G4Media.ro

SURSE Probleme în relația lui Traian Băsescu cu Securitatea. Au apărut elemente…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

SURSE Probleme în relația lui Traian Băsescu cu Securitatea. Au apărut elemente noi în dosarul de la CNSAS. Instituția a comunicat că s-a adresat instanței, indicând că e vorba de un parlamentar/ Băsescu: Nu am semnat angajament, nu am dat note informative

UPDATE 22.40 Antena 3 a susținut, joi seară, că Traian Băsescu ar fi avut un nume conspirativ cu care semna note la Securitate, acesta fiind Petrov. Așteptat de o echipă a Antenei 3 la ieșirea din sediul postului B1 TV, unde fusese la o emisiune, Traian Băsescu a negat că ar fi folosit un asemenea nume conspirativ.

„Nu”, a fost răspunsul scurt al lui Traian Băsescu, la întrebarea reporterului.

În timpul emisiunii de la B1 TV, moderată de Silviu Mănăsitre, Băsescu nu a abordat acest subiect, în condițiile în care nici moderatorul nu l-a adus în discuție.

UPDATE 22.30 CNSAS a reacționat, joi seară, printr-un comunicat de presă. „Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane:
– art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană;”

Informații contradictorii de la CSNAS despre votul pronunțat astăzi în cazul lui Traian Băsescu. Potrivit unor surse G4Media.ro, Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a votat, joi, în unanimitate, reverificarea relației fostului președinte Traian Băsescu cu Securitatea după ce au apărut elemente noi la dosar.

 • UPDATE Fostul președinte a declarat pentru G4Media.ro că își menține declarația din 2006, potrivit căreia nu a semnat nici un angajament cu Securitatea și nu a dat note informative.

Alte surse au declarat însă pentru G4Media.ro că membrii Colegiului CNSAS ar fi votat o notă de constatare că Traian Băsescu ar fi fost colaborator al Securității ca poliție politică, dar în acest caz decizia trebuie trimisă în instanță pentru a infirma sau confirma votul colegiului. Într-o astfel de situație,  CNSAS nu poate face publică informația, potrivit legii, până când dosarul nu ajunge în instanță.

Nu este clar despre ce elemente noi este vorba, având în vedere că CNSAS i-a eliberat până acum patru adeverințe lui Traian Băsescu potrivit cărora nu a colaborat cu Securitatea. Totuși, potrivit surselor G4Media.ro, cercetătorii CNSAS ar fi identificat noi documente livrate Consiliului încă din 2006, dar neinventariate până acum.

Pe de altă parte, potrivit informațiilor Europa Liberă, dosarul de rețea ar fi gol, așadar nu ar conține un angajament cu Securitatea. Însă, arată sursa citată, pe coperta acestuia apare numărul dosarului, dar și numele real și numele conspirativ.

Potrivit surselor G4Media, fostul șef al statului a fost reverificat în contextul candidaturii la alegerile pentru Parlamentul European.

Ultima astfel de adeverință a fost eliberată în februarie 2014, după ce Colegiul a analizat noi documente descoperite în arhivele instituţiei, documente ce nu fuseseră verificate până atunci.

Potrivit Adevărul, CNSAS a mai emis în 2002, 2004 şi 2006 decizii potrivit cărora Traian Băsescu nu a fost agent/ colaborator al Securităţii ca poliţie politică, decizia din 2006 fiind menţinută şi în 2009, ca urmare a verificărilor făcute cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

Orice decizie a CNSAS nu este definitivă, aceasta putând fi atacată în instanță fiind un act administrativ, nu o decizie cu caracter jurisdicțional.

Cei care au sustinut constant că fostul președinte Traian Băsescu ar fi fost colaborator al Securității sunt membrii Grupului de Investigații Politice condus de Mugur Ciuvică. Potrivit GIP, ”Traian Băsescu a fost recrutat în 1973, în perioada în care era student la Institutul de Marină, cu dosarul de colaborator nr. 3990/09.11.1973. Traian Băsescu a fost colaborator al Direcţiei a IV a Securităţii (Contrainformaţiile Militare)”. (Detalii aici)

În august 2006, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a semnat nici un angajament cu Securitatea sau notă informativă şi a promis că va publica dosarul său de Securitate, dacă acesta va fi găsit, potrivit BBC România.

Fostul șef al statului a negat în 2006 că desecretizarea dosarelor de Secritate ale politicienilor ar avea conotaţie politică şi a promis continuarea procesului de verificare, declanşat prin decizia CSAT din acel an.

Procedura CNSAS de verificare a relației unei persoane cu Securitatea (OUG 24/2008):

 • ART. 7
  • (1) În baza verificărilor prevăzute la art. 6 alin. (1), direcţia de specialitate întocmeşte o notă de constatare cu privire la existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării.
  • (2) Nota de constatare se înaintează Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, însoţită de întreaga documentaţie care a stat la baza întocmirii ei, precum şi de avizul Direcţiei juridice din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
  • (3) Nota de constatare a calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia cuprinde: numele, prenumele, numele conspirativ, acolo unde există, ale persoanei verificate, perioada activităţii în cadrul Securităţii sau a colaborării cu aceasta, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi lista documentelor pe baza cărora a fost emisă.
 • ART. 8 Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii ia în discuţie nota de constatare şi, după caz:
  • a) aprobă nota de constatare şi dispune Direcţiei juridice introducerea unei acţiuni în constatare a calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia;
  • b) infirmă nota de constatare şi dispune Direcţiei juridice eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că persoana verificată nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
 • ART. 9 În cazul în care din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii dispune eliberarea unei adeverinţe în acest sens

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. Personal,cred ca a fost racolat de Securitate prin prisma meseriei si cunoscindu-i apetitul pt functii,parvenire etc.Cert este ca face parte din securisti inteligenti,foarte putini la numar(vedeti cazul gioana,severin si aproape toti politicienii)care au impins Romania inainte,pt asta nu regret ca l-am votat,nu e nimic surprinzator

 2. A imipns o inainte iar ” inaite” era prapastia!
  Vedeti ce a ramas in urma unui securist destept ,cum ii spuneti d voastra , o mare gaura neagra!

  • E ciudat ca dupa toate pe care le constatam dupa ani si ani unii isi mai apreciaza calaii.

  • Cred ca asta depinde de perceperea realitati,nu aia impinsa de antene,,nu stiu altii cum sunt”da’ eu nici bugetar nu sunt,nici asa zis ,,om de afaceri” made in romania

 3. G4 Media, atentie, daca este vorba despre contrainformatiile militare, cum sustine „grupul” lui Ciuvica, atunci nu e vorba despre politie politica sau colaborare cu Securitatea, chiar daca Directia a IV-a a fost structura a DSS.
  Contrainformatiile militare se ocupa cu spionajul militar, astfel ca notele si rapoartele pe care le intocmea cineva din acea structura despre „X” sau despre „Y” nu pot fi niciodata considerate politie politica, pentru ca asa ceva fac toate serviciile de informatii ale lumii.
  Sa zicem ca daca Base ar fi facut hartii de acel tip, in care scria despre ce face cutare sau cutare, el ar trebui considerat erou, pentru ca prin activitatea lui apara tara de spioni militari.
  Spre exemplu, primul sef al conducerii militare a armatei romane de dupa 22.12.1989 a fost Nicolae Militaru despre care s-a aflat in scurt timp de la numire ca era spion sovietic. Cum credeti ca s-ar fi putut afla o astfel de informatie daca nu ar fi existat oameni care aveau o misiune in sensul asta?
  Inca ceva. Daca Base a facut cu adevarat hartii de genul asta si ele vor deveni publice, asa ceva ar insemna un act foarte grav pentru ca s-ar deconspira activitatea desfasurata de fostul presedinte in misiunile sale si l-ar expune unui pericol major.
  Eu zic ca informatia aceasta nu ar fi trebuit facuta publica decat in circumstantele clare ale unor acte de politie politica sau de colaborare cu Securitatea in scopul vatamarii drepturilor fundamentale ale celor vizati de actele respective.

  • Cunoscandu-l pe Basescu, probabil nu e vorba de un angajament semnat ci de un contract sau alta denumire. Cine-si inchipuie ca reprezentantul Navrom la Anwers era un cetatean roman oarecare, fara obligatii fata de securitatea comunista, intr-un stat cum a fost Romania p-atunci, e aerian!

  • Oamenii de pe zona de frontieră cu fosta Iugoslavie, care aveau acel „pas”(puteau călători maxim 50 de km in interiorul Serbiei) și se ocupau cu bișnița, povestesc că toți, la întoarcere, trebuiau să descrie cu lux de amănunte securistului de serviciu din vamă ce au văzut pe la sârbi și cu cine au vorbit! Dar, ditamai șeful navigației romane din Anvers era „scutit”, nu?:))))))) Avea probleme la coloana sau ce?!:))))

  • Poate chiar el era unul dintre aia, carora le era dar raportul!

  • Crezi că pe ciuvică îl intereseză aceste detalii sau mai exact pe voiculescu ??
   Voiculescu vrea să se răzbune pentru anii de pârnaie printr-un act de trădare adică publicarea documentelor secrete.
   Băsescu a colaborat cu Secu IV aşa cum ar fi trebuit să o facă orice patriot.

   În schimb voiculescu a întocmit rapoarte şi despre verişoarăsa … ăsta da pericol pentru România, ăsta da patriotism din partea lui voiculescu !

   Pe de altă parte mă aştept ca acest nou raport al CNSAS să fie croit după cel asupra activității SRI … una se discută în comisie despre altceva vorbeste raportul lui Manda.

   Şi spus şi altfel; Băsescu a fost în poziția de a trăda fiind Preşedinte dar nu a făcut-o !

   Sau dacă mai adăugăm; Voiculescu , dovedit securist şi cu banii furați are un trust de presă deci Băsescu at avea dreptul la cel puțin 2 !

  • Asta iti place tie sa crezi ca nu a turnat Basescu, ca l-ai votat si te devalidezi pe tine daca ai votat un turnator! Dar, eu cred ca turnat…pare o javra de om care a calcat pe cadavre sa ajunga in ministerul transporturilor in ’89!

 4. Grupul lui Ciuvica!?Adica o formatie de desant politic creata de Antena lui Voiculescu exclusiv pentru a-i pune lui Basescu bete in roate si pentru a-l discredita pe cel care a invins si in conflictul cu”profesorul”Voiculescu-om al Securitatii dovedit si cu acte si cu marturia membrilor familiei.Jalnic!

  • Băsescu acum e că un fel de amic de al lor! Vezi că nu mai ești în 2012, de 7 ani s-au schimbat multe!

  • Asa e,daca va luati dupa ce spune Ciuvica,in curand il reabilitati pe Voiculescu ! Articolul asta e platit de haznaua 3 ?Cam asa pare..

  • Da, sigur, că Băsescu emana încrede din toți porii! S au certat securiștii intre ei, aia a fost tot: el cu Voiculescu!

 5. Dacă ar exista note informative de genul celor făcute de tatăl lui Tăriceanu, din cauza cărora oameni nevinovați ar fi fost condamnați, da, e o problema! Cum astfel de note nu cred că există, trebuie să ne amintim ca pe vremea lui Ceașcă un comandant de navă nu prea putea evita serviciul de contrainformații… Dar peste câțiva ani sper să fie pedepsită colaborarea cu PSDragnea, adevărații sabotori ai dezvoltării României!

  • Raportul de la sfarsitul oricarui voiaj al comandantului, era obligatie de serviciu si era obligatoriu sa se potriveasca cu raportul informatorului acoperit (un „anonim” din echipaj, sau nu numai unu’), care nu semna, evident cu numele de botez.
   Numai ca raportul nu-i totuna cu nota informativa si nu e voluntar.

 6. Mai terminati cu amenintarile astea voalate sau mai putin voalate A fost agentul 007 si l pune cineva in pericol; la asemenea acte nu au acces nici membrii consiliului. O sa va spuna bichir pe b1 ca i curat,curat si ca n a pus gura pe etilic niciodata.
  O sa va spuna in schimb cum tragea saptamanal ciolos ,in poligoanele securitatii.

 7. Daaaa….
  Poate ca sa fie …
  C’asa a fost si aia cu violu’ – in 2009 …
  Tot inainte de alegeri …
  Si aia cu pixelu’ …
  Misto …
  D’aia egzista oamenii de bine , nene …

 8. Sa fim serioși, e clar ca a semnat, ca era fie acoperit fie colaborator, altfel nici nu punea piciorul în comanda sau pe nava care iese din tara.
  Sa ma contrazică un singur marinar de pe vremuri, de la la IPO, dacă nu e asa… Asta nu înseamnă, vorba cuiva mai sis, ca era un turnător ordinar care făcea rapoarte de doi lei despre comerțul cu blugi…

  • Mai intai ca base n-a fost la IPO.
   Plus, nu trebuia sa semneze anonim fiindca era obligat. Raportul lui era oficial.
   Chestia e ca nu de el trebuia sa te temi, ci de ala care era „voluntar”. Ala putea sa-l toarne si pe base finca era mai de incredere, avea alt tarif. Daca raportul lui base nu „batea” cu informarea anonima, era naspa. Iar informarea anonima trebuia sa „bata” cu alta, nu se stie niciodata… ca vorba cantecului „nimeni nu e singur pe pamant”.
   Daca crezi ca reteaua informativa se baza pe comandanti, ori esti prost ori securist.
   E ca si cum ai sparge bacomatu’ uitandu-te in camera de supraveghere pusa la vedere.
   Sigur, mai erau si „voluntari” de talia lui voiculescu, care nu se multumeau cu salariul si cu conturile de la secu, ba ii turnau si pe masa si pe tasu (sau verisoara, dupa caz) dar astia, ma rog, au alta incadrare. Sunt manipulantii de azi…

 9. ,,A fost sau nu a fost !!!” aceasta-i dilema referitoare la Băse la care CNSAS–ul,controlat politic și informativ,va da numai răspunsuri…sibilice !!!
  Băse,fără a fi un geniu,a reușit să ,,arhiveze” date și informații compromițătoare despre toți oamenii politici și de afaceri păstrând,discret,legătura cu serviciile secrete implicate în politică !!!

 10. Să spună cui ar crede. Comandant de navă și șef de agenție navală, și el săracu’ ea un disident, nu?

 11. Sa-ti dam dreptate si sa inghitim chestia falsa pe care o sustii: „…nu e vorba despre politie politica sau colaborare cu Securitatea, chiar daca Directia a IV-a a fost structura a DSS…” , dar ce te faci ca dosarul lui a fost inaintat la securitate in port si baiatul proaspat absolvent a devenit turnator (colaborator , sau informator , sau sursa daca era membru p.c.r.) a securitatii originale de data asta (din puntul tau de vedere , tu considerand ca CI-istii erau ingerasii pusi sa pazeasca marile secrete ale tratatului de la Varsovia…). Ma stept la ce a putut gasi ceva nou CNSAS: ori niste note informative date de base in vreun dosar de urmarire informativa al unui coleg pe timpul scolii militare (aia nu era facultate la vremea aceea…!) , ori le-a „scapat” SRI-ului vreo hartie din dosarul personal al chiompalaului atunci cand au distrus multe documente din arhiva…

 12. Deja e prea tarziu, raul a fost comis.

 13. Ma miram daca nu aparea vreun dosar sau ceva „poze” despre Basescu in aceasta campanie electorala . . .

 14. Vai, vai ce,, îngeraș,, ne-a condus România?!!!???… Chiar nu vedeți ce manipulați va vorbesc, și, cu ce pretinse,, dovezi,,(ba ca e,, inteligent,, ba ca este,,patriot,, ba ca… etc. etc.) El nu este decat un oarecare, care nu avea voie sa ne fie presedinte(culmea și atât timp!!!) numai și numai, dacă am fi fost un popor de babuini, de sclavi ce trag la galere.Doamne, dar nu se vede cu ochiul liber, cu un elementar bun-simt pe care orice om îl are, prin natura lui, ca este un,, mariner,, care și-a bătut joc,,de biet roman săracul, înapoi tot da(l-a dat) ca racul,,_vorba marelui M. Eminescu? Chiar nu vedeți ca nu răzbate nimic curat și luminos din ființă lui???? Basca cultura, ioc morala, ioc noblete(vorba turcului, ca doar este trăitor în Constanța) Asa președinte meritau romanii???!!????… HA, ha… oare unde ne este capul? Chiar nu mai putem gândi cu propria minte??? Numai Maria, soția lui îl știe cu adevărat, restul este palavrageala, dar ca am fost tratați, toți romanii, ca niște entități neglijabile de pe moșia sa
  , cărora nu trebuie sa le dea vreo explicație, este clar. Când un om ca acesta ajunge în frunte este jalnic(ptr. noi, nu ptr. el) ptr. ca el se crede Dumnezeu. Amin!

  • Tu sigur nu ştii unde îți este capul far nu te obosi să-l cauți pentru că-fără minte precum zici !

 15. Securiștii lu Bășină vor să-l arunce la gunoi, unde, dealtfel, îi e locul, pe tartorul lor, după ani în șir în care l-au ținut în brațe… Dacă nici după asta nu veți admite că ați fost niște cretini orbi toți cei care ați fost de partea lui, înseamnă că nicio discuție logică nu se mai poate purta cu voi și orice efort de a o face e zadarnic…

 16. În articol scrie „cercetătorii CNSAS ar fi identificat noi documente livrate Consiliului încă din 2006, dar neinventariate până acum”. Adică timp de 12 ani au fost „inventariate” niște documente? Eu la lucru pot să „inventariez” 12 ani niște documente? Dar în România unii pot…
  România te iubesc!

 17. Au aparut la … tanc ! Asa cum vrea PSDragnea si alde-Tradiceanu sa mai fure … ceva voturi ! SIKTIR banditilor ! Procesul Mineriadei l-ati oprit ! Procesul „asa zisei revolutii din Dec. ’89 l-ati blocat din nou – iar banditul Ilici-Kgb are obraznicia sa ne rada-n fata ! SIKTIR !

 18. Am avut un vecin pe nume Ruf Bela care era un ungur corect. In anul doi prin 1973 a fost dat afara din Institutul de marina, ofiteri naviganti.Ar trebuii verificate persoanele care au fost colegi cu Traian Basescu si au fost „curatite” de catre colaboratori gen Petrov.De ce nici un ziarist nu discuta cu toti care au fost colegi cu Basescu ?Poate unii stiu de ce nu toti au absolvit Institutul de Marina Civila.Nici vestitele reuniuni ale absolventilor nu au fost in atentia presei.Bartolomeu

 19. 😡 😥 😎 😛