G4Media.ro

SURSE De ce s-a predat acum la Bari fostul ofiţer SRI Daniel…

SURSE De ce s-a predat acum la Bari fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir: Vrea să beneficieze de legea actuală potrivit căreia instanţele pot să refuze predarea unor condamnaţi fugari pe motiv că sunt rezidenţi în Italia / O modificare legislativă elimină această posibilitate

Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, condamnat pentru corupţie în România la 3 ani şi 10 luni de detenţie efectivă, s-a predat azi la Bari, Italia, în contextul în care Parlamentul de la Roma a adoptat o modificare legislativă care elimină posibilitatea ca instanţele să refuze predarea unor condamnaţi fugari pe motiv că sunt cetăţeni italieni sau rezidenţi în Italia. Schimbarea din legislaţie nu a intrat încă vigoare, au explicat G4Media.ro surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, Dragomir şi-ar fi stabilit rezidenţa în Italia unde a dezvoltat şi o afacere în domeniul IT şi speră să beneficieze de legea încă în vigoare care permite refuzul predării rezidenţilor. În acest moment, legea italiană permite instanţelor de apel să refuze predarea în alte state europene a unor persoane condamnate dacă acestea sunt cetăţeni italieni sau rezidenţi în Italia.

Astfel, articolul 13 din legea Guvernului supusă avizului parlamentar nr. 201, modifică radical articolul 18 din legea 22/2005 şi menţine doar 3 motive de refuz al predării:

 • în caz de amnistie
 • în cazul principiului ne bis in idem (un principiu de drept care limitează sancţionarea unei persoane pentru săvârşirea unei infracţiuni pentru care a fost deja achitată sau condamnată printr-o hotărâre definitivă)
 • dacă subiectul mandatului european de arestare era minor sub 14 ani la data săvârşirii faptei

Noua lege elimină celelalte condiții de refuz al predării sau de punere în aplicare a unui mandat european de arestare. Acestea erau de la a) la v). Este eliminat astfel şi articolul r) care spune:

“Art. 18 legea 22/2005 Refuzul predării.

 1. Instanța de apel refuză predarea în următoarele cazuri:

r) dacă mandatul european de arestare a fost emis în scopul executării unei pedepse sau a unei măsuri de securitate care privează libertatea personală, dacă persoana solicitată este un cetățean italian, cu condiția ca instanța de apel să prevadă că o astfel de pedeapsă sau măsură de securitate este executată în Italia în conformitate cu legea sa internă”.

Vezi aici legea 22/2005, articolul 18, alineatul r)

Curtea de Casaţie de la Roma a interpretat rezidența în Italia ca fiind asimilată cetăţeniei italiene. Modificarea care elimină acest motiv de refuz a trecut de ambele camere de la Roma. Au adoptat forma definitivă a legii pe 29 ianuarie 2021 şi urmează promulgarea de către preşedinte şi publicarea în Gazeta oficială. Dragomir este acum într-o cursă contra-cronometru până la intrarea în vigoare a noii legi”, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, Dragomir şi-ar fi stabilit rezidenţa în Italia unde a dezvoltat şi o afacere în domeniul IT.

În cazul altui fugar celebru, Dragoş Săvulescu de la Dinamo, judecătorii Curţii de Apel din Napoli au motivat decizia de a nu-l extrăda în România și de a-i permite să execute în Italia pedeapsa de 5 ani de închisoare cu executare primită în România prin faptul că acesta este integrat social în Italia (vorbește limba italiană, locuiește, are afaceri și plătește taxe în Italia).

În plus, Săvulescu a beneficiat de un decret de grațiere din 2006 care i-a redus pedeapsa cu 3 ani, rezultând că mai are de executat 2 ani. Astfel, a putut fi dispusă suspendarea executării pedepsei. Prin urmare, pedeapsa de 5 ani de detenție efectivă primită de Săvulescu în România a fost comutată într-una de 2 ani cu suspendare în Italia – se arată în motivarea Curții de Apel Napoli și în explicațiile trimise G4media.ro de Ministerul Justiției de la Roma. Detalii aici.

Context. În vara anului trecut, fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru că ar fi vândut informaţii din interiorul SRI omului de afaceri libanez Ramid Ghaziri pentru aproape jumătate de milion de euro. El nu a fost găsit de poliţişti şi a fost dat în urmărire europeană.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR. 

Foto: Daniel Dragomir (InquamPhotos / Octav Ganea)

Citește și

Fiul vitreg al fugarului Daniel Dragomir a cumpărat, cu 600.000 de euro, o firmă de la mama sa, și ea condamnată în dosarul fostului ofițer SRI/ Banii vor fi achitați în următorii zece ani/ Ce sens ar putea avea tranzacția

BREAKING OFICIAL Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, condamnat definitiv în România pentru corupție, s-a predat autorităților italiene la Bari / Îl vor preda italienii sau va avea soarta lui Săvulescu?

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Maine, poimaine aflam ca s-au mai predat cativa fugari”patrihoti” si niste „valori” si „elite”ca pana intra legea în vigoare mai pot fenta statul Italian si justititia(prostitutie la vedere) din Romania

 2. Răspuns la întrebarea principală : Pentru că îl doare la bască face parte din garda veche care nu se predă, o face doar ca să fie mulțumită marmota de cotroceni mă

 3. Italia e pishă n cour de vită nobilă

 4. Banditii astia sunt cei mai mari iubitori de patrie cand fura si talharesc.

 5. Suferinzilor talpa italiană s a săturat de cizma italiană mafiotă de Florin Răducioiu și românii și româncele trase n polă de negri și mulatri și capucini și casa albă democrată un fel de PD, PDL, PNL

 6. Suferinzilor talpa italiană s a săturat de cizma italiană mafiotă de Flor in Răd ucioiu și românii și româncele trase n po lă de ne gri și mul atri și capu cini și casa albă demo crată un fel de PD, PDL, PNL

  • Lumea te stie deja cine esti postacule
   Ala e omul Ciumei rosi , PSD FSN
   Prieten bun cu Laura Vica Psd ista de Dolj , care e in parlament.
   Toata ziua manaci rah,hat si postezi abureli.
   D ati oameni buni pe googel Laura Vica + Daniel Dragomir si o sa vedeti cine e

 7. Indiferent de situatie, e rusinos pentru bresla din care a facut parte. Trebuia depistat si adus in tara!

  • ce breasla visezi ba masonule ? jegosule!

  • Breasla atarnatorilor si tradatorilor de tara,au stat de sase ca sa fure tara nisye derbedei si hoti si tot ei au glas, împuscati-va jegosilor

  • Lumea te stie deja cine esti postacule
   Ala e omul Ciumei rosi , PSD FSN
   Prieten bun cu Laura Vica Psd ista de Dolj , care e in parlament.
   Toata ziua manaci rah,hat si postezi abureli.
   D ati oameni buni pe googel Laura Vica + Daniel Dragomir si o sa vedeti cine e

 8. Asadar, noi de la RAM ne tragem, nu!?)))

  • Ala e omul Ciumei rosi , PSD FSN
   Prieten bun cu Laura Vica Psd ista de Dolj , care e in parlament.
   D ati oameni buni pe googel Laura Vica + Daniel Dragomir si o sa vedeti cine e

   Sa iasa ministru justitiei si sa ceara public expulzarea lui din Italia
   Italia a devenit tara fugarilor