G4Media.ro

„Suntem deschiși la cooperare” – CIA vrea să recruteze cetățeni ruși nemulțumiți…

Foto: Saul Loeb / AFP

„Suntem deschiși la cooperare” – CIA vrea să recruteze cetățeni ruși nemulțumiți de războiul din Ucraina

Invazia Ucrainei a fost un eșec masiv pentru președintele rus Vladimir Putin și deschide oportunități pentru agențiile de informații occidentale de a recruta ruși nemulțumiți, a declarat directorul adjunct al operațiunilor CIA, David Marlowe, citat de BBC.

După cum notează Wall Street Journal, Marlow s-a folosit de prima sa apariție publică de la preluarea funcției, anul trecut, pentru a face propuneri potențialilor agenți.

„Putin se afla în cea mai bună poziție cu o zi înainte de invazie, când încă mai avea posibilitatea de a constrânge Ucraina, de a influența NATO și de a demonstra că Rusia este o putere puternică”, a declarat Marlow în timpul unui discurs la Universitatea George Mason. „El a irosit toate aceste oportunități Căutăm peste tot în lume ruși care sunt la fel de dezgustați de acest lucru ca și noi. Pentru că suntem deschiși la cooperare”.

Numit în iunie 2021 de către directorul CIA, William Burns, Marlowe vorbește fluent araba și a condus în repetate rânduri birourile agenției în străinătate, inclusiv în Orientul Mijlociu. A a lucrat, de asemenea, în departamentul pentru Orientul Mijlociu la sediul CIA din Langley, scrie WSJ.

Comentariile sale au reluat declarații recente ale unor foști ofițeri de rang înalt ai CIA, potrivit cărora nemulțumirea multor ruși față de invazia din februarie a Ucrainei este un teren fertil pentru recrutarea de agenți în rândul militarilor, oamenilor de afaceri și altor persoane care au fugit din țară, nemulțumite de acțiunile Moscovei.

Șeful serviciului britanic de informații externe, MI6, a declarat vara trecută că expulzarea de către guvernele vest-europene a sute de presupuși spioni ruși a redus sever operațiunile de informații ale Kremlinului.

„Aproximativ 400 de ofițeri de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică au fost expulzați”, a declarat Richard Moore la un forum de securitate desfășurat în iulie la Aspen. „Credem că, în Marea Britanie, acest lucru a înjumătățit probabil capacitatea lor de a-și desfășura activitatea și de a spiona pentru Rusia”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. pe vremea cand eroii europe „libere” mureau la Munchen de grija noastra, salariile le erau platite chiar de CIA

    iar daca mureau de boli venerice, vina era tot a Securitatii