G4Media.ro

Sute de manifestanți anti-NATO și pro-kurzi au defilat duminică la Stockholm: „Apartenenţa…

Foto: Designer491 | Dreamstime.com

Sute de manifestanți anti-NATO și pro-kurzi au defilat duminică la Stockholm: „Apartenenţa noastră la NATO ne-ar supune şantajului lui Erdogan”

Sute de persoane fluturând bannere anti-NATO şi drapele ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), bestia neagră a Ankarei, au defilat duminică la Stockholm, denunţând noua legislaţie anti-teroristă suedeză adoptată, în opinia lor, sub presiunea Turciei pentru a se alătura alianţei, notează AFP, citată de Agerpres.

„Îi atacă pe kurzii din Suedia”, a afirmat Tomas Petterson, purtătorul de cuvânt al Alianţei împotriva NATO care a organizat demonstraţia. Scopul noii legislaţii este de a face în aşa fel încât preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, „să permită Suediei aderarea la NATO”, a adăugat el.

„Apartenenţa noastră la NATO ne-ar supune şantajului lui Erdogan”, a declarat la rândul său pentru AFP fostul deputat suedez Amineh Kakabaveh în cursul manifestaţiei.

Turcia blochează de 13 luni intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, reproşându-i indulgenţa faţă de militanţii kurzi pe care îi găzduieşte pe teritoriul său.

Noua lege care a intrat în vigoare în Suedia la 1 iunie introduce urmărirea penală pentru „participare la o organizaţie teroristă”, întărind legislaţia ţării în acest domeniu, una dintre condiţiile puse de Turcia pentru a ridica vetoul la intrarea în NATO, o alianţă al cărui membru este din 1952.

Manifestaţia din centrul Stockholmului, intitulată „Nu NATO, fără legi Erdogan în Suedia!”, a fost organizată de „Alianţa împotriva NATO” care include în special comitetul Rojava, un grup de sprijin pentru grupurile armate kurde din Siria.

Reales pe 28 mai la conducerea Turciei, preşedintele Erdogan reclamă în special extrădarea de către Suedia a câtorva zeci de activişti kurzi.

Guvernul turc şi-a exprimat la începutul acestei săptămâni iritarea faţă de organizarea acestei manifestaţii de către mişcări apropiate PKK. Poliţia suedeză a confirmat, însă, vineri că o autorizează, în respectul libertăţii de exprimare.

Chiar dacă PKK este clasificat drept „terorist” în Suedia, ca şi în restul UE, simpatizanţii săi nu sunt, în general, deranjaţi în cursul mitingurilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nici p’ăstia nu-i duce capul, in locul lor tăceam mâlc, as încerca să mă fac nevăzut măcar ca semn de respect pentru cei in a căror tară mă refugiez si trăiesc bine.

  2. Bravo lui Erdo că știe să-și joace cărțile!
    Nu ca alții care se fac preș, acceptă orice condiții, indiferent cât de umilitoare și tot plâng pe la porțile Schengenului…

    • Daaaa! Erdogan e senzational. Saboteaza o alianta militara pentru a obtine…nimic. Pentru a putea epura etnic o minoritate,nu obtine nimic in favoarea Turciei sau a poporului turc,pe care a dovedit cat il iubeste acceptand o taxa de protectie de la constructorii care apoi au construit blocuri cu armatura din surcele,si asa au murit zeci de mii de turci la cutremur.

  3. Cuvantul cheie e cateva sute. Bravo suedezilor ca nu le interzice sa demonstreze, libertatea de exprimare. Important e ca vor face cum decide majoritatea.