G4Media.ro

Supravieţuitorii atacului islamist de acum şapte ani, de la concertul Arianei Grande…

sursa foto: Wikipedia

Supravieţuitorii atacului islamist de acum şapte ani, de la concertul Arianei Grande din Marea Britanie, au dat în judecată serviciul de informaţii MI5

Potrivit BBC, 22 de persoane au fost ucise în momentul în care un atacator sinucigaş cu bombă şi-a detonat încărcătura explozivă la Manchester Arena, la finalul unui concert susţinut, în 2017, de solista americană Ariana Grande.

O nouă investigaţie realizată ulterior a concluzionat că atacul ar fi putut fi evitat, dacă MI5 ar fi comunicat informaţia. În dosarul deschis împotriva serviciului de informaţii britanic s-au pretins compensaţii colective de către 250 de persoane care au fost rănite în atacul de la Manchester Arena.

În martie 2023, directorul general al MI5, Ken McCallum a spus că îi pare „profund rău” că serviciul de securitate nu a împiedicat atacul de la Manchester Arena.

Comentariile sale au venit după concluziile unei anchete publice care a arătat că MI5 a ratat o șansă semnificativă de a lua măsuri care ar fi putut opri bombardamentul.

Conducătorul anchetei, Sir John Saunders, a spus că informațiile ar fi putut duce la urmărirea atacatorului sinucigaș, Salman Abedi, până la o mașină în care și-a depozitat explozibilii.

Şeful MI5, Ken McCallum, a declarat, ulterior, că regretă că nu au fost obținute astfel de informații:

„Este dificil să strângem informații secrete, dar dacă am fi reușit să profităm de șansa mică pe care am avut-o, cei afectați ar fi putut să nu fi experimentat pierderi și traume atât de îngrozitoare”.
IPT este un organism judiciar independent care oferă dreptul la despăgubire oricărei persoane care consideră că a fost victima unei acțiuni ilegale din partea unei autorități publice care utilizează tehnici de investigare secrete.

De asemenea, ia în considerare plângerile cu privire la comportamentul sau în numele serviciilor de informații din Regatul Unit.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...