G4Media.ro

Taifunul Haikui a lovit Taiwanul: Zeci de mii de gospodării au rămas…

Sursa foto: Pixabay

Taifunul Haikui a lovit Taiwanul: Zeci de mii de gospodării au rămas fără energie electrică, sute de zboruri anulate

Taiwanul depune eforturi pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a peste 30.000 de gospodării după ce taifunul Haikui s-a abătut asupra estului şi sudului insulei, în timp ce în zonele afectate s-au închis şcoli şi întreprinderi, iar companiile aeriene interne au anulat zborurile, relatează Reuters, citată de News.ro.

Haikui a ajuns duminică după-amiază în sud-estul îndepărtat al Taiwanului, zonă muntoasă şi slab populată, fiind primul taifun care loveşte direct Taiwanul în ultimii patru ani. Acesta s-a deplasat apoi prin partea de sud a insulei.

Compania de stat Taipower a anunţat că Haikui a lăsat fără curent electric peste 240.000 de gospodării, dar că mai puţin de 34.000 de gospodării aşteptau încă, luni, să fie restabilit curentul electric, aproximativ jumătate dintre acestea în provincia Taitung, din estul ţării.

Provinciile şi oraşele din sudul, estul şi centrul Taiwanului au anulat cursurile şi au declarat zi liberă pentru salariaţi luni. În capitala Taipei s-au înregistrat ploi sporadice în rafale.

Departamentul de pompieri din Taiwan a raportat cinci răniţi ca urmare a taifunului, dar niciun deces. Guvernul taiwanez a declarat că peste 7.000 de persoane au fost evacuate, în special în sud şi est.

Luni, companiile aeriene taiwaneze au anulat 189 de zboruri interne, doar câteva fiind programate să aibă loc, în timp ce serviciile de feribot către insulele din jur au fost, de asemenea, suspendate. Zborurile internaţionale au fost mai puţin perturbate, doar 23 de zboruri fiind anulate, a precizat Administraţia Aeronautică Civilă.

Haikui este mult mai slab decât taifunul Saola, care a lovit sâmbătă Hong Kong şi provincia Guangdong din sudul Chinei.

Începând de luni dimineaţă, Haikui a început să intre în strâmtoarea Taiwan şi să se îndrepte spre China, a anunţat Biroul Central de Meteorologie din Taiwan. Acesta va continua să aducă ploi abundente în Taiwan până la mijlocul săptămânii.

Meteorologii chinezi au emis luni dimineaţa alerte pentru Haikui, avertizând asupra vânturilor puternice şi a valurilor mari în zona provinciilor de coastă Fujian şi Guangdong şi au cerut navelor să ia măsuri de precauţie, a anunţat presa de stat chineză.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...