G4Media.ro

Surse: PSD a propus în coaliție ca noua schemă de compensare a…

Surse: PSD a propus în coaliție ca noua schemă de compensare a facturilor la energie și gaze să se aplice retroactiv, de la 1 ianuarie, dar și amenzi mai mari pentru furnizori / Ministrul Energiei a anunțat compensarea doar de la 1 februarie

Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, a declarat marţi ministrul Energiei, Virgil Popescu. Cu toate acestea, PSD a propus în ședința de coaliție de luni o soluție juridică prin care compensarea să se aplice încă de la 1 ianuarie, au declarat pentru G4Media surse politice.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a declarat marți ministrul Virgil Popescu într-o dezbatere la DCNews.

Pe de altă parte, PSD insistă ca ordonanța să se aplice pentru facturile de curent electric și gaze începând cu 1 ianuarie, potrivit surselor G4Media. Tot PSD ar fi propus în coaliție creșterea amenzilor pentru furnizorii care nu respectă legea, astfel încât acestea vor ajunge până la 200.000 de lei. O decizie finală e așteptată în ședința de guvern de marți, ora 16.00.

 • Amendamentele propuse de PSD, potrivit surselor G4Media:

La articolul 1 după aliniatul 2 se introduc două noi aliniate 21 și 22 care vor avea următorul cuprins:

(21) Compensanțiile prevăzute la art 1 alin 2 lit a) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică  din perioada ianuarie – martie 2022

(22) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică  aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu compensanțiile prevăzute la art 1 alin 2 lit a) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

La articolul 6 după aliniatul 3 se introduc două noi aliniate 4 și 5 care vor avea următorul cuprins:

(4) Plafoanele de preț prevăzute la art 6 alin 1 lit a) și b) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică  din perioada ianuarie – martie 2022.

(5) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică  aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu plafoanele de preț prevăzute la art 6 alin 1 lit a) și b) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

 

După articolul 6, se introduce un nou articol, articolul 61, cu următorul cuprins:

Art.61 (1) În perioada ianuarie  – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale  se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

 1. preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
 2. preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

(2) Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

 1. a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
 2. b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

(3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.”

(4) Plafoanele de preț prevăzute la alin 1 lit a) și b) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică  din perioada ianuarie – martie 2022.

(5) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică  aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu plafoanele de preț prevăzute la alin 1 lit a) și b) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

(Sursa foto: Pixabay)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Psd vrea sa schimbe si conducerea anre, asteapta intoarea din concediu a conducerii

 2. Legi care sa aiba aplicare retroactiva. Eh, fix asta mai lipsea.

 3. PSD sa nu uite sa dea si banii inapoi platitorilor de abonamente la STB pe cele 5 zile de greva ilegala, o poate ruga chiar pe duamna Firea sa se ocupe de asta.

  Si o mai poate ruga PSD pe duamna Firea să se mai ocupe si de munca ei, aia cu familia, de ex:
  Mamele in crestere copil sa primeasca idemnizatia marita cu rata inflației, asa ca si pensionarii.
  La război salvam copii, femeile si batranii. Parca asa era.
  La războiul cu Inflatia, salvăm doar batranii?!?
  Mamele si copii îi omoram sau le tăiem din scutece si mâncare si caldura si lumina si jucării si șervețele de muci si ca.ca.
  PSD, mamele cu copii trebuie sa mearga la lupta in RAZBOIUL CU INFLAȚIA, le trecem in prima linie?!?

  Ce partid social mai are si țara asta . .
  Stai ca socialul in Parlament si nu te duce capul . .

 4. Gud cap, bed cap si băietii destepti care castiga intotdeauna.
  Cum măi sa compensezi… risipa?

  • Ce chin ptr. patroni , băieți deștepți din energie , burse de gaz ,doar romani sunt fericiți ca le-au tras-o iarăși barosanilor.

 5. PSD are acțiuni la firmă, urcă prețul ca să facă bani rapid. Voi tot nu vedeți mafia asta? Române așa analfabet și incult ai rămas în toți ăștia 31 de ani?

 6. A pus lanțul pe Români PSD. Bravo vouă. Când aveți 30% de voturi faceți ce vreți. Haideți în continuare să votați cu PSD încă 30 de ani. Pupatoril de moaște ce sunteți.

  • Si atunci care e modalitatea de calcul daca ei ne dau un consum total de 1500 mc de gaz in cele 5 luni (noiembrie-martie) si un cetatean se incadreaza per total in acel consum?? Nu trebuie refacute toate calculele pentru aceste luni si emise la final de perioada reglementata facturi care sa regularizeze tot ceea ce s-a facturat eronat pana atunci?? Pentru ca, asa in forma asta, degeaba ne zice la final de ianuarie cat e plafonul pentru 5 luni daca facturile deja au fost emise pentru noiembrie, decembrie, ianuarie, si multi care se incadreaza in noile plafoane, au platit sumele fara compensare. Mie mi-ar fi rusine sa ies public sa debitez astfel de tampenii!