G4Media.ro

Sunak contra Starmer – linia principală a bătăliei electorale din Marea Britanie…

Foto: Facebook Rishi Sunak/Keir Starmer

Sunak contra Starmer – linia principală a bătăliei electorale din Marea Britanie în alegerile parlamentare din 4 iulie

„Nu știu ce crede Keir Starmer și cred că nimeni nu știe, pentru că se răzgândește tot timpul”, a declarat prim ministrul și liderul Partidului Conservator, Rishi Sunak, în prima zi a campaniei electorale.

„Aceste alegeri sunt pentru voi, pentru că acum aveți puterea, șansa de a pune capăt haosului, de a întoarce pagina și de a reconstrui Marea Britanie”, a spus la rândul său liderul Partidului Laburist din opoziție, Sir Keir Starmer.

Unul dintre cei doi va fi prim ministru în ziua de 5 iulie și această campanie se va axa pentru prima oară după multă vreme pe cele două personalități, mai ales din perspectiva premierului Sunak.

Confruntat cu un handicap de 20% în sondajele de opinie ale Partidului Conservator, premierul Sunak a decis chiar din prima zi de campanie să-l atace pe contracandidatul său la funcția de șef al executivului. Acuzația principală e că Starmer nu are principii politice și își schimbă poziția de la o zi la alta.

Premierul Sunak conduce un partid aflat la putere fără întrerupere de 14 ani și este al cincilea prim ministru în această perioadă după David Cameron, Theresa May, Boris Johnson și Liz Truss. În aceste condiții, este foarte probabil că el va insista cu deosebire pe propriile sale realizări, nu doar ale perioadei de după octombrie 2022 când a preluat funcția de prim ministru, ci după 2020 când a ocupat funcția de ministru de finanțe într-o perioadă extrem de dificilă în care guvernul s-a confruntat cu pandemia Covid, criza costului vieții și războiul din Ucraina.

În vârstă de 44 de ani, Sunak este primul premier britanic de origine asiatică, fiul unui medic generalist și al unei farmaciste, ambii imigranți din estul Africii. El este posesorul unei averi, împreună cu soția sa Akshata Murty, estimată la 651 de milioane de lire de duminicalul Sunday Times în timp ce socrul său, Nagavara Ramarao Narayana Murty, are o avere estimată la peste 4 miliarde de dolari.

Ales deputat în 2015, el s-a pronunțat în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană în referendumul Brexit din 2016, dar a adoptat o poziție mult mai conciliantă cu UE față de Boris Johnson, prim ministru și lider al Partidului Conservator, la momentul ieșirii din UE pe 31 ianuarie 2020.

Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, este lider al Partidului Laburist din 2020, când l-a înlocuit pe stângistul Jeremy Corbyn, care a pierdut alegerile din 2019 cu un rezultat foarte slab.

De profesie avocat, Sir Keir Starmer a fost șeful serviciului public de procuratură înainte de 2015, când a fost ales deputat. Starmer a reușit să corecteze linia politică dezastruoasă adoptată de Corbyn, aducând partidul pe poziția de centru-stânga, care amintește de perioada când Tony Blair era lider (1994 – 2007) și prim ministru (1997 – 2007).

Starmer folosește cu perseverență termenul “Schimbare” și în această privință situația politică actuală se aseamănă cu cea din 1997, când Conservatorii se aflau la putere de 18 ani. Acum, dacă sondajele se confirmă pe 4 iulie, Laburiștii ar putea obține un număr de mandate care să depășească 419 mandate (recordul din 1997) din totalul de 650 în Camera Comunelor, în timp ce Conservatorii ar putea cădea sub 165 (recordul negativ din același an). În 2019, Partidul Conservator a câștigat 365 de mandate în timp ce Partidul Laburist a obținut numai 202.

Dar Conservatorii nu vor sta cu brațele încrucișate și Starmer trebuie să se aștepte la atacuri zilnice, inclusiv din partea premierului Sunak, care să-i pună sub semnul întrebării capacitatea de a guverna competent. Analiștii și experții în sondaje pre-electorale sunt însă toți de acord că o victorie a Conservatorilor în acest scrutin ar reprezenta cea mai mare surpriză electorală de la introducerea votului universal în 1918.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...