G4Media.ro

Sute de anifestanți cer plecarea armatei americane din Niger

Sursa: Google Maps

Sute de anifestanți cer plecarea armatei americane din Niger

Sute de persoane au ieșit sâmbătă pe străzile din Niamey, capitala Nigerului, pentru a cere plecarea trupelor americane, în contextul în care junta de guvernământ a pus capăt unui acord militar cu Statele Unite și s-a apropiat de Rusia, transmite agenția Reuters.

În centrul orașului Niamey, manifestanții au fluturat steaguri nigeriene, amintind de protestele care au dus la retragerea forțelor franceze din țară anul trecut, după ce armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat.

Pe o pancartă scria în engleză: „SUA să plece rapid din Niger”, un semn de susținere a juntei și a deciziei sale de la jumătatea lunii martie de a denunța un acord de cooperare care autoriza prezența a aproximativ 1.000 de soldați americani în două baze.

Publicitate electorală

Până la lovitura de stat, Niger era un partener de securitate cheie în regiune pentru Franța și Statele Unite.

Dar noile autorități nigeriene au decis, la fel ca și juntele din Mali și Burkina Faso, să pună capăt acordurilor militare cu foștii aliați occidentali, să părăsească Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) și să favorizeze legături mai strânse cu Rusia.

De asemenea, în țară au ajuns miercuri instructori ruși și echipamente militare rusești, în timp ce Moscova încearcă să își consolideze influența în Africa.

Câteva steaguri rusești au fost vizibile la demonstrație, dar unele persoane au declarat vineri pentru Reuters că nu doresc ca Rusia să își sporească prezența în Niger prin înființarea de baze militare.

Statele Unite nu au făcut nicio mențiune cu privire la o posibilă plecare din Niger, dar în martie un general american părea să sugereze că există sprijin în cadrul juntei pentru menținerea prezenței militare americane în ciuda revocării acordului.

Violențele din centrul Sahelului au atins un nivel record în 2023, potrivit Acled, un grup de monitorizare a crizelor cu sediul în SUA, care citează rapoarte potrivit cărora peste 8.000 de persoane au fost ucise numai în Burkina Faso anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Chiar nu a fost cineva la job sa verifice macaroni titlul? Mama lor de anifestanti

  2. Domnii ăștia din Africa n-au învățat din istorie nimic ? Nu văd cum au fugit toate țările foste ”frățești” cu Rusia în brațele Nato, ca să se apere de atâta ”frăție” rusească ? Se zice că omul deștept învață din greșelile altora…

  3. Daca sunt atat de buni rusii,de ce nu emigreaza africanii in rusia,ce cauta in U.E.?