G4Media.ro

Suma de 20.000 de euro a fost colectată pentru construirea unei statui…

sursa foto: Captură video

Suma de 20.000 de euro a fost colectată pentru construirea unei statui în memoria morsei Freya, într-o acțiune de strângere de fonduri în Norvegia

Suma de 20.000 de euro a fost colectată în urma unei acţiuni de strângere de fonduri în scopul ridicării unei statui în onoarea morsei Freya, devenită vedetă a fiordului Oslo în vara aceasta, dar eutanasiată de autorităţi întrucât exista riscul de a deveni o ameninţare la adresa siguranţei umane, informează AFP, citată de Agerpres.

Decizia de a eutanasia tânăra femelă de 600 de kilograme, aparţinând unei specii protejate, a stârnit un val de emoţie în Norvegia, unde mamiferul devenise popular după ce începuse să se urce pe ambarcaţiuni pentru a trage un pui de somn provocând daune semnificative. Controversa s-a extins şi dincolo de graniţele regatului.

În urma unei campanii de strângere de fonduri online, a fost colectată suma de 200.000 de coroane norvegiene (20.300 de euro) pentru a ridica o statuie în onoarea morsei. Miercuri la prânz, obiectivul a fost depăşit, suma colectată ajungând la 206.000 de coroane.

”Uciderea lui Freya trimite semnale extrem de negative potrivit cărora Norvegia, în special Oslo, nu reuşeşte să ofere condiţii animalelor sălbatice”, a explicat iniţiatorul strângerii de fonduri, norvegianul Erik Holm, pe site-ul Spleis.no.

”Prin ridicarea unei statui dedicate simbolului a ceea ce a devenit Freya în acest scurt timp, ne reamintim nouă înşine (şi generaţiilor viitoare) că nu putem şi nici nu trebuie să ucidem sau să eliminăm natura atunci când este ‘în calea noastră”’, a adăugat el.

Morsele trăiesc în general la latitudini mai nordice, pe teritoriile arctice, dar Freya, al cărei nume face trimitere la o zeiţă asociată cu iubirea şi cu frumuseţea în mitologia nordică, şi-a făcut apariţia în apele capitalei norvegiene din 17 iulie.

Animalul atrăgea curioşii, iar autorităţile norvegiene au avertizat că animalul va fi eutanasiat dacă publicul continuă să se apropie prea tare sau să înoate în apropiere astfel încât să-l streseze şi să se pună în pericol.

Întrucât recomandările nu au fost respectate, morsa a fost ucisă cu o armă de foc duminică.

”O eventuală operaţiune de a o reloca ar fi fost extrem de complicată şi asociată cu riscuri ridicate”, a explicat şeful Direcţiei norvegiene pentru pescuit, Frank Bakke-Jensen, într-un comunicat.

”Înţelegem că această decizie ar putea să stârnească reacţii în rândul publicului, dar sunt convins că era singura decizie posibilă”, a spus el.

Bakke-Jensen şi soţia sa spun că au primit ulterior ameninţări cu moartea. Prim-ministrul Jonas Gahr Store a apreciat la rândul său că decizia luată a fost ”cea bună”.

Morsa se hrăneşte în mare parte cu nevertebrate cum ar fi moluşte, creveţi, crabi şi peşti de mici dimensiuni şi nu atacă oameni în mod normal, dar poate reacţiona agresiv dacă este ameninţată.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Oameni tem beli …. ☹️

  2. cu 20.300,00€ unde o puteau reloca?