G4Media.ro

Sute de tineri maghiari au protestat duminică la Budapesta, nemulțumiți de proiectul…

Sute de tineri maghiari au protestat duminică la Budapesta, nemulțumiți de proiectul de reformare a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică, care ar urmări preluarea controlului instituției de către guvern

Sute de maghiari, în special tineri studenți și profesori universitari, au ieșit duminică să protesteze împotriva proiectului de reformă a prestigioasei Universităţi de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta. Aceștia se tem că instituția va intra sub un și mai mare control guvernamental – releatează Reuters.

Protestatarii au purtat pancarte şi au ţinut discursuri în faţa clădirii principale a Universității, denunţând schimbările prevăzute.

„Guvernul a prejudiciat deja mult cultura maghiară şi trebuie să ridicăm vocea împotriva a ceea ce plănuieşte să facă acum”, a spus Jozsef Mate, un fan al teatrului, participant la protest.

Proiectul de lege introdus în parlament în 26 mai prevede transferarea dreptului de proprietate asupra instituţiei publice, veche de 155 de ani, către o fundaţie privată.

Guvernul susţine că demersul vizează eficientizarea instituției, scopul fiind acela de a oferi mai multă felixibilitate conducerii Universității în accesarea de fonduri pentru dezvoltare, pentru o pregătire mai bună a actorilor şi regizorilor de teatru şi film.

Guvernul a aplicat deja aceeași strategie pentru Universitatea Corvinus, o importantă şcoală de economie, şi a demarat procedura de reformare pentru altor şapte şcoli importante.

Faptul că universităţile în cauză vor fi conduse de către un consiliu de administraţie „nu numai că diminuează influenţa statului asupra acestor şcoli, dar o elimină complet”, a răspuns acuzațiilor Gergely Gulyas, şeful de personal al prim-ministrului Viktor Orban.

Protestatrii spun că administratorii vor fi numiţi de guvern şi că li se va da dreptul să-l numească pe şeful instituţiei într-un mod netransparent, fără consultarea profesorilor sau a studenţilor.

„Instituţia va fi administrată de o fundaţie, prin care guvernul poate exercita un control total asupra universităţii”, se precizează în petiţie lansată de studenţi.

Primul ministru Viktor Orban şi-a extins influenţa asupra majorităţii categoriilor sociale din ţară în timpul guvernării sale de zece ani, relatează Agerpres. Uniunea Europeană l-a criticat de mult pentru politicile sale despre care spune că ameninţă statul de drept impunând controlul partidului său asupra sistemului judiciar, mass-media şi instituţiilor academice

Sursa Foto: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Sute de tineri demonstreaza ….. Orban are sprjinul a 65% din populatie , despre ce naiba vorbim aici.

  2. Orban se uita din experienta altora. Americanii au lasat universitatile pe mana stangii radicale si acum au in strada mii de tineri pusi pe devastare spronsorizati de Soros. Ungaria vrea sa puna stavila revolutiei culturale de tip maoist-sorosist.

  3. Daca facultatile, in general, nu ar face politica…, dar fac. Contrar legii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.