G4Media.ro

Summit UE-China: Președintele Xi Jinping s-a întâlnit la Beijing cu Ursula von…

Sursa foto: Lintao Zhang / POOL / AFP

Summit UE-China: Președintele Xi Jinping s-a întâlnit la Beijing cu Ursula von der Leyen și Charles Michel

Preşedintele chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit joi la Beijing cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP, transmite Agerpres.

Cei doi lideri europeni se află la Beijing pentru un summit între Uniunea Europeană şi China, axat în special pe dezechilibrul comercial dintre cei doi parteneri care s-a accentuat în ultimii ani.

Acest summit, primul cu prezenţă fizică între liderii UE şi Xi Jinping şi premierul chinez Li Qiang după 2019, are loc într-un moment de reluare a schimburilor diplomatice între Bruxelles şi Beijing, după sfârşitul pandemiei de COVID-19 care a izolat China de restul lumii.

În ultimele luni, mai mulţi comisari europeni s-au deplasat în China pentru a reînnoi dialogul în persoană.

Dar există încă multe subiecte de diviziune între UE şi cel mai mare partener economic al său, fie că este vorba de deficitul comercial semnificativ sau de războiul din Ucraina.

Uniunea Europeană nu va tolera la nesfârşit un dezechilibru în schimburile sale comerciale cu China, a avertizat marţi Ursula von der Leyen, afirmându-şi, totodată, preferinţa pentru „soluţii negociate”.

O reechilibrare a schimburilor comerciale cu UE este, de asemenea, în interesul Chinei, a subliniat ea, cerând Beijingului să „examineze cu atenţie” opţiunile aflate pe masă.

Acesta este un „summit al opţiunilor”, a insistat Ursula von der Leyen, şi „mai multe opţiuni pozitive pot fi decise pentru îmbunătăţirea situaţiei”.

Deficitul comercial al UE în relaţiile comerciale cu China s-a dublat în ultimii doi ani, atingând în anul 2022 cifra record de 390 de miliarde de euro, a subliniat preşedinta Comisiei Europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...