G4Media.ro

Sute de știri false de origine rusească în legătură cu coronavirusul au…

Sute de știri false de origine rusească în legătură cu coronavirusul au inundat internetul/ Cele mai răspândite sunt teoriile conspiraționiste: „Elitele secrete”, SUA sau industria farmaceutică sunt responsabile de Covid 19

Experți europeni au identificat sute de știri false de origine rusească în legătură cu noul coronavirus și boala pulmonară Covid-19. Multe amintesc de propaganda Războiului Rece, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbește deja despre o „infodemie” în legătură cu coronavirusul. Nu numai virusul se propagă în lumea întreagă, ci și o cantitate din ce în ce mai mare de informații. Cu toate acestea, multe informații sunt dezinformare pură și sunt folosite ca mijloc de exercitare a influenței politice. Iar Rusia este deosebit de activă în acest domeniu.

Un raport al grupului operativ de comunicare strategică al Serviciului European de Acțiune Externă SEAE a identificat sute de cazuri de dezinformare în actuala criză. Numai între 22 ianuarie și 19 martie 2020 au existat 110 știri false de origine rusească despre coronavirus. Autorii și mesajele sunt întotdeauna aceleași și au o lungă tradiție în sistemul de influență rusă în străinătate.

Conspirații și virus de laborator

DW a prezentat deja câteva „best of”-uri în materie de teorii ale conspirației și dezinformări despre coronavirus în urmă cu două săptămâni. Conform raportului UE, actuala campanie rusă de dezinformare se concentrează cu precădere pe un aspect: o presupusă origine artificială a virusului care ar fi folosit în scopuri politice minore.

Platforme precum „southfront.org” sau „RT” și „Sputnik” sunt deseori citate de UE ca inițiatori și multiplicatori ai acestui mesaj. Uneori, aceste știri false variază: există, de asemenea, „elite secrete” în spatele coronavirusului, alteori SUA sau industria farmaceutică.

Întotdeauna prezente sunt următoarele elemente: nimic nu este ceea ce pare. Cu atât mai puțin modul în care prezintă situația guvernele, autoritățile sanitare și mass-media. UE evaluează că țelurile din spatele acestei campanii de dezinformare sunt clare: crearea de confuzie, slăbirea încrederii în guverne, mass-media, autorități și în „sistem”, crearea neîncrederii și a discordiei la nivelul UE, între statele membre și SUA. Bine ați venit pe tărâmul teoriilor conspirației, bine ați revenit la propaganda Războiului Rece!

Turnul de comandă al propagandei ruso-sovietice

Nu numai UE, ci și oameni de știință precum Thomas Rid de la Universitatea John Hopkins au observat că influența rusească nu s-a schimbat aproape deloc față de perioada Războiului Rece. Actuala criză oferă posibilitatea de a arunca o privire asupra mecanismelor de funcționare a dezinformării rusești.

În principiu, aparatul de propagandă al Uniunii Sovietice a folosit trei tipuri de dezinformare: albă, gri și neagră. Propaganda albă a venit și provine de la canale de stat recunoscute, precum Ministerul de Externe, comunicatele de presă sau departamentele de informare ale instituțiilor de stat. Un exemplu de propagandă gri este radiodifuzorul străin rus „RT” sau portalul de știri „Sputnik”. Deși par să fie instituții media obișnuite, ele sunt considerate portavocea neoficială a propagandei ruse.

„Propaganda neagră” este de departe cea mai complicată, deoarece are loc în secret. În limbajul sovietico-rus, acest tip de propagandă intră la capitolul „măsuri active”. În mod ideal sunt lansate informații false, pe jumătate adevărate sau distorsionate în mod deliberat, fără ca fundalul rusesc să devină vizibil. Organizatorii acestor „măsuri active” au fost și sunt, în mare parte, servicii secrete.

La dispoziția lor există resurse importante: în epoca analogă au fost fondate, tipărite, distribuite sau expediate numeroase edituri, oficii de informare, ziare, reviste sau broșuri. Cu toate acestea, disciplina principală consta în răspândirea dezinformării pe canale secrete, via „agenți de influență” sau persoane de contact. În acest scop au fost recrutate surse din mass-media occidentale obișnuite, care apoi au difuzat informații în sensul dorit de Rusia.

În era digitală, această metodă complicată și lentă de influențare a devenit mai puțin importantă. În schimb, serviciul rus de informații FSB se bazează pe „fabrici de trolli”. Mai precis, în companii camuflate sunt puse la lucru programe software și oameni pentru a „planta”, partaja, aprecia cu „like” și a trimite informații și mesaje în lumea largă a Internetului.

Dezinformarea ca element strategic

Serghei Ivanov, fostul șef al serviciului de dezinformare „A” din cadrul serviciului secret sovietic KGB, a descris folosirea măsurilor active drept „artă”.

Conținutul lor trebuia adaptat la situații distincte și la public. În plus, originea sovietică trebuia să rămână voalată cu orice preț. Un obiectiv important a fost de a determina mass-media sau personalități din Occident să preia unul sau mai multe conținuturi ale dezinformării. Când acest lucru a funcționat, sursa occidentală a putut fi prezentată drept sursa inițială a informației.

Propaganda ascunsă și cea deschisă erau gândite ca un tot unitar, ele completându-se reciproc. Măsurile active au preluat conținutul propagandei gri și invers. În acest fel, adevăratul autor a rămas ascuns, au fost create interacțiuni și au fost implicați cât mai mulți multiplicatori ignoranți.

În ce scop? Complexitatea dezinformării sovietice și ruse arată cât de mult investește Kremlinul – acum la fel ca în trecut – în acest tip de politică informațională. Cu mult înainte ca termeni precum „război hibrid” sau „război informațional” să se răspândească, autoritățile de la Moscova au folosit dezinformarea ca element strategic al politicii lor externe.

Această logică extremă a Războiului Rece pare să fie valabilă și astăzi: dacă interesele Rusiei în lume întră în contradicție cu cele ale SUA, NATO și UE, orice mijloc de slăbire și derutare a inamicului, dar și de divizare a societății acestuia este binevenit. Între acestea figurează și fenomene apolitice, cum ar fi bolile, chiar dacă știrile false pot costa vieți omenești.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. „experți europeni”…. Câteva nume, citate din declarațiile lor? Și dacă sunt adevărate? Bogații stau ascunși în globuri de cristal, protejați, fără lipsuri. Acesta este un fake!!!!

  • Capul tau e un fake! Gol! Si femeia de serviciu de la g4media daca zicea asta de ruși ar fi avut dreptate!

 2. Ha…. Exista cenzura pe site….

 3. Experții fac parte din organizații selecte, discrete? ?

  • Da dar nu atât de ”discrete” ca trolii sputnikari.

 4. Ciprian, dacă ești deștept asa cum te crezi, argumentează. Bla, bla, poate spune orice prost

  • E de ajuns să vezi bombardamentul de poze care circulă pe Facebook si WhatsApp care arata cât de „tare’e Putin in vreme de coronavirus, pe care le primești de la toți idioții, să nu mai cauți nici un argument! Rusia nu are stare de urgență, chiar azi citeam că premierul rus a zis că „Moscova nu se închide”, dar toți idioții spun”Putin a zis, stai acasă sau stai cinci ani la parnaie”! Ceea ce e fake! Putin nu spus absolut nimic de genul! Ni se prezintă Rusia ca o țară care nu are cazuri de covid 19, mulțumită lui Putin, of course, dar are cel puțin cinci sute și nici nu au anunțat azi cazurile noi! Doar atât, ca să nu mai intru în alte finețuri, mi e lene și scârbă!

 5. De-ar da coronavirusul în Rusia, să dispară măcar jumătate dintre troglodiții ăștia comuniști. Cu Putinul lor în frunte.

  • Mă-ta ce părere are?

  • Nu stiu ea, dar a ta inca isi cere scuze ca mi-a cerut sa nu o scot la momentul potrivit Gigele.

  • :))))))))))))))))))))) băejnebun??? să mori tu că ai ”scos-o” p-afară, pe mă-sa lu’ gigel, aia pe care analfabetul o scrie cu un ”i”, când folosește alte fantoșe? Pă coronavirusul ăsta? Sau murea de foame din cauza lu’ Iohannis, că o ține în casă? Chiar că rău ai făcut că ”n-ai scos-o la momentul potrivit”, uite acuma cum se răspândesc trolii coronagigei.

 6. Wow, ce probleme majore au în aceste zile cei de la OMS…Fake-urile dă pă net…Bine, mă….

  • Dar oare alde cum s-a scos? Asta ”problema majoră” pentru gigeii sputnikari de la mafia PRO-PSD, ce ”face news”.

 7. Nu ne omoară nici un virus, cum ne omoară prostia umană.

  Distribuiți video anti-consipirații și fake news legate de viruși.

  https://www.facebook.com/101660688150161/videos/593444544717822/

 8. Știrile rusești nu au nicio relevanță. Lupta se da între SUA,China,țările bogate din Europa si marile corporații.Cine va câștiga nu știu .Dar sunt convins că oamenii nu sunt atât de proști încât să creadă că toate nenorocirile aste sunt din cauza știrilor rusești.Rusii deocamdată nu joacă,când or sa intre pe teren o să-i vedem cu ochii noștri.Nu va fi nevoie că „experții” sa ne avertizeze.

  .

  • Ooo, daaa, ”o să-i vedem cu ochii nostri”, desigur. Dar cum arată, ca să nu ne scape cumva ”când or să intre pe teren”? Hai, să știe și ăștia mai ”proști” care este ”cauza” pentru ”toate nenorocirile”, să fie ”avertizați” de un ”expert” adevărat care se pricepe la ”știrile rusesti” și la ce nu cauzează ele pentru că nu este un trol sputnikar. E de la ”marile corporatii”, nu? dar nu Gazprom sau Rosfneft, că alea -s mici, nici n-avea cum. Și de la ”țările bogate”, așa e? că Rusia nu e o ”țară bogată” de fapt, acolo doar câțiva mafioți sunt ”bogați” dar ăia nu se pun, iar oamenii au început să moară de foame, ce-i drept, dinaintea bătrânilor de la noi, pe care îi ține în casă Iohannis. Deci nu e Rusia, clar, toată lumea e ”convinsă”, bravo, good job.

 9. Și încă ceva,nu știu ce gândesc rușii despre actuala criză,dar ceea ce gândesc liderii de opinie din Occident o vedem pe siturile lor.acesti lideri de opinie nici într-un caz nu iau în serios spusele guvernelor occidentale.si nu as crede că toți acești oameni cu influență la populație sunt niște proști.

  • Dar ” ce gândesc liderii de opinie” mai exact? să afle și ăia ”mai proști”, care nu sunt ca ”oamenii cu influență”. Hai, că unul care nu e trol putinist și care ”vede pe siturile lor” poate să scrie aicea: gândita, situl și numele expertului, să se lumineze și ”prostimea” ”despre actuala criză”. Sau nu?

 10. Dintre toti cei de mai sus care comenteaza, abia la Daniel sa fiti foarte atenti! Argumentul pentru ceea ce spun? Felul in care vrea sa deturneze atentia de la subiectul articolului spre o presupusa lupta intre alte puteri ale lumii, minimizarea informatiei din articol, minimizarea actiunilor trollilor rusi. Cuvintele cheie: „nicio relevanță”, „țările bogate din Europa si marile corporații”, „va câștiga”, „oamenii nu sunt atât de proști”, „nenorocirile aste”.

 11. Kafka, subiectul articolului e fake.niciun om întreg la minte nu-l ia în serios. Într-adevăr,troli exista,dar fără nicio discuție că puterile menționate de mine dispun de mai multa propagandă decât au rușii. Iar când vorbim de troli sovietici cei de naționalitate rusă sunt in minoritate.sovetici sunt multi americani,occidentali,evrei ,chinezi… Sovieticii au fost și sunt dușmanii Rusiei și dușmanii tuturor. Dumnezeu să-i pedepsească pt crimele lor.Pe sovietici,pe bolsevici, comuniști,neomarxisti, progresiști ii condam și eu.mie nu mi-au făcut mare lucru,am trei copii și traiesc liniștit însă mulți din estul Europei au suferit din cauza acestor monștri.si astăzi suferă și Occidentul.

  • Rețineți asta, având în vedere că o spune ”un om întreg la minte”: ”sovieticii au fost și sunt dușmanii Rusiei”. E din categoria ”eroi au fost, eroi sunt încă”. Și vor mai fi. La fel și troli. În majoritate ”sovietici”, fără nicio legătură cu ”nationalitatea rusă”, adică ”sovietici americani, britanici, occidentali” în general, care sunt ”dușmanii tuturor”, cum sunt ”occidentalii” de fel. ”Dușmani” și ”sovietici, bolsevici,neomarxisti, progresiști”, se știe, toți ”occidentalii” sunt foarte ”sovietici”. Norocul celor ”mulți din estul Europei care au suferit din cauza acestor monstri.”e că s-a născut ”prietenul crăcănat”, piticul judokan care s-a suit pe-un scaun, să se vadă mai bine. ”Omul” ăsta care scrie aici vrea să facă pe creștinopatul căruia ”nu i-au făcut mare lucru” decât că l-au spălat pe creier cu oțet din conserva de gogoșari și i-au interzis să meargă la școală și să utilizeze curentul electric, fapt observabil din felul în care se exprimă. Dar e mai degrabă un trol, dintr-ăia care nu ”există” dar care știu ce ”e fake” și ce nu, că d-aia nu sunt troli.

 12. Dar cand americani prezentau la ONU cica dovezi ale armelor chimice din Irak..doar sa poata ocupa tara..ca nici pana azi nu au descoperit nimic…sau tot felul de minciuni si trucaje cu tot felul de crime cica comise de sarbi in kosovo doar ca sa bombardeze Yugoslasvia…

 13. Ia, ia, că vine acuma daniel, părintele trolilor care nu ”există” și zice acuma ce e cu muresan. E de ”nationalitate” sau e ”sovietic”, ăsta cum e? iar cu ”armele chimice” e ”fake”, n-aveau ăia pe acolo, nici în Siria, doar au fost unii care au murit în chinuri cu fețele opărite dar erau probabil ”sovietici” care, se știe, sunt ”dușmanii Rusiei și dușmanii tuturor”. La fel și cu ăia de le-au scos oasele de prin Bosnia, tot ”fake” erau numai că nu-i mai găseau familiile.

 14. Bad@,e postul pastelui si nu stiu cum sa te iau? In toate postrile tale se repeta aceleasi sabloane specifice trolilor progresisti,neo-marxisti:mafia alde-psd,crestinopatia,rusofobia si inca o cateva asemena.Problema nu e ca le repeti,sau ca esti trol, ci ca te legi cu ura de toti care posteaza pe saitul asta,poate si pe altele,si ai impresia ca toti sunt troli si ca toti sunt fantose. Adica s-ar parea ca nu e o chestiune de preferinte ci o chestiune patologica. Sincer,fara sa glumesc,eu am descoperit o cativa prieteni cu probleme asemanatoare si i-am dus la doftor.
  Iti poti raspunde singur daca ai nevoie de doctor facand urmatoarea analiza: ce familie ai,cati copii,cum te intelegi cu familia,cu vecinii,prieteni,colegii..etc
  Daca stai prost la aceste capitole ar fi cazul sa meditezi la banuiala mea.Asa-i ca esti un singuratic nenorocit?

  • ia-uite, la sputnik se ”ia” cu carne și în ”postul paștelui”. Toți cretinii care se cred creștini dar mint, fură și se bucură când oamenii suferă se bat cu pumnul în piept că sunt mari ”familiști” dar în realitate se dovedesc a fi niște ”singuratici nenorociti” care sunt spălați pe creier de borfașii care au interes să-i manipuleze ca să-i folosească pentru propaganda lor.
   Aici nu e vorba de ” toti care posteaza pe saitul asta” ci de troli, iar ăsta e un trol putinist pentru că:
   – are postări repetate, pe orice subiect și nu doar răspunsuri, ei, postacii se leagă mereu de ceva, indiferent care ar fi subiectul
   – el este cel care ”repeta sabloane specifice” punctajului, răspunsurile doar ”se repetă la aceste șabloane”
   – îl acuză pe cel care îi dă replica fix de ceea ce a făcut el înainte, folosind o tehnică securistă binecunoscută și demult fumată- a fost deconspirat, o dă cu ”ba tu”. Scopul este să-l compromită pe celălalt, ei oricum sunt compromiși și nu le pasă.
   – trec la discreditarea persoanei, de ex asta cu ”doftorul” o altă tehnică securistă, numai că sunt idioți, că în mediul online, persoana nu contează, ci ceea ce spune. Ei sunt rămași în urmă cu tehnicile specifice. Bine, cretinul spune că prietenii lui ”au probleme asemănătoare” adică la ei acolo, la ”conservă”, e patologie în toată regula.
   – apelează la sentimentalisme ieftine gen ” de ca atâta ură, de ce atâta rău?”, când ei se excită la poze cu negri spânzurați
   – se dau drept familiști sau femei, ca să fie mai greu să le zici ceva, ei sunt cu familia tradițională. Vai de capul lor, dacă o au, ce bătăi îi și iau femeile alea și cum își umplu de sânge copiii, psihopații ăștia.
   – vrea să disocieze componenta PRO-PSD a mafiei care presupune mai mult decât ce fură dobitocii ăia flaușați, de ceea ce contează cu adevărat pentru mafie: traficul de droguri, spălarea de bani, prostituția, evaziunea fiscală, cam ce face în principal o structură de tip mafiot. pesedeul e un ”liability” pentru ei, d-aia încearcă să-l ascundă, să zică că s-a reformat, că n-are legătura cu ei, tâmpenii d-ale lor
   – ideologia: ca să fie credibili, se dau mari patrioți, salvatorii națiunilor, ei au un crez, o ideologie, ei reprezintă ”dreapta conservatoare”, că au văzut că a mers la trumpetă, la brexit, merge la porcul viktator din ungaria, etc. Bineînțeles, din postura asta, inventează și ”răul” pe care îl arată ca să sperie lumea, prostiile cu neo-marxismul, progresismul, bine, ei nici nu știu ce-s alea, că-s inculți,d-aia toți dau bir cu fugiții la o ”dispută ideologică”, dar sunt puși să trăncănească pe temele astea.
   – când nu ”reprezintă drepta”, sunt dintr-o dată anti-capitaliști și le bagă p-alea cu ”multinaționalele”, ”coloniile”, ”țările bogate”, ”corporațiile”, ”străinii”, ”soros” și alte idioțenii care se știu deja și pe care le tot toacă.
   – Rusia – bineînțeles, n-are nicio treabă nici cu socialismul pe care îl critică de pe poziții ”de dreapta”, nici cu ”capitalismul sălbatic”, Rusia e o țară serioasă, care nu se ”joacă”, milioanele alea de conturi fake găsite nu există, la fel nici boții lor, nici ăia nu erau cum nu sunt nici ei, totul e o diversiune. Maica Rusie e un model de eficiență în toate, demn de urmat și are conducători care își iubesc țara, nu ca alții. Tot legată de Rusia e și înverșunarea lor împotriva ecologiei, oare de ce? Că mafioții kaghebiști câștigă de pe urma topirii ghețurilor pentru că se deschid noi rute comerciale sau au acces la noi resurse fără de care intră în faliment, cum au făcut în toată istoria lor. Tot d-aia fac și propagandă pentru trumpetă, nu că ar fi pro-occidentali, ci că marțafoiul bătrân e o mascotă la geamul mașinii, d-aia de dă din cap, când se pune în mișcare. Aici au muniție să-i acuze pe toți cei care le stau în cale că sunt ”comuniști” sau ”bolșevici” deși ei nu știu ce înseamnă.
   Ăia care-i pun să scrie ”ar fi cazul sa mediteze” la cât sunt de dobitoci și de slab pregătiți postacii lor, ce ușor pot fi demascați

  • Bad@ e cea mai proasta varianta de boți, care după cum vezi a luat-o pe aratura. I-ar trebui un update de soft dar nu cred ca suporta, are hardware-ul depășit. Poate doar reciclat mai scoți ceva bun din el.

 15. Ei da, ceva ce am scris ieri, nu a mai fost postat. În carantina fiind, sigur aveți timp sa căutați pe site-uri oficiale și veți găsi declarațiile de acum un an ale OMS despre pandemie, atunci când nu se vorbea despre acest virus”. Mai mult, aceasta, a fost propagat și pe media (chiar și pe pro TV) , semn ca acesta pandemie era pregătită pentru anul trecut dar intarziata din motive de „nesincronizare”, astfel ca dezastrul sa fie cât mai mare. Trebuie sa fii cel puțin nebun sa crezi ca OMS are interese comune cu oamenii. E clar ca susțin marile corporatii (vezi reclame la medicamente și „suplimente alimentare” la toate televiziunile lumii – lucru total inadmisibil) iar acestea, ce credeți se unesc la vârf în mana unora ce se cred Dumnezei. Sunt aidoma sistemului bancar, gestionat de aceiași pre puternici. Asa ca aveți încredere doar în voi în adevăratul Dumnezeu și creșteți-va vibratia. De restul, are cine se ocupa.

 16. Sunt de acord şi cu opinia autorului în articol dar nu (mai) sunt atât de naiv încât să cred că guvernele şi corporaţiile vor binele populaţiei.
  Nu cred într-o dictatură orwelliană, stăpânii lumii, oricare ar fi ei s-au prins că un sistem bazat pe dictatură e ineficient. Poate lumea ar trebui să i-a în calcul şi „Minunata lume nouă” a lui Huxley nu doar „1984”.

 17. Vigor,Huxley a fost la putere până acum.Bogatii lumii nu mai au răbdare așa că trecem la planul 2,lumea lui Orwell va fi lumea în care vom trăi.De propagandiști ai adevărului nu ducem lipsa. Cel puțin pe situl asta exista o câțiva care o fac pro bono.bad e unul dintre ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.