G4Media.ro

Tăieri masive la rectificarea bugetară de la educație și marile investiții. Banii,…

Tăieri masive la rectificarea bugetară de la educație și marile investiții. Banii, direcționați către baronii locali prin controversatul PNDL/ Ce alte măsuri propune Teodorovici

Ministerul de Finanțe a anunțat, marți dimineața, oficial, cifrele rectificării bugetare. Astfel, ministerele de la care Guvernul vrea să taie bani sunt: Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

Potrivit surselor G4Media.ro, ședinta de guvern pentru aprobarea rectificării ar urma să aibă loc joi.

Pe de altă parte, ministerul de finanțe anunță că vor fi suplimentate fondurile cu 1,5 miliarde de lei pentru PNDL, programul național de dezvoltare rurală. PNDL este un fond destinat în primul rând baronilor și împărțit pe criterii clientelare pentru a cumpăra bunăvoința baronilor locali. Totodată, ministerul de finanțe anunță că s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

Reamintim ca primarii, indiferent de culoarea politică, au criticat dur guvernul Dăncilă în ultimul an pentru că le-a tăiat bugetele, iar premierul, confruntat cu o adevarată revoltă în partid, le-a promis primarilor PSD că la rectificare la va da înapoi o parte din banii luați la începutul anului prin legea bugetului. În plus, Guvernul dă bani baronilor locali cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale, când premierul Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale, are nevoie de mobilizarea bazei partidului.

Eșecul guvernului Dăncilă în atragerea fondurilor europene și în realizarea de mari investiții e consfințit de rectificarea bugetară anunțată marți dimineața de Ministerul Finanțelor. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene pierde 6,8 miliarde de lei, bani ce ar fi trebuit folosiți la cofinanțarea marilor proiecte, în timp ce Transporturile, Educația, Cercetarea, Agricultura ori Comerțul pierd și ele miliarde de lei.

De remarcat tăierile drastice de la buget la Educație și Cercetare, în condițiile in care guvernul Dancilă și PSD au promis investiții masive în domeniu. Rămasă fără ministru, Educația devine cenușăreasa rectificării, cu o pierdere de peste un miliard de lei.

Alte măsuri importante anunțate în proiectul de ordonanță

 • Proiectul de OUG prevede taxarea suplimentară a tichetelor cadou primite de angajati, din care vor fi scăzute contribuțiile sociale
 • Crește semnificativ pretul țigărilor prin majorarea accizei de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete.
 • Vor fi tăieri de posturi în administrație: diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat și asimilaților acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, precum și cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat.
 • Guvernul îngheață orice angajare în administrație: suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice
 • Guvernul taie toate abonamentele de telefonie mobilă pentru bugetari, cu excepția demnitarilor
 • Teodorovici propune creșteri de salarii la Ministerul Finanțelor și ANAF, invocând o presupusă discriminare a angajaților față de alți bugetari
 • Vor fi taxate suplimentar băuturile cu conținut mare de zahăr. Din această acciză plus creșterea accizei la tutun, guvernul speră să obțina 481,7 milioane lei
 • Scade la jumatate numarul de posturi de secretar de stat si subsecretar, potrivit proiectului de ordonanta pus in dezbatere publica in paralel cu ordonanta privind rectificarea bugetara. Iata textul din proiect:
  În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se vor supune Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%.

Redăm integral comunicatul Ministerului de Finanțe

”Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar.

Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an.

Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor.

De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile ramase la suma restituită (dobânzi).

Se vor aloca 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an.

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel:
2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. Din această sumă, se prevăd în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern

1,5 miliarde de lei pentru PNDL

Totodată, s-a majorat cu 400 milioane lei pentru plafonul de împrumuturi/ trageri pentru unitățile administrativ teritoriale.

De asemenea, plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, se stabilesc în sumă de 10 miliarde de lei.

Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

La instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash).

Proiectul rectificării bugetare este publicat pe site-ul MFP.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. PSD merita desfiintat si toti membrii sa fie judecati pentru tradare nationala!

  • Subscriu!

  • Cred ca in curand va trebui sa multumim lui Dragnea ca a ingropat PSD-ul in asa hal incat s-au trezit pana si romanii sa nu-l mai voteze. Eu zic ca e de bine.
   Daca crapa de tot sistemul de pomeni, s-ar putea ca nici macar analfabetii care votau pana acum psd sa nu mai faca asta.

  • Asta e psd-ul si asta a fost mereu, nereformabil, partid al coruptiei si nepotismului, demn urmas al pcr.
   Toti cei care doresc sa respire un aer mai curat sint invitati ca in 2020 sa vina sa contribuie la eliminarea acestei grupari criminale de pe scena politica.

 2. Și prostul românesc se duce pe fenta caracaleana și visează aniversari pe 10 august… meritați toți ce vi se întâmpla slugilor :).

  • si ma-ta s-a dus tot pe fenta cand a crezut ca o ia in pizda, dar de fapt o lua in cur si asa ai aparut tu
   10 august, toata romania in strada!!!!

 3. Citiți pe ” Ziar Piatra Neamț.ro „și veți vedea câți bani sifonează Arsene la Neamț.

 4. Se taie acolo unde nu este clientela Mafiota PSD-ista.
  Jegurile PSD-iste stiu ca anul viitor vor plati, asa ca se mai fura pana in ultimul moment.

  IESITI AFARA LA PROTEST SAMBATA !!!!!!

 5. Tara ne vrea prosti. Ca daca invatam si avem o meserie, plecam!
  Asa ne conduc profa de tehnologie care a ratat toate examenele pe care le-a dat, matematicantul Cal Breaz (matematicantul este fata de matematician ce este muzicantul fata de muzician), doamna „petagog” Natalia InTONTero, a carei singura legatura cu strainatatea di diaspora este ca a cunoscut candva mataranga italieneasca, precum si limbistul Fifor, viteazul cu prostia balistica in fata caruia Putin face pe el (de atata ras!).

 6. Parca erau bani?!

 7. N-avem cum, concediu… aruncam gunoaie in Bulgaria și Grecia… mama dreacu, numai romanica sa fie un shithole?

  • Acum mai bine de 1 an Cristi Diaconescu a avertizat despre posibilitatea unui razboi hibrid, informational, etc.
   Se pare ca a avut din nou dreptate.

  • Cristi asta e un fel de guru bivolaru?

  • Și războiul asta se duce pe G4?

  • Cum dreak sa nu aiba ala dreptate la cate scoli a facut el la viata lui? Nu mai spun ca printer rarisimii care au slujit si PSD si pe Basescu!
   Nu e niciun exemplu mai bun ca acest „nimeni nu stie cati mai suntem”, ca sistemul este referinta, partidele si politicienii graviteaza in jurul lui ca satelitii

 8. PSD ia ultima lingura de faina de pe fundul sacului si o da la imbuibati.
  Cam asa e cu rectificarea asta.
  PSD = ciuma rosie, partidul tradarii nationale.

  • PSD are nevoie de primari pt alegerile care vin..trebuie sa mâne oile ( pardon, cetățenii ) la vot și să îi convingă să aleagă PSD
   Sper că oamenii să se fi deșteptat, inclusiv în zonele roșii ( cu psd+ saracie&mizerie+ populație activa decimată ( alungati cât au văzut cu ochii) + analfabetism + mafie interlopă+..)

 9. Guvern criminal, daca mai era cineva in dubii că nu e pus pe subminarea țării! guvernul interlopilor și borfașilor! O adunătură de analfabeți și cocalari puși să împartă banii poporului!
  Cum e posibil sa tai de la educație? De la transporturi, de la fonduri europene ( pt cota ce trebuie pusa de statul român-spitale regionale cu fonduri europene PA, autostrăzi nici gând)..
  Cum sa dai bani pe PNDL, o gaura neagră a economiei românești, acolo unde s-a furat cel mai mult, acolo unde s-au băgat bani fara a se vedea nimic practic, o mare mizerie..
  Ce rezultate a avut până acum PNDL de se justifica continuarea lui și alocarea de resurse luate de la domenii vitale pt fi functionarea, măcar pe avarie, a statului român? De ce se taie bani daca economia bubuie de atâta mărire?
  Indivizii ăștia au impresia că va merge ca până acum, chiar daca sunt prinși vor scăpa după câțiva ani de procese și vor reveni la furtișaguri. Ăștia, pe lângă furt, trebuie judecați pt subminarea statului român!
  Daca mai rămân un an de zile, ăștia dărâmă statul , distrug poporul și țara!
  Cum își permit să folosească BANII NOȘTRI pt așa ceva? In campanie electorală au câștigat cu un program care promitea spitale, autostrăzi,…. unde sunt?!? oamenii au votat pt ele, nu pt PNDL!
  GREVA GENERALA!

 10. Puscaria e tot ce merita monstrii astia psd-isti….

 11. Dezastru pe toată linia semnat Teodorowitsch (PSD+ALDE+UDMR)

 12. Dl.T, de ce măriți salariile la ANAF?
  Credeti ca, daca le mariti, vor recupera banii de la hotii cei mari? Sau vor intra peste acei bugetari care etaleaza lux, sa le verifice averile nejustificate si sa le confiste?
  Sau peste interlopii sau manelistii care nu prea plătesc impozite, dar au vile, masini etc de lux?

  Nu, vor fi zmei tot cu cetățenii obișnuiți si cu firmele micuțe și neconectate la PSD.

 13. Hai ca incepe sa-mi placa! Joi va fi o zi foarte importanta: se lanseaza Iohanis, sedinta de guvern cu masuri concrete, rectificare bugetara, etc.
  De vineri incep sa se lamenteze cei nemultumiti de rectificare, iar de sambata incep protestele toti ce nemultumiti de evolutia statului roman.

 14. totul pentru infractori ! nimic pentru cetatenii de rand.

  ultima preocupare: dublarea normei de hrana pentru puscariasi.

 15. totul pentru infractori! totul pentru retelele de coruptie!

 16. Taie de la Educatie, dar Anaf-ul nu recupereaza prejudiciile de la Voiculescu si Fenechiu (care au iesit conditionat, dar prejudiciul nu este recuperat).
  Anaf-ura mamii lor….!!!

 17. vor merge si la interlopii din craiova ?
  aia sunt cu taxele la zi! cu taxele catre nomenklatura, catre partid. doar nu va inchipuiti ca platesc altele !

 18. DNA-ul este practic inchis. Chiar daca se incepe ceva la nivel local, dosarul e preluat imediat de Bucuresti si totul intra ” la gheata”. Ce s-a mai intamplat cu „eroul” din reportajul Recorder, preotul abonat la proiectele supraestimate din cadrul PNDL? Si daca se alfa sau se ia vreo masura dupa 10-15 ani, du-va draku’, sunteti la fel de eficienti ca nenorocitii aia de la Caracal ( desi stiu ca acolo s-a respectat strict codul de procedura si s-a vrut a fi o demonstratie catre populatie ce inseamna dpdv legal modificarile facute de Ciuma Rosie in justitie care insa s-a terminat tragic).

 19. ce posturi se reduc ? astia angajeaza la foc continuu. copii nomenklaturii, clientela.
  minte!

 20. Se TAIE Masiv, dar la RRA, intr-un interviu Ieri Dimineata, Orlando declara ca e Rectificare POZITIVA!
  „Realizator: Ştiu că de fiecare dată când e vorba de o Rectificare bugetară unii vor, alții primesc. Cam ce se va întâmpla odată cu această rectificare?
  Teodorovici: Da, e important de spus că faţă de ceea ce a apărut în spaţiul public zilele trecute, pot să spun aşa, într-un singur cuvânt că va fi o RECTIFICARE sperăm noi POZITIVA, adică TOATE Ministerele, cele care au planificate măsuri importante de investiţii şi nu numai, vor primi toate sumele necesare astfel încât până la finele acestui an să le şi aplice.
  Realizator: Vor fi ministere care vor pierde, care vor avea un plus?
  Teodorovici: NU, NU. Vor fi ministere care vor avea bugetele, să spunem aşa, aşa /../ cum au fost planificate şi chiar vor fi anumite, să spun aşa, plusuri acolo unde au fost adăugate măsuri faţă de cele pe care cu toţii le cunoaştem. Ele vor fi anunţate în mod public odată cu momentul rectificării de doamna prim-ministru şi, ca o concluzie, sunt convins că va fi o rectificare POZITIVA.
  Realizator: Vor primi bani şi autorităţile locale, de exemplu?
  Eugen Teodorovici: Da, categoric, vor primi. Fondurile pe care la început de an, să spunem, prin diferenţele acelea de formulă aplicată pentru echilibrarea bugetelor locale…”
  http://www.romania-actualitati.ro/apel_matinal_invitat_ministrul_finantelor_eugen_teodorovici-129621

  Uite cat e de POZITIVA, TAIERILE pe Minsitere:
  https://www.stiripesurse.ro/s-a-publicat-proiectul-rectificarii-bugetare-teodorovici-taie-in-carne-vie-11-ministere-au-pierdut-bani_1372723.html

  https://www.stiripesurse.ro/rectificare-bugetara-educa-ie-pierde-masiv-se-taie-bani-de-la-capitolul-cheltuieli-de-personal_1372728.html

 21. Initial m-am indignat, vazand taieri la Educatie. Apoi ati precizat „si Cercetare”, si m-a cuprins bucuria. N-am uitat cum se plangea Mihai Neamtu ca, inainte de Abramburica, erau 130 de mii de cercetatori. Ai fi zic ca romanul s-a nascut cercetator, la cate sinecuri erau, si raman. Chiar si Neamtu era un mare dreptaci, dar lucra „cercetator” la stat.

 22. Statul lui Dragnea e pe butuci! Si Veorica a ramas cu volanul în mâna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.