G4Media.ro

SURSE PSD intenționează să scoată Ministerul Justiției din circuitul avizarii OUG

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

SURSE PSD intenționează să scoată Ministerul Justiției din circuitul avizarii OUG

PSD a luat în calcul scoaterea Ministerului Justiției din circuitul avizării ordonanțelor de ugență, dar acest lucru este greu, dacă nu imposibil de realizat din punct de vedere legal, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Ca să facă așa ceva ar trebui să schimbe competența Ministerului de a fi instituție inițiatoare, au mai explicat sursele citate. Potrivit altor surse, o variantă discutată ar fi un schimb de ministere cu ALDE, astfel încât ministerul justiției să treacă sub controlul direct al PSD ceea ce ar duce la schimbarea lui Tudorel Toader și înlocuirea lui cu un apropiat de Liviu Dragnea.

(SURSA: Inquamphotos/George Călin)

Liderul PSD a negat, luni, în repetate rânduri că Guvernul ar pregăti o Ordonanță de Urgență pentru a modifica Codurile Penale sub pretextul punerii lor în acord cu directiva europeană referitoare la prezumția de nevinovăție. ”Guvernul nu are în intenție să adopte ordonanță de urgență pe modificarea Codurilor Penale, această procedură începe în Parlament într-o dezbatere largă. Ministrul Justiției a spus că dacă va fi cazul ei vor fi pregătiți”, a declarat Dragnea după ședința CEX a PSD.

În decembrie 2017, ministrul justiției, Tudorel Toader, le-a transmis parlamentarilor din Comisia Iordache, cu prilejul debutului dezbaterilor pe modificările Codurilor penale, că, dacă până în aprilie 2018 nu este transpusă Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție, Guvernul va fi obligat să adopte o ordonanță de urgență.

Toader a subliniat la vremea respectivă că termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018. „Dacă nu, se justifică urgența adoptării unei ordonanțe de urgență pentru transpunerea unei directive, în măsura în care Parlamentul nu acționează în acest sens. Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament și nu va fi promulgată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este obligat să adopte o ordonanță de urgență”, a declarat ministrul Justiției, citat de Digi 24.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Nu m-am prins. Care e scopul? Ministerul e tot al Guvernului…

    • Daca legile erau „implementate” prin parlament – nu exista un responsabil pentru efectele devastatoare care apareau. Acu, ca trebuie prin ordonanta, lui Tudorel nu-i convine sa fie responsabil…
      La fel cum anul trecut a afirmat ca nu el a initiat modificarea legilor.. ci ca parlamentul l-ar fi invitat sa discute.

    • Poate gresesc dar daca scoate MJ din circuitul avizarii, inseamna o aprobare in minus. Si deci sanse mai mare sa treaca. In plus cum a spus si Gigiel, nimeni „nu e de vina”.