G4Media.ro

SURSE: Statele UE care încalcă statul de drept nu vor mai putea…

SURSE: Statele UE care încalcă statul de drept nu vor mai putea trimite studenţii în programele Erasmus. România, vizată

Comisia Europeană ia în calcul să limiteze sau chiar să interzică accesul la programul Erasmus pentru ţările care nu respectă statul de drept, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice europene. Comisia va decide varianta finală a sancţiunilor până pe 2 mai, când va prezenta propunerea pentru bugetul UE pentru următorii şapte ani. România este una dintre ţările vizate de eventualele sancţiuni, alături de Ungaria şi Polonia.

Programul Erasmus este una dintre cele mai de succes iniţiative ale Uniunii Europene. În toate variantele sale, programul a dus la vizite de studiu făcute de peste 3 milioane de studenţi europeni în alte ţări.

Reamintim că Executivul european discută mai multe opţiuni prin care să introducă un mecanism de sancţionare a statelor membre care încalcă statul de drept şi independenţa justiţiei. Mecanismul va trebui aprobat apoi în alte formate ale UE înainte de a intra în vigoare.

Crearea acestui mecanism este supervizată de Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

  • G4Media.ro a scris în urmă cu o lună că Executivul comunitar ia în calcul să propună pe 2 mai 2018 un mecanism prin care statele membre care încalcă statul de drept și independența Justiţiei să fie pedepsite prin pierderea fondurilor europene. Citeşte aici mai multe detalii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Ar fi un dezastru! Programele gen Erasmus sunt poate cele mai frumoase lucruri pe care le are UE si care-ti pot schimba viata! Pe vremea mea era Tempus si stiu ce spun 🙂 Dar mi-e frica ca-i doare la basca pe actualii din Ro.

    • Pe politicieni sigur ii doare in fund. Însă pe tineri, nu! Poate acum se vor deștepta si nu vor mai vota PDF doar pentru ca le-a dat gratuitate pe tren!

  2. Politicienii sunt cei care nu respectă statul de drept, iar ca răspuns CE pedepsește studenții?!? Mi se pare de domeniul absurdului. Ori CE a luat-o razna, ori sursele citate vorbesc în dodii…

  3. A aflat si UE de abuzuri la doamna Codruta…

  4. Sper că au calculat bine ce consecinţe o să aibă treaba asta. Dacă s-au gândit doar la tinerii inteligenţi din ţările civilizate, greşesc iar. Aici se cumpără diplome fără acoperire la greu, din păcate, aşa că tot mai mulţi nu sunt interesaţi de Erasmus. Naşpa.

  5. Dintre toate măsurile care ar putea fi luate, aceasta mi se pare cea mai lipsită de sens. Programele ERASMUS dau acces tinerilor la un alt model de educație, dar și la alte pachete educaționale. Lucru care ajută la schimbare de mentalități, la europenizare, în ultimă instanță. Restricționând accesul, practic, se reduc șansele de schimbare a mentalităților, tocmai în statele care ar avea nevoie de așa ceva!

  6. Daca s-ar lua aceasta masura ar fi clar ca lumea a luat-o complet razna. Cum sa pedepsesti copiii, tinerii, pentru ca niste politicieni s-au scrantit la cap ? Astfel de programe sunt exact solutia ca viitorii oameni ( politici sau nu ) sa imbratiseze valorile statului de drept printre cei care se pot lauda cu acest model. Cred ca propunerea apartine PSD-ALDE sau partidelor similare de prin Ungaria, Polonia, Cehia… etc

  7. E groasa. A ajuns acum si la mine :)). Pana acum am zis ca nu imi pasa fiindca eu nu sunt afectat… dar iata ca acum ajunge si la mine.