G4Media.ro

SURSE Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea…

SURSE Ministerul justiției a trimis la CSM proiectul de OUG privind desemnarea procurorului european din partea României

Ministerul justiției a trimis, vineri, la CSM un proiect de OUG privind desemnarea procurorului european din partea României, care va activa în Parchetul European. Fiecare țară din cele 22 state participante va desemna un procuror care va activa în structura centrală a instituției. Potrivit proiectului de OUG consultat de G4Media.ro, viitorul procuror european din partea României va fi selectat de o comisie prezidată de ministrul justiției, formată din alți patru membri. Procesul de selecție va fi însă controlat de ministru.

Procedura de selecție trebuie finalizată până în martie. De subliniat că Laura Codruța Kovesi candidează independent de opțiunea guvernului României, în nume propriu, pentru funcția de șef al Parchetului European, nu de simplu procuror.

Nu e clar la acest moment dacă proiectul de OUG a intrat în ședința de guvern de astăzi.

Cele mai relevante prevederi din proiectul de OUG

 • Ministrul justiției desemnează trei candidați în numele României în vederea numirii de către Consiliul UE în funcția de procuror european.
 • Candidații în numele României pentru funcția de procuror european sunt selectați în urma unui interviu în fața unei comisii de selecție prezidată de ministrul justiției și din care fac parte:
  – un membru al CSM desemnat de plenul acestuia
  – un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, desemnat de procurorul general al acestui parchet
  – doi specialiști din domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desemnați de ministrul justiției
 • Își pot depune candidatura procurori sau judecători cu minimum 15 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cu grad de parchet de pe lângă ÎCCJ și care dispun de experiență practică relevantă în sistemul juridic românesc îndeosebi în domeniul urmăririi penale sau judecării infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE sau al cooperării judiciare internaționale în materie penală.
 • Interviul se transmite în direct audio-video pe pagina de internet a ministerului justiției și are o durată de maxim 45 de minute pe candidat.
 • Evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susținerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum și a altor aspecte verificabile din activitatea sa anterioară.

Potrivit proiectului de OUG, vor fi desemnați și procurori delegați, care vor funcționa în fiecare stat membru. În acestora, condiția este să aibă minim 12 ani experiență.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. sluga asta vrea control TOTAL asupra justitiei!
  ce treaba are romania cu selectia procurorilor europeni?! nu e treaca asta reglementata de UE?!

  • Nu, fiecare stat isi desemneaza cate 2 (parca) procurori europeni, dupa reguli stabilite de fiecare stat in parte (intern).
   Procurorii aceia vor lucra sub conducerea procurorului sef – functie pt care candideaza Kovesi.

 2. Breaking News: In document e trecut numele Laurei Codruta Kovesi…!
  Livache:”Tudorele, pui de lele am banuit eu ca vrei sa mi-o coci…!”

 3. Pai se stie pe cine propune: Mitraliera, Alta-intrebare si soferica sex-anal.

 4. Deci comisia de selectie, prezidata de ministrul justitiei, mai are in compozitie 4 membri: 2 specialisti numiti de ministrul justitiei, un membru CSM si un reprezentant al Parchetului. sa nu zica nimeni ca nu-s consultati si profesionistii din domeniu.

 5. Mai cunoscuţi în lumea occidentală de la Bruxelles sunt Alina Florea şi Gheorghe Stan, datorită recuzării de către Kovesi.

  • Bine ma,propinatule,am inteles,esti subtil de tot ,esti multumit? Dar ajunge,ca ai postat peste tot aceasta „finutza”ironie!

 6. Adica Bubosul decide deja 50% din rezultat. cu cei 2 numiti.. Urmand ca CSM sa fie complicele pentru votul „castigator”…

 7. Nu va faceti probleme baieti.Oricum nu se uita nici dracu la propunerile lui tudorel.Asta e asa la cacealma ca sa arate ce tare e el,si democrat pe deasupra!

 8. Ca pe finu la minister; faceti un concurs grila si castiga cine trebuie.Tot sistemul va fi mut sa nu intre” in gura presei”!

 9. Te puteai astepta la altceva dupa manevra cu asa zisul dosar al puscariasului fugar ghita ??Desi vor sa arate ca ei conduc justitia,sunt atat de agresivi in tot ce fac incat nu mai vad de ura si dorinta de razbunare le-a topit bruma de judecata!Intentionat l-am ignorat pe tudorel ,el nu e decat sluga penalilor, nu degeaba i se spune slugarel!

 10. sper ca LCK, ca viitoare sefa la parcheta sa aiba un cuvant de spus referitor la cei care vor fi delegati, pana la urma acest parchet trebuie sa fie independent politic, si candidatii la fel

  UE ar trebuie sa impuna niste standarde,de genul MCV respectat, recomandari ale comisiei respectate , statil de drept respectat ….

 11. Efect zero, sa se spele pe cap cu OUG asta. N-are legatura cu subiectul, dar propaganda PSD o prezinta ca pe un contra-atac.

 12. Banuiesc ca Procurorul Sef European va avea un cuvant de spus.
  Faptul ca tudorel decide tot (CSM si ICCJ tin de un fir de ata) este inadmisibil

 13. Dom’ne, partidu’ trăbă să puie pretutindeni oameni de nădejde, care să-i apere interesele.
  Io aş zice ca two dorel să-l puie pe ciordache

 14. Rudotel o sa l propuna pe ” usa la spate dom sofer” aka serban.

 15. Oare ce dram de credibilitate mai are Slugarel La UE?

 16. RUDOTEL si aici te bagi?
  Stii ca n-ai cu cine!
  Ai slugi pregătite de concurs?

 17. RUDOTEL si aici te bagi?
  Stii ca n-ai cu cine!
  Ai slugi pregătite de concurs?
  Îl trimiteți pe finu?

 18. ceml mai sinistru al justitiei din toate timpurile. razbunare si revansa.
  programul infractorilor care va fi dus pana la capat si dicolo de el. singurul din romania.

  subjugarea justitiei.
  albirea cazierelor infractorilor
  razbunare
  despagubiri
  hotie fara de pedeapsa

  va pot da amanunte felix & asociatii

 19. asta e justitia stapanilor tai, sinistre ? razunare si revansa. cu price pret.
  sa fi blestemat pana la a 7 spita. nici praful sa nu ramana din urmele voastre.

 20. sinistre, tot ca dorneanu discuti cu dragnea si tariceanu, ilustrii tai sinistrii? in closet si cu patura-n cap ?

 21. Poate sa trimita si la Vatican proiectul de OUG. Un fapt este cert: D.na Kovesi candideaza ca si independent iar procesul de selectie al procurorului Sef UE a inceput de cateva luni . Transformarea patrupedului in sluga sinistra este evidenta.

 22. Domnul TT da iarasi dovada de rea-credinta; nu spune nimic in proiectul de OUG despre ce criterii trebuie indeplinite de candidati; expune numai conditii – di doar la vechime criteriul 15 ani. Nimic despre criterii legate de experienta in materie – numar cazuri/valoare prejudicii, lucrari stiintifice, practica /recunoastere internationala, cativitate in organisme reprezentative externe etc. De asemeni nu evidentiaza nici un fel de incompatibilitati sau potentiale conflicte de interese. Asta in conditiile in care institutia procurorului european are un regualament public cu acuriterii precise. Dar d-lTudorel nu le considera necesare pentru ca deh… pune bomboana pe coliva … evaluarea se va face dupa aspectele relevante din interviu, de catre o comisie din 2 figuranti si 3 oameni ai sai.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.