G4Media.ro

SURSE Răspunderea juridică principală pentru abuzurile de la miting e la MAI.…

SURSE Răspunderea juridică principală pentru abuzurile de la miting e la MAI. Emitentul ordinului de evacuare a pieței este Jandarmeria, prefectul Capitalei doar a contrasemnat

Ordinul de evacuare a Pieței Victoriei la mitingul din 10 august a fost semnat de comandantul operațiunii Jandarmeriei din piață, maiorul Laurențiu Cazan. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, doar a contrasemnat. Informația a fost furnizată de Parchetul general în comunicatul de presă din 16 august. ”Menționăm că a fost atașat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Ordinul de evacuare a fost pus la dispoziția Parchetului militar de către Jandarmerie, însă numai după ce procurorul Ionel Corbu s-a plâns că ordinul nu a ajuns la parchet. În acest moment, procurorii verifică legalitatea actului ”contrasemnat într-un colț” de către prefect.

Surse judiciare coroborate cu surse din administrație au explicat pentru G4Media.ro care sunt consecințele juridice ale faptului că ordinul de evacuare a Pieței Victoriei a fost semnat de Jandarmerie și contrasemnat de prefect. Responsabilitatea intervenției și, mai important, răspunderea juridică este, în primul rând, a Jandarmeriei, nu a prefectului așa cum au lăsat să se înțeleagă jandarmii chiar din a doua zi după intervenție. Alți juriști consultați de G4Media.ro opinează că ordinul ar putea fi chiar ilegal și nul de drept, din moment ce nu prefectul este emitentul, ci Jandarmeria.

Jandarmii au aruncat vina pe prefect. „Informația” că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a semnat ordinul de evacuare a pieței a fost strecurat opiniei publice de Jandarmerie, la conferința de presă de sâmbătă, fără să fi fost adresată vreo întrebare în acest sens din partea jurnaliștilor.

Alt semn de întrebare. Deși sâmbătă, 11 august, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat că prefectul Bucureștiului, Speranța Cliseru, a dat ordinul de evacuare a pieței la ora 23:11, joi, pe 16 august, la TVR, comandantul operațiunii de la miting, maiorul Laurențiu Cazan, a declarat că ordinul a fost semnat încă de la ora 20:00.

Cine e comandantul acțiunii din piață, maiorul Laurențiu Cazan. Acesta este împuternicit (interimar) adjunct la Jandarmeria Capitalei. G4Media.ro a atras atenția că PSD se folosește de interimari în fruntea unor instituții esențiale ale statului român, care depind doar de voința liderilor partidului, pentru a putea fi controlați mai ușor (detalii aici).

Ce spune legea. Potrivit legii Jandarmeriei nr. 550/2004, articolul 34:

 • Intervenția în forță se dispune în scris de către prefectul sau înlocuitorul acestuia din municipiul București, respectiv din județul în care s-a produs una dintre situațiile prevăzute la art. 29.

Articolul 29 spune:

 • În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române folosește armamentul din dotare cu muniția aferentă, veste antiglonț, scuturi de protecție, căști cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene, arme albe, jeturi de apă sau coloranți, arme cu glonț de cauciuc sau coloranți, cătușe, cai și câini de serviciu, dispozitive sonore și luminoase, mijloace blindate, lucrări și mijloace genistice, precum și orice mijloace de protecție și de imobilizare aflate în dotare, în următoarele situații:
  • a) pentru împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acțiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;
  • b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităților publice sau ale altor instituții de interes public ori privat și care, avertizați și somați, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum și împotriva grupurilor organizate care împiedică desfășurarea normală a activității pe căile de comunicații, în locurile publice și în alte obiective importante;
  • c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine și întreprind acțiuni ce pun în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forțele de ordine sau alte persoane învestite cu funcții ce implică exercițiul autorității publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violență.

Interesant este că articolul 34 alineatul (2) prevede: ”Dispoziția scrisă a prefectului privind intervenția în forță nu este necesară în cazul în care asupra forțelor de ordine, a altor persoane ori asupra bunurilor sau valorilor apărate se exercită violențe care pun în pericol iminent viața, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori când există indicii temeinice că participanții pregătesc sau au comis o infracțiune.

De subliniat că jandarmii au evacuat piața după ce jandarmerița a fost agresată și pusă la pământ de huligani, însă a fost salvată de protestatari.

Șeful Brigăzii speciale de intervenție a jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, celebrul ”om în alb”, a explicat într-un interviu că a primit informații că ”jandarmii sunt atacaţi” și ”doi oameni sunt omorâţi”.

”Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau…, după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (…) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, a afirmat şeful Brigăzii speciale.

G4Media.ro a scris încă de la începutul acestei săptămâni că ministrul de Interne, Carmen Dan, are în subordine directă Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică ce a coordonat  intervenția din piață.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică din subordinea directă a ministrului Carmen Dan a fost convocat la Ministerul de Interne în seara zilei de vineri, 10 august, iar ședința s-a prelungit până după ora 3 dimineața. În această situație, Carmen Dan este direct răspunzătoare pentru abuzurile forțelor de ordine și pentru deciziile luate, au declarat pentru G4Media.ro surse din rândul forțelor de ordine.

(Inquam Photos / George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Ma tot gandesc la cati bani pot invarti astia ca sa se preocupe cu rahaturile astea…

  • Este evident ca jandarmerita Stefania si cu celalalt baiat au fost dusi in mijlocul multimii ca sa fie snopiti in batai. Si de cine ???? De acoperitii Jandarmeriei si ai lui doi si un sfert. De aceea si informatia ca doi jandarmi sunt morti: cel care daduse ordinul sa fie dusi acolo ca sa fie batuti stia ce a facut. Noroc cu manifestantii care i-au salvat de la moartea la care ii trimisese Liviu Dragnea prin slugile lui.

 2. „lt semn de întrebare. Deși sâmbătă, 11 august, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat că prefectul Bucureștiului, Speranța Cliseru, a dat ordinul de evacuare a pieței la ora 23:11, joi, pe 16 august, la TVR, comandantul operațiunii de la miting, maiorul Laurențiu Cazan, a declarat că ordinul a fost semnat încă de la ora 20:00.”

  ambele ore sunt corecte.
  Cazan a semnat si trimit ordinul la ora 20:00.
  Cliseru a asteptat pana la 23:11 ca sa semneze. Fara ok din partea lui Pandele, Cliseru nici nu respira.

 3. Dacă FADERE ( Federația asociațiilor de români din Europa ) și-a retras cererea de autorizație & nu și-a mai asumat răspunderea organizării miting-ului, pe baza cărui protocol sunt judecați/acuzați jandarmii?

  Cât despre „bieții ziariști austrieci”… mucles, aici e pe joc OMV-ul și gazele din Marea Neagră. Politicienii austrieci, indiferent de partid politic (că tot vorbim de corupție sau mafie transpartinică), îi deranjează că nu mai câștigă o firmă din capitala lor bani așa de ușor.

  MuieAustria
  MuieOMV
  MuieOligarhilorRușiDinSpateleOMV

  • Muie PSD! Tu nu esti in vacanta? Înseamnă că ești sluga la pas. Nici macar bugetar.

  • Sunt judecați pe baza faptelor lor de vitejie. Sa dai in cap cu bastoane oamenilor care sunt cu mâinile ridicate e o infracțiune.
   Bastonul pe cârcă nu are culoare politica.
   Apropo, bieții jurnaliști români de ce si-au luat-o? Aia ce interese mai aveau in afara de a arăta tuturor ce bravi jandarmi are tara si ce curajoși sunt împotriva unor oameni cu mâinile ridicate?

  • @Rilache tu chiar ai impresia ca te adresezi votantilor (oilor) psd?
   Ori nu te cam duce capul, ori este un text primit si dat cu copy/paste. Altfel nu-mi explic.
   Poate-mi explici cum ajungi sa justifici bataile primite de oameni cu mainile sus pt ca FADERE si-a retras autorizatia?
   Sunt judecati pe baza protocoluli ca nu ai voie sa lovesti oameni care nu agreseaza. simplu!

   Iar teoria conspiratiei ca jurnalistii austrieci erau defapt angajati OMV deja este caraghioasa.
   Bine ca nu i-am auzit ca au gasit droguri si valuta la jurnalisti in buzunar. Nu de alta dar aveam un dejavu 🙂

   Io tot spun ca sunt limitati care or sa gaseasca justificare psd-ului si cand suntem impuscati pe strada. dupa ziua de vineri nu cred ca suntem departe. si asta datorita unora ca tine care ori au IQ-ul de 2 cifre ori au afaceri cu ei.

  • Retardule, iar aberezi cu „pe baza carui protocol sunt judecati jandarmii” ?
   Toti cetățenii unui stat democratic sint judecati daca încalcă Legile !

  • @Mihai

   Sunt judecați pe baza faptelor lor de vitejie. Sa dai in cap cu bastoane oamenilor care sunt cu mâinile ridicate e o infracțiune.
   Bastonul pe cârcă nu are culoare politica.

   Pe baza cărui protocol, dacă miting-ul a fost anulat tocmai de la cei din FADERE? Ce e așa greu de priceput?
   Jandarmii s-au luptat cu niște descreierați, anarhiști (teroriști), care voiau să spargă într-o clădire publică administrativă de cel mai înalt nivel, să arunce țara în derizoriu. Asta se cheamă TERORISM și ANARHIE.

   Iar filmele incomplete cu oamenii care țin mâinile sus sunt exact asta: filme incomplete – în care nu se prezintă (dacă!) cazurile în care ăia cu mâinile sus nu au aruncat cu pietre sau cu altceva în jandarmi până să apară aceștia în fața lor.

   Apropo, bieții jurnaliști români de ce si-au luat-o? Aia ce interese mai aveau in afara de a arăta tuturor ce bravi jandarmi are tara si ce curajoși sunt împotriva unor oameni cu mâinile ridicate?

   Jurnaliștii nu se pun niciodată zid/perete între „protestatari” (în cazul de față, anarhiști descreierați) și forțele de ordine.

   ———————–

   @Suca

   tu chiar ai impresia ca te adresezi votantilor (oilor) psd?

   Nu, dar nici al oilor useriste, pedeliste(băsiste) și ongiste.

   Ori nu te cam duce capul, ori este un text primit si dat cu copy/paste. Altfel nu-mi explic.
   Poate-mi explici cum ajungi sa justifici bataile primite de oameni cu mainile sus pt ca FADERE si-a retras autorizatia?

   Unul; din moment ce FADERE și-a retras autorizația, acel „miting” a fost o adunătură seacă, descreierată, de anarhiști/teroriști, ILEGALĂ, de a sparge într-o clădire administrativă de cel mai înalt nivel, să destabilizeze România. În acest caz, bravo jurnaliștilor fiindcă i-au oprit pe fiare.
   Doi; oamenii cu mâinile sus sunt prezentați în filmulețe scurte, Eu nu știu dacă aceștia au aruncat în prealabil cu pietre sau alte lucruri în jandarmi, numai ca pe urmă să ridice mâinile.

   Sunt judecati pe baza protocoluli ca nu ai voie sa lovesti oameni care nu agreseaza. simplu!

   Acel „miting” nu a fost miting! A fost o mișcare anarhistă/teroristă descreierată. Iar jandarmii și-au făcut treaba.

   Iar teoria conspiratiei ca jurnalistii austrieci erau defapt angajati OMV deja este caraghioasa.
   Bine ca nu i-am auzit ca au gasit droguri si valuta la jurnalisti in buzunar. Nu de alta dar aveam un dejavu ?

   N-am zis că „bieții” jurnaliști austrieci sunt angajați OMV, asta numai tu ai întreprins. Dar răspunsul politicienilor austrieci este una dubios de extremă și foarte agresivă – ceea ce înseamnă că OMV-ul este, de fapt, motivul dar, hei, au un motiv jegos să arunce în aer totul fiindcă niște prostovani care pretind a fi jurnaliști n-au aflat că, de fapt, jurnalistul nu se pune niciodată perete între „protestatari” și forțele de ordine.

   Detalii și detalii, nu-i așa? ?

   Io tot spun ca sunt limitati care or sa gaseasca justificare psd-ului si cand suntem impuscati pe strada. dupa ziua de vineri nu cred ca suntem departe. si asta datorita unora ca tine care ori au IQ-ul de 2 cifre ori au afaceri cu ei.

   Sănătate!

   ———————-

   @Mario

   Da, Mario, iar acel „miting” n-a fost un miting, iar „protestatarii” n-au fost altceva decât niște descreierați și anarhiști.

 4. La cate fake-news a bagat purtatorul de cuvant, sa vedeti voi ca il scot pe ala vinovat.
  Judecator: – De ce ati batut nevinovati?
  Jandarm: – A zis purtatorul de cuvant.

 5. Au gasit tapul ispasitor (care nu zic ca nu e vinovat), dar cine in realitate a dat ordinul, MU!E PSD scapa basma curata. Tipic.

 6. Bai cum sa fie un maioras seful dispozitivului din piata.Cind in piata avei echivalentul la 2 brigazi de jamdarmi.Si in pus avei in piata pe seful brigazi speciale.(adica un baiat cu functie de general care a condus represiune in teren.

 7. Cand vrei sa dai jos guvernul prin acte de violenta iti asumi si bastoanele pe carcasa si gazele in mufa…ori sunteti #rezistenti ori nu mai sunteti…

 8. TFL-istii lui taticu’. ia uite la ce sunteti partasi:

  „Este un joc riscant contracronometru și pentru marile companii și statele din spatele acestora, interesate în a obține cât mai mult din zestrea energetică, pe care Dumnezeu le-a dat-o românilor.”

  „Iar acest capitol trebuie tranșat pentru mulți ani de acum înainte tot în această toamnă.”

  „În acest scop, e necesar

  un Guvern prietenos

  și un Parlament docil

  și dispus

  să sacrifice intersele pe termen lung ale României.”

  http://www.sroscas.ro/site/2018/08/17/razboiul-contracronometru/#more-103269

  • X, y, z

   Nu te mai chinui… Daca, tu, reusesti sa-mi demonstrezi cum a fost altfel in 30 de ani in care 80% a guvernat PSD, esti liderul meu de opinie. Cine a stabilit redevente? Cine n-a fost capabil sa exploateze? Tot strainul? Cat ne-au luat rusii din zacamintele naturale „lasate de dumnezeu”??? Este simplu.. avem de ales intre est si vest. Dupa 70-80 de ani sub cizma rusa mai preferi est??? Da, doar daca esti/ai fost sau parintii tai au fost tradatori, securisti. Sau poate pur si simplu esti unul din indivizii care vor doar sa vada lumea arzand. In concluzie, stimabile, mergi si canta la alta masa. Cantecul asta e vechi si ne-am saturat cu totii de el. Romanii sunt rusofobi si estului nu i-a iesit cum si-ar fi dorit cu razboiul hibrid. Vine cu ghioaga in cele din urma… atat stiu astia…

  • muiex, du-te naibii de pe siteul asta, nu avem nevoie de jigodii ca tine pe aici.

 9. Cărturarii tot n-au înţeles că e ceva ca în 1990, când cu lozinca Moarte Intelectualilor. Nu numai că ezită să scrie împotriva manipulatorilor puterii, dar unii rămân în like-uri şi prietenii cu ei!
  Jandarmul cu gaze e avangarda poliţiei Gândirii. Cam asta înseamnă „a merge până la capăt”.

 10. Mai G4 ce va place sa trunchiati / manipulati informatia.

  Iata de ce si cand Jandarneria poate restabili ordinea publica si FARA semnatura Prefectului.

  „Art. 34. – (1) Intervenţia in forţă se dispune in scris de către prefectul sau inlocuitorul acestuia din municipiul Bucureşti, respectiv din judeţul in care s-a produs una dintre situaţiile prevăzute la art. 29.
  (2) Dispoziţia scrisă a prefectului privind intervenţia in forţă nu este necesară in cazul in care asupra forţelor de ordine, a altor persoane ori asupra bunurilor sau valorilor apărate se exercită violenţe care pun in pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori cand există indicii temeinice că participanţii pregătesc sau au comis o infracţiune.”

  https://www.avocatura.com/ll580-legea-jandarmeriei.html#ixzz5OQ6Zpepc

 11. Vor sa-l scoata tap ispasitor pe maior si sa o scape pe prefecta. Semnatura si contrasemnatura sunt egal responsabile.
  Adica maiorul a fost superiorul colonelului in alb?

 12. Mare minune daca ordinul de evacuare nu a fost „refacut” ! :0))

  Ce alta explicatie rezonabila poate fi data intarzierii cu care acesta a fost remis Parchetului (5 zile) !

  PS. Este in stilul lui Dragnea, este in stilul PSD ! 😉

 13. Slugile lui dracu… pardon dragnea: morjan,x si nu in ultimul rand rilache postaci de frunte,asistati sociali,posesori de pensii speciale sau bugetari de lux, nu conteaza tot POMANAGII sunteti numiti. Ati fost din tata in fiu membrii ai PCR iar acum slugi ai bandelor psd-alde,udmr,pnl,pmp care au condus tara pentru buzunarul lor si nu pentru popor.
  Va tragem la toti un nr.de inmatriculare suedez!

  • @Udila

   Te cheamă străinii să le ștergi la cur părinții bătrâni din azile. Hai, hai du-te.

 14. Nicio problema, se face partasa la fapte nu direct responsabila. Oricum mi se pare mult mai normal sa plateasca structura ierarhica a Jandarmeriei in primul rand ca data viitoare sa nu mai raspunda la comanda politica, pana vom ajunge sa avem mai putini politicieni corupti si nenorociti, ne trebuie institutii independente si capabile sa-si faca treaba.

 15. Cand am plecat de la protest, pe Kiselef erau parcate 4 masini negre, ceva mai sus de zona protestului si cand unul din soferi a miscat mana mi s-a parut ca e sigla SRI scrisa pe maneca. Daca puteti sa verificati. Oricum masinile erau nou noute sau asa pareau. Luceau. Oricum mi s-au parut dubioase acele masini aliniate acolo si cu ocupanti in ele

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.