G4Media.ro

Talibanii au interzis frizerilor din provincia afgană Helmand să radă şi să…

Talibanii au interzis frizerilor din provincia afgană Helmand să radă şi să fasoneze bărbile: Fără stiluri americane

Talibanii au interzis frizerilor din provincia afgană Helmand să radă şi să fasoneze bărbile, susţinând că acest lucru încalcă interpretarea lor a legii islamice, relatează BBC, citată de News.ro.

Poliţia religioasă talibană a spus că oricine va încălca noua regulă va fi pedepsit. Unii bărbieri din capitala Kabul au spus că au primit de asemenea ordine similare.

Instrucţiunile sugerează o revenire la restricţiile dure din timpul primei perioade în care gruparea a condus ţara, 1996 – 2001, în ciuda faptului că a promis o guvernare mai blândă. De când au preluat puterea, la jumătatea lunii august, talibanii şi-au pedepsit aspru oponenţii.

Într-un anunţ plasat în saloanele din sudul provinciei Helmand, ofiţerii talibani au avertizat că frizerii trebuie să respecte legea Sharia privind tunsorile şi bărbile.

„Nimeni nu are dreptul să se plângă”, se arată în anunţul văzut de BBC. „Militanţii continuă să vină şi să ne ordoneze să nu mai fasonăm bărbile”, a spus un bărbier din Kabul. „Unul dintre ei mi-a spus că pot fi trimis inspectori sub acoperire pentru a ne prinde”.

Un altul, care conduce unul dintre cele mai mari saloane din oraş, a dezvăluit că a primit un apel telefonic de la cineva care susţinea că este oficial al guvernului. L-a instruit să înceteze „să urmeze stilurile americane” şi să nu mai radă ori fasoneze barba nimănui.

În timpul primei perioade la putere, talibanii au interzis coafurile extravagante şi au insistat ca bărbaţii să îşi lase bărbile să crească. Însă de atunci a devenit populară înfăţişarea proaspăt bărbierită şi mulţi afgani mergeau la saloane pentru tunsori la modă. Bărbierii, care au dorit să rămână anonimi, au spus că noile reguli le afectează afacerile.

„Mulţi ani, salonul meu a fost un loc unde tinerii veneau să se radă cum doreau şi să arate modern. Nu are sens să continui afacerea asta”, a afirmat unul dintre ei.

Un altul a spus că „saloanele şi bărbierii devin afaceri interzise”. „Asta a fost meseria mea timp de 15 ani şi nu cred că pot continua”.

În oraşul vestic Herat, un bărbier a spus că, deşi nu a primit ordinul oficial, a încetat să mai fasoneze bărbile.

„Clienţii nu îşi mai rad bărbile pentru că nu vor să fie vizaţi pe stradă de militanţii talibani. Vor să se amestece şi să arate ca ei”. Deşi a redus preţurile pentru tunsori, afacerea lui e în declin. „Nimănui nu îi mai pasă de tunsoare sau modă”, a completat bărbatul.

Sursa foto: Twitter/ @Modahir

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Numai arme americane..

 2. e bine ca s-au apucat de prioritati talibanii astia.

 3. Sa iti mai cosmetizezi barba e aiurea.. e un obicei american..
  Facebook e ok în schimb.

 4. Ocuparea capitalei Kabul a fost o ocazie pentru mulți talibani – care nu au fost niciodată într-un oraș mare – să se bucure de toate dotările din parcuri de distracții, de plimbări cu barca pe lacurile de agrement, bineințeles gratis și să facă selfiuri . După o lună de distracție li s-a atras atenția să termine cu prostiile acestea occidentale / americane.

  • dupa 20 de ani de crime si razboi yankeii s-au dus acasa cu coada intre picioare si cu mult, foarte mult sange pe maini.

  • Și au intrat în locul lor niște oameni înțelegători, cu largă empatie și inofensivi ca niște pisoi, care vor duce poporul afghan pe noi culmi ale civilizației.

 5. pai asta diferentiaza capoatele alea , ale barbatilor fata de femei

 6. Nu scrie nicaieri ca nu au voie sa se rada acasa si sa fim seriosi, cui pasa de moda cand traiul nu este sigur.

  • Ai citit atent ? Bărbaților le e frică să apară bărbieriți să nu fie considerați ghiauri. Nu de modă este vorba deloc. De existență.

 7. Tari care sunt degeaba pe pământ, Afganistan, Coreea de nord, Myanmar, Venezuela,Cuba, Azerbaidjan , Belarus, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Laos, Cambodgia, Brunei, etc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.