G4Media.ro

Talibanii au decretat că toate femeile şi fetele din Afganistan vor fi…

Sursa foto: Unsplash/ IsaaK Alexandre KaRslian

Talibanii au decretat că toate femeile şi fetele din Afganistan vor fi obligate să poarte hijab în public

Talibanii au decretat sâmbătă că toate femeile şi fetele din Afganistan vor fi obligate să poarte văl integral în public, măsură ce se adaugă lungii liste de restricţii împotriva afganelor de când fundamentaliştii au obţinut controlul asupra ţării în august 2021, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Deşi 99% dintre femeile afgane poartă deja hijab, şi restul ar trebui să-l poarte şi nu au nicio scuză” să nu o facă, a anunţat într-un ordin public atotputernicul Minister al Propagării Virtuţii şi Prevenirii Viciului.

Documentul menţionează că „hijabul” se referă la toate acele veşminte care acoperă întregul corp şi că în acest caz „burqa este cea mai bună variantă dintre toate”.

Ordinul stabileşte că femeile „care lucrează cu Emiratul Islamic (numele pe care l-au dat talibanii regimului lor – n.r.) în departamente relevante şi nu folosesc hijab, vor fi date afară din locurile lor de muncă”, la fel şi „dacă fiica sau soţia unui angajat/funcţionar guvernamental nu poartă hijab”, angajatul va fi suspendat.

În cazul în care femeile afgane nu respectă acest ordin, într-o primă instanţă forţele de securitate vor informa tutorele sau bărbatul din acel cămin, iar dacă femeile continuă să nu se supună, bărbatul va fi audiat, poate „fi reţinut pentru trei zile şi, în ultimă instanţă, predat tribunalelor ca să-şi primească pedeapsa”, avertizează comunicatul.

„Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne ar trebui sa-şi acopere faţa cu un văl, cu excepţia ochilor, atunci când se află în faţa unui bărbat care nu este un membru apropiat al familiei” pentru a evita provocările. Iar dacă nu au nicio treabă de făcut afară, este „mai bine pentru ele să stea acasă”, se adaugă în document.

Multe femei din Afganistan poartă pe cap o eşarfă din motive religioase, însă multe din zonele urbane, precum capitala Kabul, nu-şi acoperă şi faţa, notează Reuters.

Activista socială afgană Yalda Parwani a declarat pentru EFE că această impunere cu care fundamentaliştii le vizează pe femei este o modalitate de „a-i convinge pe propriii lor combatanţi că impun o guvernare islamică în Afganistan aşa cum le-au promis în timpul războiului din ultimii 20 de ani”.

„Hijabul este fericirea şi orgoliul nostru ca femei musulmane, însă guvernul taliban pur şi simplu ne impune să folosim codul lor vestimentar specific”, a spus ea.

Sursa foto: Unsplash/ IsaaK Alexandre KaRslian

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Who cares?

  Au avut sansa de a avea o viata mai buna si nu au luat-o in seama.

 2. USA a rezolvat bine situatia in Afganistan :)))))

  • Dar doar US le-au promis democratie.

  • CaKa, e simplu sa vina altul și să-ți facă toată treaba, iar tu sa stai la umbra… Afganii își merita soarta. Aia marii războinici, care se dădeau mari și se băteau cu cărămida în piept ca ei nu vor fi îngenuncheati niciodată… Privește diferența între ei și ucraineni. Cu siguranță că ai ce vedea…

 3. Asa trebuie si la noi!

  • Confirm, răul de la femeie pleacă ,numai așa poți avea o femeie adevărată și dedicată familiei

 4. si ce-i nou?
  Culmea e ca si in tari islamice mai lejere creste proportia de femei care de bunavoie si nesilite poarta fata de masa in cap.

 5. ce ciudat, iata ca o natiune de la antipozi are o versiune usor diferita a aceluiasi tabu! cum isi permit? sper ca o sa ii puna la punct cei 200 de militai romani trimisi catre Aeroportul Kabul de catre Consiliul Joiainst Suprem de Aparare a Tarii acum 9 luni.

 6. din pacate au papat banii americani si au dormit linistit atiti ani.
  cum sa ajuti pe cineva care nu vrea sa iasa din evul mediu?
  armata antrenata pe banii americani ,tehnica de lupta ,salarii si in 3 zile 20 000 de talibanii au ocupat tara .
  isi merita soarta

 7. Dacă afganii nu primeau ajutor american săi bată pe ruși astazi sar fi numit Republica Sovietică Socialistă Afganistan!!!