G4Media.ro

Surse: şefii din MAI şi Jandarmerie care refuză să desecretizeze documente privind…

Surse: şefii din MAI şi Jandarmerie care refuză să desecretizeze documente privind mitingul din 10 august ar putea fi puși sub acuzare pentru abuz şi favorizarea infractorului

Surse judiciare au declarat pentru G4media.ro că şefii din Ministerul de Interne şi Jandarmerie care refuză să desecretizeze documentele referitoare la mitingul din 10 august ar putea fi puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.

Potrivit acestor surse din preajma anchetei, declasificarea documentelor este necesară pentru ca părţile vătămate să aibă parte de un proces echitabil, potrivit articolului 81, coroborat cu altele, din Codul de Procedură Penală (CPP). Astfel, toţi cei aproape 800 de protestatari care au formulat plângeri penale împotriva jandarmilor au dreptul să consulte întreg dosarul.

Vineri, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că cererea Parchetului General privind declasificarea unor documente referitoare la mitingul din 10 august este în analiza unei comisii din cadrul MAI. “Referitor la declasificare, cred că este îndeajuns să ne uităm în Codul penal – avem un articol acolo care spune foarte clar că instanţa este cea care decide declasificarea de urgenţă atunci când consideră că informaţii esenţiale sunt utile cercetării judiciare şi poate dispune în sensul declasificării totale, parţiale sau trecerea la alt nivel de clasificare. Noi am expus în explicaţiile publice pe care le-am dat care sunt considerentele pentru care unele documente puse la dispoziţia Parchetului au un nivel de clasificare – nu sunt documente asupra cărora poate dispune ministrul declasificarea, însă şi această cerere a procurorului general este în analiza unei comisii din cadrul ministerului şi bineînţeles că, dacă acea comisie va dispune în sensul declasificării parţiale a unor date din raport sau din celelalte documente depuse în dosar, vom proceda în consecinţă”, a spus Carmen Dan, la finalul unei ceremonii de la Academia de Poliţie (sursa Agerpres).

Parchetul General argumenta, la rândul lui, de ce este necesară declasificarea documentelor din dosarul privind incidentele violente de la protestul din 10 august. “Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului”, menţiona, recent, Parchetul General.

Urmează ca jandarmii bătăuşi să fie puşi sub acuzare. Avocaţii părţilor vătămate au declarat pentru G4Media.ro că magistraţii militari vor începe în perioada următoare să pună sub acuzare jandarmii bătăuşi pentru purtare abuzivă. Reamintim că şefii Jandarmeriei au fost deja acuzaţi pentru participaţie improprie la purtare abuzivă.

MAI nu a trimis nici până azi la Parchetul militar datele celor 10 jandarmi violenţi despre care Carmen Dan se lăuda în august că au fost identificaţi. De remarcat faptul că, potrivit aceloraşi surse, jandarmii violenţi nu au fost identificaţi de procurorii militari ca urmare a datelor furnizate de MAI.

Apel al avocaţilor: toţi protestatarii bătuţi de jandarmi să vină să facă plângere. Reprezentanţii protestatarilor care au făcut plângere penală împotriva jandarmilor au explicat că procurorii militari nu au reuşit până acum să identifice toţi protestatarii bătuţi. Ei au dat exemplul protestatarului „în bermude” din fotografia alăturată (sursa: Captură Digi24), pocnit de jandarmi, deşi era paşnic. „Acest protestatar nu a depus încă plângere şi nu a fost identificat. Să meargă la Parchetul militar să facă plângere!”, au făcut apel avocaţii.

Ce spune legea. „Art. 81 Drepturile persoanei vătămate

(1) În cadrul procesului penal, persoana vătămată are următoarele drepturi:

e) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. ROEXIT !!!

 2. Nu fac decât să lungească timpul până vor ajunge la pușcărie unde le este locul lângă fmmdragnea și slugile pesediste.

 3. Mult ii mai trebuie PG pana sa isi dea seama ca doar astfel poate forta mana unor penali : acuzandu-i de savarsirea altor fapte penale prin care incearca sa le acopere pe cele deja savarsite !

  PS. Hai, d-lor Procurori militari, ne miscam si noi mai cu talent ? 😉

 4. E vremea ca batausii PSD sa se confrunte cu consecintele ticalosiei lor.

 5. Incet-incet spre Dragnea si Carmen Dan!
  Exista un motiv SUPREM pentru care MAI Refuza desecretizarea: ceva grav pentru Dragnea si Carmen Dan, GRAV insemnand Jilava si Targsor1

 6. ”Alo, Penitenciarul Jilava? Slava Domnului, aveti posibilitatea sa-i mai domoliti pe recalcitrantii: Alifie, Vaselina, Clabuc si Dintosu’, spunandu-le ca sunteti pe cale sa primiti ”marfa proaspata”…! Ca sa aiba efect si mai puternic stirea, puteti sa le spuneti ca de data asta e vorba de…”prospaturi”, la 40-45 de ani, si nu de bosoragi flescaiti si mustaciosi ca data trecuta…!”

  • Ce clasa ai in tine !
   L-ai facut pe Livache verde ca bradul din care i se face sicriul ! :))

   PS. Doar stii ca Vaselina & co. nu dau foc inca la puscarie, doar pt ca Statul Paralel li l-a promis pe Livache ! 😉

  • Hai sa nu vorbim de clase, ca atunci tu ai un fel de…amfiteatru…

  • Cand iti zic ca ai clasa, Scara… :))

   PS. Si in plus esti si un adevarat muschetar !

   PPS. Ce e colosal, e ca, dupa caz, esti cand Athos, cand Porthos, cand Aramis… cand D’Artagnian !

   PPPS. Eu iti multumesc pt asta , prietene ! 😉