G4Media.ro

SURSE Miza eforturilor insistente ale taberei Savonea de a o impune pe…

SURSE Miza eforturilor insistente ale taberei Savonea de a o impune pe procuroarea Adina Florea la şefia Secţiei Speciale: controlul confirmării rechizitoriilor / Un exemplu: actualul şef interimar al SIIJ s-a opus trimiterii lui Kovesi în judecată

Gruparea din CSM condusă de şefa Consiliului, Lia Savonea, (din care fac parte şi judecătoarele Gabriela Baltag, Evelina Oprina sau Victor Alistar) a insistat, fără succes, pentru a 6-a oară, s-o numească pe procuroarea Adina Florea la şefia Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Din lipsa cvorumului, plenul CSM, unde tabăra Savonea ar avea o majoritate teoretică de 10 la 9, nu a putut avea loc. 5 procurori CSM, în frunte cu procurorul general Bogdan Licu, au lipsit pentru că aveau programată o altă şedinţă la Parchetul general, dinainte ca şefa CSM să convoace plenul.

Plenul nu s-a mai reunit din luna iunie, iar procurorii speră ca, între timp, Curtea de Justiţie a UE să tranşeze soarta Secţiei Speciale în cadrul procesului deschis de mai multe asociaţii ale magistraţilor, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Aceleaşi surse au explicat şi miza uriaşă a instalării Adinei Florea la şefia SIIJ: controlul confirmării sau infirmării actelor procedurale efectuate de procurorii SIIJ, cum ar fi rechizitoriile sau ordonanţele de începere a urmăririi penale (IUP). Orice ordonanţă de IUP poate fi atacată de magistratul anchetat la şeful SIIJ, iar în cazul rechizitoriilor, acestea trebuie confirmate sau infirmate de şeful SIIJ.

Or, în acest moment, şeful SIIJ nu este Adina Florea, ci procurorul Nicolae Marin (fost procuror DNA), chiar dacă interimar, delegat de Secţia pentru procurori a CSM până când va fi instalat un şef plin.

La începutul anului, Adina Florea a câştigat concursul organizat de CSM. Ea a fost selectată de o comisie de judecătoare, în frunte cu Lia Savonea, în absenţa unui reprezentant al procurorilor. Este de subliniat că şeful SIIJ este selectat de comisia din cadrul CSM, controlată de Savonea, şi numit de către plenul CSM, unde tabăra Savonea ar fi majoritară. Este o procedură diferită de cea privind selectarea şi numirea celorlalţi şefi de mari parchete (DNA, DIICOT, PG), în care sunt implicaţi ministrul Justiţiei, Secţia pentru procurori a CSM şi preşedintele României. Procedura privind şeful SIIJ a fost stabilită prin noile legi PSD-ALDE ale Justiţiei, completate de o succesiune de ordonanţe de urgenţă controversate, emise de ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi Guvernul Dăncilă.

Exemplul Kovesi. În martie, fosta şefă a DNA a fost pusă sub acuzare de procuroarea Adina Florea în dosarul Onea-Portocală pentru constituire de grup infracțional organizat în modalitatea coordonării și complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii.

Potrivit Secţiei speciale, Kovesi ar fi coordonat „grupul infracţional organizat” format din procurorii de la DNA Ploieşti care ar fi încercat să ”smulgă” denunţuri de la „nevinovaţi”, precum fostul deputat PSD, Vlăduţ Cosma, despre Liviu Dragnea, Sebastian Ghiță și Victor Ponta.

Adina Florea o acuză pe Kovesi şi că l-ar fi constrâns pe fostul şef al Secţiei a I-a de Combatere a corupţiei din DNA, procurorul Gheorghe Popovici, să confirme rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, alături de câţiva poliţişti şi procurori din Prahova.

„Prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată”, arătau procurorii SIIJ în martie.

Şeful interimar al SIIJ, Nicolae Marin, s-a opus trimiterii lui Kovesi în judecată în acest dosar. Potrivit unor surse judiciare, în luna iunie, înainte de trimiterea în judecată a procurorilor DNA Ploieşti Lucian Onea şi Mircea Negulescu zis Portocală (12 iulie 2019), procuroarea de caz Adina Florea ar fi avut o discuţie cu şeful interimar al SIIJ, Nicolae Marin, în legătură cu prelungirea controlului judiciar pentru cei 2 procurori. În acest context, Adina Florea şi-ar fi exprimat intenţia de a trimite dosarul în instanţă, în întregime, adică şi cu Laura Codruţa Kovesi, acuzată, printre altele, că l-ar fi contrâns pe şeful Secţiei a I-a din DNA, Gheorghe Popovici, să confirme rechizitoriul lui Ghiţă, întocmit de procurorii DNA Ploieşti Lucian Onea şi Cerasela Răileanu.

În legătură cu acest dosar al lui Ghiţă a existat o întreagă discuţie în cadrul DNA, în 2016. Procurorii DNA Ploieşti au propus trimiterea în judecată a lui Ghiţă şi a procurorilor şi poliţiştilor din Prahova, însă iniţial şeful Secţiei a I-a din DNA, Gheorghe Popovici, nu a confirmat rechizitoriul. Ba mai mult, alţi 4 procurori din DNA, printre care adjuncţii lui Kovesi, Nistor Călin şi Marius Iacob, şi-au exprimat rezerve cu privire la validitatea rechizitoriului. Prin urmare, actul de sesizare a instanţei a fost returnat DNA Ploieşti pentru remedierea mai multor deficienţe. 9 zile mai târziu, rechizitoriul s-a întors la DNA Central, fără remedierea tuturor deficienţelor. De data aceasta, procurorul Popovici a confirmat documentul, potrivit SIIJ, „fără vinovăţie”, fiind „determinat” de Kovesi.

Potrivit surselor G4media.ro, şeful interimar al SIIJ, Nicoale Marin, i-ar fi explicat Adinei Florea că nu sunt probe ca să susţină teza potrivit căreia Kovesi l-a constrâns pe Popovici. Ba mai mult – i-ar fi explicat procurorul Marin Adinei Florea – nu ar fi probe nici pentru acuzarea procurorilor Onea şi Răileanu în legătură cu trimiterea în judecată a lui Ghiţă şi a procurorilor şi poliţiştilor din Prahova.

„Ori toţi, ori niciunul. Era ilogic să îi acuze pe Onea, Răileanu şi Kovesi, dar să îl sară pe Popovici. La urma urmei, el a confirmat rechizitoriul. Ce e aia …l-a constrâns Kovesi?! I-a pus pistolul la tâmplă?!”, au explicat plastic sursele G4media.ro.

În urma discuţiei cu procurorul Marin, Adina Florea ar fi renunţat la intenţia de a o trimite pe Kovesi în judecată şi a disjuns această parte de dosar în aşteptarea unor vremuri mai bune când ar ajunge chiar ea şefa SIIJ.

Dosarul lui Ghiţă cu procurorii şi poliţiştii din Prahova a primit o primă sentinţă de achitare la ÎCCJ din partea unui complet format din judecătorii Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru şi Ştefan Pistol. Grădinariu este considerat în sistemul de Justiţie drept „omul lui Savonea de la ÎCCJ” întrucât a fost un apropiat şi purtător de cuvânt la Curţii de Apel Bucureşti pe vremea când această instanţă era condusă de Savonea. Judecătorul Pistol este celebru pentru că a făcut opine separată în sensul achitării liderului PSD Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

DNA a făcut apel la Completul de 5 judecători al ÎCCJ, însă fostul şef SIIJ, Gheorghe Stan zis Giani, devenit judecător CCR, a retras apelul astfel încât Ghiţă a scăpat de acest dosar.

Ce se întâmplă dacă Adina Florea devine şefa SIIJ. Un eventual rechizitoriu de trimitere în judecată a fostei şefe a DNA, actual (aproape) procuror şef european, Laura Codruţa Kovesi, semnat de Adina Florea ar trebui confirmat de şeful ierarhic superior. Dacă Florea va fi numită şefa SIIJ de tabăra Savonea din CSM şi fiind, totodată, procuror de caz, actul de sesizare al instanţei ar trebui confirmat sau infirmat de procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.

Ce se întâmplă cu celălalt dosar al Laurei Codruţa Kovesi. Fosta şefă a DNA are calitate chiar de inculpată în dosarul aducerii în ţară a fugarului Nicolae Popa, fost director al FNI. Ea este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi declaraţii mincinoase. Potrivit SIIJ, Kovesi ar fi luat mită de la Sebi Ghiţă şi ar fi folosit banii primiţi mită ca să plătească avionul care l-a adus în ţară pe Popa din Indonezia. Acesta era condamnat la 10 ani de detenţie pentru păgubirea românilor la FNI şi se ascundea la Jakarta.

Procurorul de caz este tot Adina Flrea. Aceasta i-a impus lui Kovesi control judiciar, a obligat-o să se prezinte la poliţie să dea cu subsemnatul, să nu plece din ţară fără acordul ei şi să nu vorbească cu presa. Măsura preventivă a fost ridicată însă de judecătoarea Înaltei Curţi, Francesca Vasile, care într-o motivare devastatoare a desfiinţat aşa-zisul dosar.

„Nicio probă obiectivă, alta decât cele emanate de la denunţător (Sebi Ghiţă – n.r.), direct sau prin terţi, nu surprinde interferenţa procurorului general Laura Codruţa Kovesi în stabilirea, divizarea ori alte manopere referitoare la preţul transportului aerian şi plata acestuia (…)

Chiar în ipoteza în care plata transportului s-ar fi realizat în maniera susţinută de denunţător, acesta nu se poate considera a fi un beneficiu sau folos personal obţinut de Laura Codruţa Kovesi. Aducerea în ţară a persoanei extrădate a fost generată de necesitatea punerii în executare a unei hotărâri penale definitive, interesul putând fi colectiv, general, iar nu individual, particular”, a arătat judecătoarea Înaltei Curţi.

„După o asemenea motivare devastatoare din partea judecătorului, rezultatul nu poate fi altul decât clasarea dosarului”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Foto: Adina Florea InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. E slaba de zici ca-i moarta! Puneti-o la ingrasat cu miez de nuca, ca nici par lung nu are si parca vad ca fetele de la Targsor vor fi nevoite s-o apuce…frantuzoaica !

 2. MAFIE INSTITUTIONALA SI CAPITALISM DE CUMETRIE + mentalitati de ….. = RRomania. PS. Cand vedem si în Romanistan asa ceva:https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cand-vom-vedea-si-in-romania-asa-ceva-parlamentarii-italieni-au-votat-reducerea-numarului-lor-cu-o-treime–232627.html

 3. Italia o tara de 60 de milioane,ajunge sa aiba mai putini parlamentari ca Romania cu 20 de milioane si fara nici un referendum votat,de reducere a parlamentarilor(nerespectat niciodata).Stat mafiot,democratie de ….

  • Vor avea 600. Deci nu vor avea mai putini.
   Poate ca datoria de 110% din PIB i-a determinat….cine stie.

  • Legea, care a fost susţinută de aproape toate partidele politice, cere ca numărul de locuri în camera inferioară a legislativului italian (Camera Deputaţilor) să fie redus de la 630, în prezent, la 400, iar în camera superioară (Senat) de la 315, în prezent, la 200.

 4. Deci, se dovedește încă odată, dacă mai era nevoie, această secție specială, creată de partid, are menirea de a sluji partidul și nu un act obiectiv și corect de justiție, așa cum au tot clamat stârpiturile psdiste. Lucru care reiese chiar și din înregistrarea apărută în presă cu tuta satului, înregistrare care vine să confirme toate spusele magistraților de bună-credință. Rolul acestei mizerabile secții este de a asigura hoților din psdeu că pot fura în voie fără a păți nimic, este ca un străjer la hotarele porților psdiste. Cu atât mai mult, având în vedere toate aceste aspecte, secția trebuie desfințată în secunda 1, iar magistrații din cadrul acesteia să fie verificați în ce măsură au respectat justețea și echidistanța actului de justiție sau dacă nu au avut menirea tocmai a-l obstrucționa. Este cât se poate de logic, dacă ar fi atât de obiectivă, urmărind doar înfăptuirea corectă a actului de justiție, nu ar fi atât de susținută această secție de niște impostori precum: ciordache, zerolicea, nicolae și restul impostorilor din simulacrul de partid. Interesul acestora este ca lucrurile să nu funcționeze sau să funcționeze în sensul dorit de către ei. Cum vă imaginați că unii precum cei enumerați ar putea concepe ceva care să funcționeze obiectiv și corect? Totuși, cred că nimeni nu este atât de naiv încât să creadă așa ceva! Am spus și o repet, sistemul judiciar are obligația să-și folosească anticorpii avuți și să elimine magistrații corupți și slabi de înger, care nu urmăresc înfăptuirea corectă a actului de justiție, ci anumite interese personale ale unora sau ale altora.

 5. Sclaveți … sclavețiii sclaveții..
  Simbolul anticorupției sunt această fiintă care este foarte pricepută la baschet și la executarea oamenilor nevinovați. respectiv Onea și Negulescu .
  O să apară mintenaș dezvaluirile despre Românica de la Trump.
  O să aflăm cu ce se ocupa zeita și Coldea pe la Romînica.

  • In tastatura chirilică n-ați reușit încă să băgați „â” din „a” ? Dar ce mare lucru, că doar cu tehnica zilelor noastre ați putea să treceți chiar și pe comandă vocală:”Siri, bagam si noi una despre baschetbalistă?”

  • aoleo, dar esti prost rau ma nene. deci kovesi coldea au legatura cu trump? esti dus cu capul.

  • @Protocoleanu – vezi dementule ca tembelul ala de giuliano zicea ca afacerile s-au derulat prin 2017 in Romania… asa ca te nu prea cred ca e rasul tau…

 6. E foarte interesant cum Kovesi are imunitate si nu trebuie „sa-si dovedeasca nevinovatia” in timp ce Florea este sigur sigur corupta si sigur sigur ar trebui sa fie in puscarie.

  Acest dublu standard tradeaza faptul ca sustinatorii dreptei si a lui Kovesi sunt niste ipocriti arbitrari si niste ofticati.

  Daca e nevinovata sa se demonstreze in instanta, nu sa aiba imunitate de la procurori.

  „nimeni nu e mai presus de lege” … remember?

  • Si parlamentarii de ce fac scut in jurul lor si nu sunt lasati sa isi dovedeasca nevinovatia in instanta? Ei sunt mai presus de lege? Dublu standard e ok aici? Iti place??? Hai sa te aud ce mai zici acum

  • Bai muie proasta, dar mă-ta a dovedit ca nu e curvă? Mars inapoi in gauaza bolșevică care te-a cacat.

  • Adrian
   Perfect comentariul ! Dar nu cred ca pavianul cu multiple conturi Nep… poate fi reparat

  • ce imunitate visezi, bai, boule? daca avea imunitate nici nu putea fi chemata la SIIJ. adica o instanta a zis negru pe alb ca nimic din ce a facut kovesi nu e ilegal, si tu contesti? asta desi tipi ca esti de acord cu zic judecatorii? vai capul vostru. mai e putin, intre timp muriti in spume.

  • Reciteste articolul, poate intelegi: Măsura preventivă a fost ridicată însă de judecătoarea Înaltei Curţi, Francesca Vasile, care într-o motivare devastatoare a desfiinţat aşa-zisul dosar. „Nicio probă obiectivă, alta decât cele emanate de la denunţător (Sebi Ghiţă – n.r.), direct sau prin terţi, nu surprinde interferenţa procurorului general Laura Codruţa Kovesi în stabilirea, divizarea ori alte manopere referitoare la preţul transportului aerian şi plata acestuia (…)

   Chiar în ipoteza în care plata transportului s-ar fi realizat în maniera susţinută de denunţător, acesta nu se poate considera a fi un beneficiu sau folos personal obţinut de Laura Codruţa Kovesi. Aducerea în ţară a persoanei extrădate a fost generată de necesitatea punerii în executare a unei hotărâri penale definitive, interesul putând fi colectiv, general, iar nu individual, particular”, a arătat judecătoarea Înaltei Curţi.

   „După o asemenea motivare devastatoare din partea judecătorului, rezultatul nu poate fi altul decât clasarea dosarului”,”

  • bai nepriceputule, vezi ca de obicei se DOVEDESTE VINOVATIA in niciun caz nevinovatia… Cat despre floricica ta imaculata, acolo cam vorbesc faptele pentru ea…

 7. For adrian !!!!
  O mică plăcuță nordică cu toți pretenarii mei .
  O plăcută…o plăcuță

 8. Inaca o dovada ca PSD trebuie desfiintat sau scos in afara legii.Degeaba ne opunem noi acum daca la anul sau peste 4-5 ani ei vor prelua din nou puterea.PSD nu a fost niciodata atat de agresiv,de fatis,de insistent si de toxic asa cum a fost in ultimii 7 ani de cand a venit la putere.Miscarea anticoruptie inceputa in Romania prin anii 2004-2005 i-a inrait si mai mult iar rezistenta lor fata de aceasta miscare este din ce in ce mai mare.Apoi se fura si mai mult.Sunt greu de starpit.Pe buna dreptate PSD este partidul care reprezinta si apara interesele hotilor din Romania.Uite ca istoria civilizatiei si diversitatea umana ne-au oferit si spectacolul asta.

  • PSD trebuie scos in afara legii iar membrii lui si slugile lor din justitie si alte institutii, gen CCR, SS, CSM, care au facut posibile atacurile impotriva DNA si au transformat Romania intr-o tara a infractorilor, violatorilor si pedofililori trebuie acuzati de inalta tradare si confiscarea averilor dobandite prin furt sau legi cu dedicatie

 9. „la începutul anului, Adina Florea a câştigat concursul organizat de CSM.” – aproape revizionista afirmatia. Se omite cum acel concors a fost un pretext si o mascarada, cu regulament schimbat in ultima ora inaintea inceperii. Contra-candidatii Adinei au avut si ei interviuri neanuntate, organizate de pe o zi pe alta 🙂

  • @ciuma roșie:intr-u totul de acord cu tine,dar,mai vin cu o complectare,pe care am mai susținut-o tot pe aici,pe g4media.ro,și toate prejudiciile produse de acești șarlatani cu roba,ca să nu le zic teroriști,atât actului de justiție în general,dar și în particular,retrocedări ori altele,de natura materiala,ori care ar fi acelea,să fie plătite de cel(cea,cei,cele)care a judecat după cum au primit ordine,nu are importanta din ce direcție,iar nu de „stat”(care sânt cetățenii țării,nu „guvernul”),să li se anuleze diplomele,nu doar celor din breasla numita”justiție”,să nu mai poată profesa niciodată această meserie.

 10. Toată structura din conducerea actuală a fmmpsd trebui arestată pt înaltă trădare și atac la siguranța națională. Toate javrele numite în funcții de conducere la instituțiile statului ce țin de justiție eliminate definitiv din sistem și averile confiscate.

 11. Savoneta si Flocea – doi scuipati pe obrazul Justitieu. MAgistrate corupte inhaitate cu infractorii Ciumei Rosii.

 12. Dna Birchall aveti indatorirea institutionala si morala fata de romani , sa desfiintati aceasta SS , facuta in mod evident , ptr. controlul justitiei , prin presiunile acestui gestapou asupra magistratilor ,sectie atat de mult dorita de mafia din CSM. Tara este praduita de catre mafie acoperita exact de acesti magistrati care clameza ca apara independenta justitiei , in realitate , supunand-o intreselor lor personale si de grup .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.