G4Media.ro

Talibanii, avertisment către SUA: Americanii vor suferi mai mult decât oricine de…

Talibanii, avertisment către SUA: Americanii vor suferi mai mult decât oricine de pe urma anulării negocierilor/ Pompeo: Statele Unite nu exclud o reluare a negocierilor

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a anula negocierile de pace cu conducerea talibană va duce la şi mai multe pierderi de vieţi şi bunuri ale americanilor, au avertizat duminică talibanii, informează dpa, citată de Agerpres.

„Americanii vor suferi mai mult decât oricine de pe urma anulării negocierilor”, a declarat Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al grupării radicale insurgente, citat într-un comunicat de presă.

Mujahid a mai declarat că negocierile s-au desfăşurat fără probleme până sâmbătă, iar ambele părţi hotărâseră să poarte negocieri intraafgane în data de 23 septembrie.

Pe de altă parte, Statele Unite nu exclud o reluare a negocierilor cu talibanii, anulate sâmbătă de preşedintele american Donald Trump, cu condiţia ca insurgenţii „să-şi schimbe atitudinea” şi să-şi respecte angajamentele, a declarat duminică şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, informează AFP, citată de Agerpres.

El a dat totodată asigurări că preşedintele Statelor Unite „nu a decis deocamdată” dacă va continua cu decizia de a retrage câteva mii de militari americani din Afganistan, aşa cum prevede proiectul de acord pe care îl negociase cu talibanii.

Potrivit Reuters, Pompeo a mai spus că SUA vor continua să menţină presiunea asupra militanţilor talibani pentru a-i obliga să-şi respecte promisiunile făcute în cadrul negocierilor de pace.

„Dacă talibanii nu se comportă aşa cum trebuie, dacă nu-şi respectă promisiunile pe care ni le-au făcut de săptămâni bune şi, în unele cazuri, de luni de zile, preşedintele nu va reduce presiunea, nu ne vom reduce sprijinul pentru forţele de securitate afgane care au luptat din greu în Afganistan”, a declarat Pompeo într-un interviu pentru programul „State of the Union” de la postul de televiziune CNN.

Context

Guvernul afgan a salutat cu prudenţă duminică „eforturile sincere” ale Washingtonului după anunţul surpriză al preşedintelui Donald Trump privind întreruperea convorbirilor cu talibanii, din care Kabulul a fost exclus, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pe străzile din Kabul sau pe reţelele sociale, afganii nu păreau decepţionaţi de această rupere a negocierilor din care au fost excluşi.

Biroul preşedintelui Ashraf Ghani reaminteşte într-un comunicat că a insistat „mereu asupra faptului că o pace adevărată poate fi atinsă numai dacă talibanii pun capăt uciderii afganilor, acceptând o încetare a focului şi discuţii directe cu guvernul afgan”.

Preşedintele afgan a anunţat sâmbătă sfârşitul „negocierilor de pace” angajate din decembrie cu talibanii, acuzându-i că sunt „incapabili să accepte o încetare a focului în timpul acestor discuţii”.

El le-a reproşat în special că au încercat „cu bună ştiinţă să crească presiunea asupra SUA” prin atentate, dintre care unul s-a soldat cu uciderea unui militar american la Kabul joi. Un altul, care a avut loc luni, s-a soldat cu 16 morţi. În ambele atentate şi-a pierdut viaţa şi câte un cetăţean român.

Pe străzile din Kabul, mai mulţi localnici şi-au exprimat satisfacţia faţă de sistarea negocierilor. „Este bine că discuţiile au fost anulate. Ar fi trebuit să aibă un dialog interafgan, care-i implică pe oameni şi de care sunt informaţi”, a declarat Mir Dil, de 52 de ani, pentru AFP.

Dacă talibanii „ar fi acceptat pacea, ei ar fi anunţat un armistiţiu şi discuţiile ar fi putut avansa”, a adăugat el.

Pe Facebook numeroşi afgani s-au bucurat de decizia americană. „Cel puţin, pentru prima dată, talibanii vor regreta poate atacurile lor şi uciderea oamenilor nevinovaţi”, a scris unul dintre ei, Iqbal Ahmad Noor.

Guvernul afgan şi-a exprimat recent „preocuparea” privind acest acord în care nu urma să fie parte. Numeroşi responsabili se temeau că odată acordul încheiat, talibanii ar putea să revină asupra libertăţilor publice dobândite şi să refuze orice împărţire a puterii.

La Kabul, directorul Institutului afgan de studii strategice, Davoud Moradian, l-a făcut responsabil pentru eşec pe negociatorul american Zalmay Khalilzad.

„El a exclus nu numai guvernul afgan de la discuţii, ci şi actori importanţi la Washington şi aliaţi precum UE, NATO şi India”, a declarat el pentru AFP.

El mai reproşează faptul că procesul de negociere „a dat impresia că SUA sunt grăbite să plece, indiferent dacă acordul este aplicabil sau nu”.

Preşedinţia afgană s-a declarat gata duminică „să lucreze cu SUA şi alţi aliaţi pentru a ajunge la o pace durabilă”. În plus, aceasta „insistă asupra derulării alegerilor prezidenţiale”, prevăzute pentru 28 septembrie.

Sursa Foto: Outlookafganistan.net

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Acesti maimutoi sunt tocati zilnic cu drone. Viitorul lor este zero. In 10 ani o sa stea in grote si o sa le fie frica sa iasa la lumina.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.