G4Media.ro

OFICIAL: Un atac cibernetic masiv afectează activitatea din 18 spitale din toată…

Sursa foto: Pixabay

OFICIAL: Un atac cibernetic masiv afectează activitatea din 18 spitale din toată țara / DNSC: Este un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale

Update Ora 12.44: Ministerul Sănătății a anunțat că, în cursul noptii de 11 spre 12 februarie 2024, a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de productie pe care ruleaza sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefunctional, fisierele si bazele de date sunt criptate.

Unitățile medicale afectate de atacul cibernetic sunt:

•​Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti
•​Spitalul de Ortopedie si Traumatologie Azuga
•​Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare
•​Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Constanta
•​Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti (IOB)
•​Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Alexandru Gafencu” Constanta
•​Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei
•​Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste
•​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucuresti
•​Institutul Clinic Fundeni
•​Institutul Regional de Oncologie Iasi (IRO Iasi)
•​Spitalul Judetean de Urgenta Buzau
•​Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia
•​Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara
•​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
•​Spitalul Clinic Coltea
•​Spitalul Municipal Medgidia
•​Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti

„Incidentul se află sub investigatia specialistilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate masuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac.

Ministerul Sănătății în parteneriat cu instituțiile din domeniu monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă disfuncționalităților. În toate spitalele care în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc.
Situația este în dinamică, revenim cu detalii”, se mai arată în comunicat.

Update Ora 11.00: Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

„Reprezentanţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia, potrivit News.ro.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline. Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reeprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.

Știrea inițială: Circa 15 spitale din toată țara au fost atacate cibernetic luni dimineață, potrivit surselor G4Media.ro.

Printre spitalele afectate din București se află spitalul Bagdasar Arseni, Institutul Nasta și Institutul Fudeni.

Atacul vizează sistemul informatic Hipocrate, care integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital, potrivit acelorași surse.

Specialiștii lucrează la rezolvarea situației.

Vom reveni

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Au fost atacate de pr0stie. Da asta e de mult, nu e ceva nou.

  2. specialistii PSDNLUDMR marca dancila/frate’lu stanescu/andrusca entelectualu’ vegheaza … poate o sa se trezeasca romanii odata si odata sa inteleaga ca la astfel de alesi , astfel de probleme apar si vor apare !

  3. „Specialiștii IT investighează…” Dacă erau „specialiști” nu se întâmpla, a II-a oară chiar. Idioți…