G4Media.ro

Șeful Inspectoratului de Poliție Cluj, chestorul Mihai Rus, reținut de DNA. Este…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Șeful Inspectoratului de Poliție Cluj, chestorul Mihai Rus, reținut de DNA. Este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Update 3: DNA a anunțat reținerea pentru 24 de ore a șefului Inspectoratului de Poliție Cluj, chestorul Mihai Rus, a șefului Poliției Rutiere Cluj și a doi agenți de la poliția rutieră:

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie 2024, a suspecților:

RUS MIHAI, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),

– fals în declarații,

ROTAR AURELIAN MIRCEA, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),

– complicitate la fals în declarații,

– omisiunea sesizării,

PAŞCA IOAN-RAUL, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea a 2 (două) infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MUREŞAN CĂTĂLIN-CLAUDIU, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În data de 29 aprilie 2024, suspectul Rus Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și suspecții Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

În acest context, suspectul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.

Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.

Suspecților Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul și Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Update 2: Șeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, ar fi fost oprit noaptea de un echipaj în Cluj-Napoca, la finalul lunii aprilie, după ce mașina sa ar fi fost înregistrată pe radar cu viteza de 120 km/h, potrivit surselor G4Media.

Șeful IPJ s-ar fi înțeles cu agenții de poliție să nu fie sancționat, iar ulterior, după ce a primit o adresă, ar fi completat-o cu numele soției sale, au relatat aceleași surse.

Update 1: DNA anunță într-un comunicat că procurorii fac cercetări într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în cursul anului 2024, de către angajați ai Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu. În cursul zilei de 17 iunie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 2 (două) locații situate pe raza municipiului Cluj-Napoca, ambele fiind sediile unor instituții publice.

Articol inițial: Mai multe percheziții DNA sunt în defășurare, luni dimineață, la Inspectoratul de Poliție Județean și la Poliția Rutieră Cluj, potrivit surselor G4Media. Perchezițiile au loc într-un dosar care vizează fapte de corupție la IPJ și la Poliția Rutieră Cluj.

Perchezițiile îl vizează pe șeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, care i-ar fi determinat pe subalterni să nu-i suspende permisul de conducere, au declarat sursele G4Media.

Chestorul Mihai Rus ar fi nepotul fostului ministru de Interne Ioan Rus, potrivit acelorași surse.

Vom reveni

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Toata isprava asta e rezultatul „meritocrației” (sefilor ajunsi pe functii inalte) si al „competentei”(subordonatilor) care-si dau cu spray in ochi unii altora…