G4Media.ro

Taiwanul raportează că în ultimele 24 de ore a detectat 20 de…

sursa foto: Unsplash

Taiwanul raportează că în ultimele 24 de ore a detectat 20 de avioane ale forţelor aeriene chineze

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă dimineaţă că în ultimele 24 de ore a detectat 20 de avioane ale forţelor aeriene chineze care au intrat în zona de apărare aeriană a insulei, inclusiv o dronă de luptă care a zburat de-a lungul coastei de est a Taiwanului, informează Reuters conform Agerpres.

Taiwanul, insulă guvernată în mod democratic, pe care China o revendică drept propriul său teritoriu, deplânge în ultimii trei ani o presiune militară crescută din partea Beijingului.

Sâmbăta trecută, China a organizat o zi de exerciţii militare în jurul Taiwanului ca ripostă la scurtele escale din august în Statele Unite ale vicepreşedintelui taiwanez William Lai.

Oferind mai multe detalii, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că printre avioanele chinezeşti detectate s-au numărat avioane de luptă Su-30 şi J-10 şi avioane antisubmarin.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns sâmbătă la solicitările de comentarii.

Unele dintre avioanele şi drone au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, anterior o barieră neoficială între cele două părţi, dar pe care în ultimul an aeronavele Chinei au încălcat-o regulat, conform unei hărţi furnizate de ministerul din Taiwan. O dronă TB-001 a zburat spre nordul Taiwanului, s-a îndreptat spre Pacific, urmărind în linii mari coasta de est a insulei, apoi a revenit pe acelaşi traseu în China.

Presa de stat chineză a denumit drona TB-001 „scorpionul cu două cozi” şi a arătat imagini cu aceasta purtând rachete sub aripi şi afirmând că este capabilă de misiuni cu rază lungă de acţiune, la altitudine mare.

În luna aprilie, Taiwan a declarat că acelaşi model de dronă a zburat în jurul insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat săptămâna aceasta că nu poate judeca dacă exerciţiile începute de China sâmbăta trecută s-au încheiat oficial, deoarece Beijingul nu a făcut niciun anunţ.

Săptămâna aceasta, China a condamnat Statele Unite pentru aprobarea vânzărilor suplimentare de arme către Taiwan, iar insula a anunţat că plănuieşte să cheltuiască trei miliarde de dolari anul viitor pentru a cumpăra arme, inclusiv avioane de luptă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...