G4Media.ro

Tanczos: 19,8 milioane de metri cubi de lemn au fost exploataţi în…

sursa foto: Pixabay

Tanczos: 19,8 milioane de metri cubi de lemn au fost exploataţi în România, cu documente, în 2021

Cantitatea de lemn exploatată în România, cu documente, a fost de 19,8 milioane de metri cubi, anul trecut, iar alte aproape 4 milioane de metri cubi au intrat legal în ţară, a declarat, miercuri, într-o conferinţă online organizată de WWF România, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, relatează Agerpres.

„SUMAL 2.0 este un sistem extrem de complex, dezvoltat după multe insistenţe venite din societatea civilă, după insistenţele Ministerului Mediului şi după un efort susţinut al STS de a dezvolta probabil cel mai complex sistem informatic funcţional din România, în ziua de astăzi. Este un efort uriaş de a asigura un sistem complex de trasabilitate pentru materialul lemnos din toată ţara care se exploatează din păduri sau care intră în România din afara ţării şi este pus pe piaţă pentru a fi introdus în circuitul civil. Această cantitate este de ordinul zecilor de milioane de metri cubi. Anul trecut am avut, raportat la perioada 31 ianuarie 2021 – 31 ianuarie 2020, o cantitate de 19,8 milioane de metri cubi exploataţi din pădurile României, cu documente. Încă vreo patru milioane de metri cubi care au intrat în ţară din diverse state – Ucraina, Belarus, Rusia şi state membre UE – cantitate totală pusă pe piaţă cu documente într-un an de zile în România. Acest sistem trebuie să asigure trasabilitatea pentru întreaga cantitate, pe de o parte, şi pe de altă parte să asigure şi acele rute GPS şi acele documente, poze, stocare pentru cele peste 5 milioane de avize care se emit într-un an în România”, a spus Tanczos.

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL, versiunea 2.0, a devenit funcţional pe data de 30 ianuarie 2021. Platforma obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Pe data de 25 martie 2022, Guvernul a aprobat interzicerea emiterii de avize pentru transport de lemne de la locul recoltării, pe timpul nopţii, o modificare inclusă în SUMAL 2.0. Astfel, emiterea avizelor de însoţire în SUMAL, de la locul recoltării (din pădure), vor fi interzise în intervalul orar 20:00 – 7:00, în perioada octombrie – martie, respectiv între orele 22:00 – 6:00, în perioada aprilie – septembrie.

SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase – a fost pus în funcţiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementează funcţionarea acestuia.

Conform datelor Ministerului Mediului, în 2021 au fost înregistrate peste 6,8 milioane de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar mai mult de 70.000 de persoane folosesc, în prezent, SUMAL 2.0.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Si fara documente cu ajutorul mafiei UDMR, cat?

  2. Adică 3000 mp de pădure, restul a furat UDMR! Acum vrea să extermine urșii!🤮

  3. Asta e pus acolo sa fie jupanul mafiei lemnului si sa taxeze gasca de roman pentru centrala pe gaz .!!!! Un mafiot !!!

  4. Nu stiu ce au facut cu atat lemn dar lemnul de foc sub 150 euro nu a scazut in preajma bucurestiului… e mai scumpca in franta, italia…

  5. UDMR distruge România cu ajutorul PSD…