G4Media.ro

OFICIAL Parchetul General ridică documente de la City Insurance / Principalul vizat…

OFICIAL Parchetul General ridică documente de la City Insurance / Principalul vizat în dosar este Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, cel care controlează compania de asigurări adusă în pragul falimentului

UPDATE: Parchetul General a confirmat într-un comunicat de presă acțiunea: ”În cursul zilei de astăzi, 23 septembrie 2021, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție procedează la ridicarea de obiecte și înscrisuri de la sediul ”City Insurance SA”. Precizăm că ridicarea de obiecte și înscrisuri se realizează în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal.”

Articol inițial: Parchetul General ridică joi documente de la sediul central al City Insurance din București, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Sunt vizate în primul rând documentele privind împrumuturile companiei de la bănci din Elveția, despre care procurorii bănuiesc că ar fi fost fictive.

Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat recent, citat de europalibera.org că, în urma unor controale făcute în România şi Elveţia, s-a descoperit că acţionarul majoritar al City Insurance – firma Vivendi International, cu peste 85 %, deținută de asociatul unic Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase – ar fi acordat împrumuturi fictive companiei pentru care se plăteau dobânzi reale la o rată de 10-12%.

City a plătit din 2017 până în primăvara acestui an 18 milioane de euro ca dobânzi la aceste împrumuturi, dar aceste împrumuturi erau fictive, banii nu au venit niciodată în România, conturile prezentate erau false. Din 2017 încoace, Vivendi a acordat trei împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an”, a declarat Valentin Ionescu de la ASF.

Potrivit acelorași surse judiciare, dosarul de la Parchetul general vizează deocamdată fapte in rem de delapidare, spălare de bani, fals și abuz în serviciu. Alte dosare privind compania ar fi și la DIICOT și DNA.

Dosarul de la Parchetul general ar viza 20 de persoane din conducerea și acționariatul City Insurance, cel mai important fiind acționarul majoritar Dan Odobescu, dar și persoane din conducerea ASF din perioada 2016-2020, responsabili de sectorul supraveghere asigurări.

Prejudiciul minim estimat în dosar se ridică la peste 28 de milioane de euro. Procurorii ar avea comisii rogatorii în Elveția, Luxemburg, insulele Cayman și Barbados.

În 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări, în care fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu. a fost chiar arestat. Odobescu a fost acuzat de grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de lider într-o companie, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Trei ani mai târziu, Rușanu și Odobescu aveau să fie achitați de Înalta Curte.

Săptămâna trecută, ASF a retras autorizația de funcționare, a declarat insolvența City Insurance și a solicitat falimentul companiei de asigurări. Polițele au fost preluate de administratorul temporar, Fondul de garantare al asiguraților, însă a fost nevoie de o ordonanță de guvern în acest sens pentru eliminarea unor obstacole de ordin legal. City Insurance este liderul pieței RCA cu peste 3 milioane de asigurați. (Foto: Agerpres / Angelo Buzoianu)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Poate ne spune dl Roman din #echipacastigatoare care se pregateste pentru postul de director al institutiei cum merg spagile prin ASF.

 2. Procesul va dura 10 ani se se va prescrie ca asa e in Romanica.

  • Și cum până mea se prescrie un proces aflat pe rol?

  • Sau, va fi “achitat”, ca in 2017, după jaful de la Carpatica Asigurări. “În 2014, Dan Odobescu a fost trimis în judecată în dosarul Carpatica Asigurări, în care fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu. a fost chiar arestat. Odobescu a fost acuzat de grup infracţional organizat şi complicitate la folosirea influenţei de lider într-o companie, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Trei ani mai târziu, Rușanu și Odobescu aveau să fie achitați de Înalta Curte.” Ca asa e in romanica, cu bazele legislației juridice, puse de marele guru Adrian Nastase & company. Putin zis “ grup infracţional organizat” via FSN-PSD & sateliții… Greu de tot vom scapa de acești interlopi cu gulere albe, foarte greu. Poate după falimentul total al țării, și vreo cateva generații bune in suferinta totala, sa ne trezim. Dar sunt prea “optimist”. Mediocritatea sistemului de învățământ, generatii întregi de analfabeți functionali, pupători de moaște si inchizitori ai “familiei tradiționale”, cu principii de “femeie la cratiță”, venit din ajutoare de stat, caiet la cârciuma, minori abuzați, si dușmani de moarte ai vaccinurilor “purtătoare de cip’uri”, NU NE MAI REVENIM nici după un cataclism social, ca “majoritatea” decide soarta cruda a înapoierii țării.

 3. PENTRU CE PLATIM ASF (CLIENTELE POLITICA IN BUNA PARTE) CU SUTE DE MILIOANE DE EURO ANUAL ?

 4. Cumnatul lui Năstase? Alt afacerist legat de mafia pesedistă care falimentează un biznes, normal…….nici nu putea să fie altfel în Românistan.

 5. Nu stiu cum se face ca in toate scandalurile legate de furturi de bani apar si politicienii . Nastase si-a prelungit tentaculele de mafiot si stoarce in continuare bani

 6. URMEAZĂ FONDURILE PRIVATE DE PENSII😀😀😀. ROMÂNI TÂMPIȚI, DORMIȚI LINIȘTIȚI, MAFIA CORPORATISTA VEGHEAZĂ PT VOI😀😀😀

 7. Imposibil sa nu se fi stiut de masinatiunile astea. Schema asta ponzi nu trebuia sa existe daca asf-ul era obligat sa isi faca treaba. Cine se angajeaza la asf? Toate cumetriile din politica psd+pnl si probabil neutrul adormit de la Cotroceni.

  • De acord,până spre final,de vina nu neutrul de la centru,ci,activul de Dragnea,când făcea toate numirile politice la ASF,restul e manipulare!de la postacii PSD și alt mare infractor,cu mari fura iunie,Infractorul dovedit DAN VOiCULESCU,șeful Latrina 3!!!

 8. cine are de cistigat din disparitia city … ?
  multinationalele care cer de 4-6 ori mai mult pe o polita rca soferilor care nu au avut accidente?

 9. Halucinant!
  „Din 2017 INCOACE, Vivendi a acordat 3 împrumuturi de 50 mil. de euro, 25 mil. de euro, iar în primăvara acestui an de 50 mil. de euro. Noi am descoperit că City a plătit chiar în avans către Vivendi dobânzile pentru acest an”, a declarat Valentin Ionescu de la ASF.
  Dar, ASFul ce a pazit „din 2017 incoace”, pepenii de pe tarlale?!
  NU cumva chiar voi, ASF trebuia sa tineti sub CONTROL matrapazlacurile astea?!

  Azi, Politia Capitalei: „Poliția Capitalei confirmă descinderile la City Insurance: Suspiciuni de delapidare, spălare a banilor, fals și abuz în serviciu.
  23/09/2021
  Procurorii de la Parchetul General ridică joi documente de la sediul companiei City Insurance, în cadrul unui Dosar penal deschis ca urmare a unei PLANGERI depuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
  Reprezentanţii Parchetului General au susţinut că nu este vorba de percheziţii, însă sunt ridicate documente de la compania de asigurări.
  Ulterior, Poliția Capitalei a confirmat descinderile la City Insurance, precizând și faptele care sunt vizate.”

  ADICA: cei din ASF, ca Autoritate de SUPRAVEGHERE si CONTROL al activitatii Companiilor de Asigurari, care practic si LEGAL sunt RESPONSABLI pentru scandalul CITY INSURANCE, au facut PLANGERE penala impotriva CITY INSURANCE pe care NU au Controlat-o deloc „din 2017 incoace”!
  Halucinant!

  Legea ASF nr. 237/2015:
  „(1) A.S.F. supraveghează societăţile astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să
  contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor.
  5) În cadrul procesului de supraveghere, A.S.F. verifică Raportările periodice şi
  informaţiile suplimentare transmise de societăţi şi efectuează CONTROALE la sediul
  acestora.”

  CUM si-a facut treaba ASF in cazul City Insurance?!
  DELOC, dar si-au luat Salariile si bonificatiile de Zeci de Mii de Euro/Luna!!!
  BANI care vin din RCAurile si Asigurarile Romanilor!!

 10. au refacut schema de sifonare de la Carpatica Asigurari doar aplicand mai multe suveici si dirijarea banilor spre Bahamas. „gulere” albe acoperite bine.
  si asta pentru ca „Inalta curte” a injustitiei din Romania i-a achitat pe Odobescu si Rusanu.
  contribuabilii au platit si platesc.
  pana cand?

 11. Astra, Carpatica si mai nou City – de ce primesc salarii cei de la ASF ?!?!? ASF – ul i-a „pastorit” pe toti.

 12. Cred ca ancheta trebuie inceputa cu angajatii ASF !!!

 13. City Insurance. Prime subscrise de aproape 500 milioane de euro în 2020, 45% din piaţa RCA, 20% din piaţa asigurărilor. Liderul pieţei asigurărilor, aşa cum ar fi Banca Transilvania pe piaţa bancară. De acum două ore, în faliment. La doar patru ani după falimentul Astra Asigurări şi Carpatica, o companie care încasează prime de aproape 500 mil. euro şi plăteşte daune de 270 milioane de euro în 2020 se dovedeşte falimentară.
  Se spune că ar fi prezentat documente false privind existenţa unor conturi de câteva zeci de milioane de euro la o bancă elveţiană. De patru ani tot prezintă ASF-ului aceste conturi şi abia acum ASF a descoperit. Dupa ce a aşteptat vreo şase luni un investitor iluzoriu despre care nimeni nu ştia nimic, vine dezastrul.
  Când vrei să deschizi un cont de 1 leu la o bancă, eşti întrebat unde lucrezi, cât câştigi, dacă ai legături cu sau eşti persoană publică. 50 de întrebări. Reguli de prudenţialitate, aşa cere BNR-ul, ţi se spune. Când primul asigurător din România, despre viabilitatea căruia existau semne de întrebare încă din 2017, vine şi prezintă că are într-un cont la o bancă elveţiană 50 milioane de euro, nu mai există prudenţialitatea BNR?
  Toată lumea spune acum: nu-i nimic, dă guvernul o ordonanţă de urgenţă şi se preiau răspunderile celor 3 milioane de poliţe la Fondul de Garantare administrat de ASF. Serios? Dar Fondul de Garantare de unde are bani, din aer? Nu. Are din taxele suplimentare pe poliţele de asigurări. Acum daunele Astra şi Carpatica se plătesc din 1% pe fiecare primă de asigurare RCA. Mâine, pentru City probabil va fi nevoie de 5% din fiecare poliţă, pentru a acoperi daune şi garanţii de sute de milioane de euro.
  SAFI, FNI, Bancorex, Bankcoop, Banca Religiilor, Banca Turco-Română, Banda de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Română de Scont, Banca Populară Română, Metropol, Grup As, Astra, Carpatica Asigurări. Acum City Insurance.
  Salarii lunare de zeci de mii de euro la in¬sti¬tuţiile care supraveghează sistemul financiar-bancar, de asigurări şi de pensii private. De ce? Păi ca să ne asigurăm că vin oameni competenţi şi incoruptibili. Că nu o sa avem SAFI, FNI, Bancorex, City Insurance…
  Dar acum avem de-a face cu un crah al unei companii de 500 milioane de euro. Al asigurătorului numărului 1 din România. În următoarele ore, în mod normal sediul ASF trebuie sigilat, toţi angajaţii şi conducerea societăţii suspendaţi din funcţie şi cercetat totul.
  ASF trebuie desfiinţată cu totul, toată supravegherea trecută la BNR sau la altă instituţie capabilă se exercite un mandat interimar. Nu te poţi juca cu stabilitatea financiară a României. ASF are sub supraveghere piaţa pensiilor private, unde sunt sub administrare 20 miliarde de euro.
  Dacă au trecut în patru ani de la 200 milioane de euro crahul Astra plus Carpatica Asigurări la unul de 500 de milioane de euro City Insurance, ce facem? Îi aşteptăm să treacă la unul de un miliard de euro sau de 5 miliarde de euro cu pensiile care trebuie plătite românilor peste 20-30 de ani?
  Unde este Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială? Unde sunt corifeii care povestesc cât de buni au fost timp de 30 de ani şi cât de neînlocuit sunt? Unde sunt BNR, ANAF, Oficiul de Spălare a Banilor, Curtea de Conturi, SIE, SRI, Parlamentul, Guvernul, preşedintele? Oare ştiu oamenii ăştia că sunt plătiţi ca să nu ajungem la crahuri de 500 milioane de euro?
  Cazul City ar trebui să fie un moment zero. Toţi angajaţii, inclusiv membrii boardului, puşi să dea înapoi salariile din ultimii cinci ani şi să fie ţinuţi să acopere din propriile salarii dauna care va fi acoperită de cei 6 milioane de asiguraţi RCA.
  Să nu se mai îngrămădească ginerele lui Paul Stănescu şi restul la salariile de mii de euro. Să fugă de asemenea responsabilităţi. Pentru 10.000 de lei luaţi împrumut credit de consum în 2007-2008 de la banca şi garantaţi cu casa, sunt oameni care şi acum au popriri pe salarii.
  Crahul Bancorex a fost acoperit de la buget cu 2 miliarde de dolari. Câte popriri pe salariile celor care trebuia să supravegheze Bancorex şi nu au făcut-o există pentru fi recuperaţi aceşti bani la datoria publică? De ce să plătească poporul român în locul celor care au fost prea bine plătiţi să supravegheze Bancorex, să supravegheze FNI, SAFI, să supravegheze City Insurance? De ce?

  • Foarte exact! Miasma numirilor in functii cu batjocura lui „sa impartim” acum se vede!Am si uitat ca de curand a fost o proasta prim ministru.Si cei veniti in frunte incep sa omoare speranta ca nu va mai fi asa,asta-i la fel de ticalos! Ar trebui mitinguri cu 100000 oameni de fiecare data cand se imparte asa vizibil lumea in „Fraieri si Smecheri”?!

 14. De acord,până spre final,de vina nu neutrul de la centru,ci,activul de Dragnea,când făcea toate numirile politice la ASF,restul e manipulare!de la postacii PSD și alt mare infractor,cu mari fura iunie,Infractorul dovedit DAN VOiCULESCU,șeful Latrina 3!!!

 15. e o schema mai veche de furt din partea gastii de la secu , bancorex si altele tot aia au insemnat ,secu e la butoane a tot ce inseamna finante in romanica ( cu manole in frunte ) si din cand in cand cate o firma ” da faliment” banii se impart stati linistiti si pica un gugustiuc cel mult , si la final sa nu uitam sa le dam pensii speciale !

  • Eu știam ca și și tentativa se pedepsește..
   valori europene, chestii normale în Europa… procese pana se prescrie sau mor reclamanții.
   Caritas, Bancorex, Dacia Felix, Banca Religiilor, Safi, etc etc
   „Siguranță și incredere”
   „Profesionalism Respect”

 16. Ca să vezi.
  Nici nu mă întreb, de ce ne înecăm în Sărăcie.

 17. Giurea, ești pe sufletul meu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.