G4Media.ro

Surse: Bulgarii au început să descarce cărbunele care a început să ardă…

Sursa Foto: Poliția de Frontiera

Surse: Bulgarii au început să descarce cărbunele care a început să ardă pe mai multe vase sârbești aflate pe Dunăre

Autoritățile din Bulgaria au dat undă verde joi operațiunii de descărcare a încărcăturii aprinse de cărbuni de pe mai multe barje sârbești aflate pe Dunăre, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

Reamintim că miercuri, pe Dunăre, în zona internațională, staționau mai multe barje sârbești, încărcate cu cărbune, care s-au aprins din pricina căldurii și ard la foc mocnit. Barjele cu cărbune urmau să fie descărcate în România, la Giurgiu, dar macaralele nu s-au descurcat să efectueze operațiunea.

În consecință, sârbii au cerut să iasă din apele românești pentru a ajunge în spațiul Bulgariei, cu scopul de a descărca cărbunele la Ruse, unde există cheuri veriticale, iar operațiunea se putea desfășura mai ușor. Bulgarii au refuzat însă să descarce barjele, spun sursele G4Media, și le-au trimis în zona internațională.

Din pricina caniculei de azi, cărbunele s-a aprins, iar barjele ard mocnit. Fumul se extinde spre oarașul bulgăresc, astfel că autoritățile locale acuză o poluare masivă în zonă.

Comunicat oficial ISU Giurgiu:

În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la un incendiu izbucnit pe trei barje care transportă cărbuni, pe Dunăre, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al județului Giurgiu este abilitat să vă comunice următoarele date:

În data de 03 iulie a.c. pompierii giurgiuveni au fost solicitați prin apel SNUAU 112 pentru stingerea unui incendiu produs la încărcătura unei barje ce transporta cărbuni, apel efectuat de către personalul de pe împingător.

Ulterior intervenției, barja, alături de alte două ambarcaţiuni similare ce fac parte din acelaşi convoi, și-a continuat deplasarea către destinația finală, Belgrad, însă, din cauza cotelor fluviale scăzute, a rămas să staţioneze până la identificarea unei soluţii de deplasare.

Având în vederea natura încărcăturii, pe fondul temperaturilor ridicate, cărbunele s-a autoaprins, arderea având loc în fază mocnită, fără flacără.

Reprezentanții institutiei noastre au purtat discuții cu reprezentantul firmei transportatoare în ceea ce privește modalitatea de stingere a încărcăturii, respectiv prin inundare, fapt ce ar duce atât la degradarea încărcăturii, cât și la posibilitatea scufundării barjelor ori apariției unei poluări masive pe Dunăre.

Posibilitatea soluționării problemei constă în descărcarea conținutului barjelor, stingerea încărcăturii și transportul celor 3600 de tone de cărbune (1200 tone în fiecare barjă) cu ajutorul a 4 astfel de ambarcațiuni, pentru ușurarea încărcăturii pentru fiecare barjă.

Pentru efectuarea acestei manevre este necesară utilizarea unei macarale plutitoare, iar la acest moment sunt inițiate discuții cu omologii bulgari pentru rezolvarea situației în cel mai scurt timp.

Menționam faptul că aceasta situație nu pune în pericol membrii echipajului.

În continuare, echipajele noastre deruleaza misiuni de monitorizare și sunt pregătite sa acorde sprijin in orice moment, daca situația o va impune.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter