G4Media.ro

Sute de schiori ruși nu știu cum să se întoarcă din Bulgaria…

Sursa foto: Skistraja.ro

Sute de schiori ruși nu știu cum să se întoarcă din Bulgaria după ce UE a închis spațiul aerian/ Turiștii au doar variante ocolitoare costisitoare

Sute de schiori ruşi sunt blocaţi în staţiunile montane din Bulgaria şi se întrebă cum se pot întoarce acasă după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să-şi închidă spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti, transmite Reuters.

Bulgaria, un aliat apropiat al Moscovei în vremea comuniştilor, dar acum membră a UE şi NATO, şi-a închis sâmbătă spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti, alăturându-se celor mai multe state europene într-un act de solidaritate cu Ucraina.

O turistă, Natalia Samohina, a ajuns la Bansko, o staţiune de iarnă populară de mult timp în rândul ruşilor, pe 25 februarie, cu o prietenă, pentru o călătorie de două săptămâni şi habar nu are cum va ajunge acasă la Moscova.

„Avem totul plătit – zborul, şederea, asigurarea şi transferul. Şi nu putem zbura, cerul este închis”, a spus Samohina, care a adăugat că este foarte tristă şi supărată de războiul din Ucraina.

„Ne-am dori ca ei să facă o excepţie (de la interdicţie) pentru turişti. Până la urmă oamenii de rând nu sunt vinovaţi de nimic, pur şi simplu au venit în vacanţă…”, a spus Samohina, inginer de profesie, care urmează să mai rămână încă 10 zile.

În timp ce cele câteva sute de ruşi care caută să se întoarcă acasă sunt un număr mic în comparaţie cu sutele de mii de ucraineni care fug în Uniunea Europeană pentru a scăpa de lupte, oficialii locali din turism din Bulgaria spun că va fi o problemă pentru oameni precum Samohina să se întoarcă acasă.

„Oaspeţii au fost lăsaţi să încerce singuri să ajungă acasă. Toate aeroporturile (din Bulgaria) au fost închise, aşa că singura opţiune pentru ei este să călătorească prin Turcia sau Serbia”, a declarat Georgi Dumanov, un proprietar de hotel local.

Vecinele Bulgariei, Turcia şi Serbia, nu sunt membre în UE.

De sâmbătă, unii ruşi au făcut un ocol costisitor prin Istanbul pentru a ajunge acasă, au spus oficialii.

Turiştii ruşi din alte părţi se confruntă şi cu aceeaşi dilemă.

Asociaţia Rusă a Turoperatorilor estimează că aproximativ 18.000 de turişti ruşi sunt blocaţi în Caraibe – inclusiv 8.000 în Cuba – care caută zboruri spre casă.

”Transportatorii trebuie să ofere aeroporturi pentru aterizarea de urgenţă şi aproape că nu există astfel de aeroporturi din cauza sancţiunilor statelor UE şi ale Americii de Nord”, se arată într-un comunicat luni seara.

Decizia UE de a aplica sancţiuni asupra unor bănci ruseşti din cauza invaziei s-a adăugat la necazurile turiştilor blocaţi, mulţi descoperind că au cardurile bancare blocate, au spus oficialii din turism.

Bansko, o staţiune de schi din Munţii Pirin, din sud-vestul Bulgariei, lângă graniţa cu Grecia, este de mult timp deosebit de populară printre turiştii ruşi, dar şi britanici şi greci.

În această iarnă, turiştii ruşi au venit în număr mai mare, deoarece Bulgaria, văzută deja ca o alternativă mai ieftină la Alpi, recunoaşte vaccinurile pentru Covid-19 fabricate în Rusia.

Touroperatorul Bon Tour ajută zilnic între 25 şi 30 de turişti ruşi să părăsească staţiunile de schi din Bulgaria. Touroperatorul asistă şi alţi 100 de turişti care trebuie să părăsească ţara în următoarele două săptămâni.

Interdicţia UE împiedică toate aeronavele ruseşti să decoleze, să aterizeze sau să survoleze blocul celor 27 de ţări. Interdicţia se aplică tuturor aeronavelor deţinute de ruşi, înregistrate în Rusia sau controlate de persoane sau companii ruseşti – inclusiv avioane private deţinute sau închiriate de oligarhi.

sursa: News.ro, Sursa foto: Skistraja.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. Eu zic sa meargă pe jos…așa cum merg și uncrainienii către granița..

 2. Ea este supărată pe războiul din Ucraina nu pe Putin, am tras apa!

 3. Să încerce schi nautic pe Marea Neagră.

  • Ii tracteaza balena trădătoare Sosoaca care zice că nu e razboi si moare de dragul lui Putin.

 4. Si amaratii din Ucraina cu copii mici in brate merg pe jos si stau in vami cu zilele, turiștii ruși n au decât să facă la fel.
  Sau vin cu trenul prin România și tropăie prin Vama Siret si intra prin Ucraina, să vadă pe viu ce mult bine face psihopatul rus
  O altă variantă ar fi să apeleze la senatoarea română trădătoare de țară, iubitoare de rusnaci si care minte o trupă de scaieti proști că nu e razboi- Sosoaca Diana.
  Poate ii ridică careva imunitatea parlamentară pentru trădare de țară.
  Pe cel putin trei pagini de facebook, inclusiv pe cea a netotului de soț, se face intens propagandă impotriva intereselor naționale ale României.

 5. Ceva cont pentru donații? Săracii ăștia trebuie ajutați.

 6. Îi ajutăm! Câte un șut în c.r până în Ucraina. Pe urmă se descurcă. Iau tancul până acasă.

 7. Corect ai spus „nu am facut nimic”!
  De 20 de ani sunteți că struții…
  Aveti ambasade să vă rezolve.

 8. O adevărată criză umanitară.

 9. Să meargă la Sochi la ski.

 10. Vaaai, saracii oameni, ce sfasit de vacanta naspa, le plang de mila. Sa le trimita mama Rusia un vapor, sa-i ia de-acolo.
  Sau luati-o pe jos, tovarasi, ca refugiatii din Ucraina – prin Serbia si Ungaria s-o luati.

 11. Of, of! Saracutii oameni de rand care o ardeau prin vacanțe, în timp ce sociopatul lor invada o alta tara. Mai vor si exceptii acum.
  Si civilii care au murit în Ucraina si-ar fi dorit o excepție. Sa nu fie bombardati, sa nu fie obligati sa isi părăsească țara din cauza unui dement.
  Altii au pierdut copii, parinti, familii si locuințe in urma invaziei, viata lor a fost distrusa si astia se plâng pentru un ocol de cateva zile.
  Ghinion pentru bietii turisti care au privit cu indiferență, de la all inclusive. Pariu ca nu mai pupa prea curand vacante in tarile civilizate. Isi merita statul de persona non grata in restul lumii.
  Cand ajung in Rusia sigur ii obliga Putin sa doneze valuta ramasa din concediu pentru a isi continua genocidul.

 12. Sa mearga prin Ucraina, sa vada ce fac fratii lor

 13. Sa vasleasca, cum bine zicea georgianul.

 14. Nu mai au cu ce sa se intoarca acasa?! Sa le trimită Putin o rachetă!

 15. Sa le trimită Putin yahtul lui!

 16. PE JOS!
  INOT!
  VASLIND!

  Asa cum au fugit din calea lor mamele cu copiii in brate si in carucioare, tarati pe jos cate 30 de km, ziua si noaptea, in frig! Daca un copil firav a putut, atunci pot si ei!

  Ar trebui instalate Furci Caudine pe oriunde trec, sa inteleaga odata ca lumea nu e a rusilor barbari, trogloditi, oameni de grota, hoarde dezlantuite si nebune, incapabile sa se adapteze si sa evolueze odata cu restul lumii!

  SA PIARA, CA DINOZAURII!

 17. Daca și de ăștia ne-or mai fi mila, e de ras !
  Au bani destui sa se duca sa schieze in continuare in Elveția că sezonul încă nu s-a terminat !