DNR.

Sursa: FAZ/ Rador/ Traducerea: Vera Ștefan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Asa se întampla cand nu-ti faci prietenii care trebuie. Ukrainienii puteau sa aiba relatii mai cordiale cu romanii si polonezii. Acum se gasesc izolati si fata de UE care nu mai are nici un chef sa se uite cu interes si cordialitate la ei si fata de Rusia cu care sînt de-a dreptul în razboi. Le doresc succes.

    • Sa anuleze legea discriminarii etnice care interzice folosirea limbii romane si a tuturor minoritatilor. Dupa aia mai vedem.

  2. Mai băgați un euromaidan îmbrăcați în portocaliu și scăpați de guvid

  3. La o populatie de 41 milioane locuitori, 12000 de cazuri pe zi e aproape de 2 ori mai putin decat la noi, raportat la populatie.

    Colapsul medical din Romania, exista si exista si decesele datorata acestui colaps medical. E real si nu putem arata cu degetul la altii.

    Putem arata cu degetul la mass media noastra, care il trece sub tacere. Spaga data de guvern si-a atins scopul. Ne facem ca nu vedem cum ne mor cunoscutii…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.