G4Media.ro

Suedia: Guvernul va interzice o serie din activitățile desfășurate de grupări extremiste,…

sursa foto: Ambasada Suediei la București

Suedia: Guvernul va interzice o serie din activitățile desfășurate de grupări extremiste, răspunzând astfel cererii Turciei în demersul acceptării candidaturii suedeze pentru aderarea la NATO

Guvernul suedez anunţă joi că vrea să interzică un număr şi mai mare de activităţi legate de grupări extremiste, într-un text care vizează să înăsprească legea antiteroristă suedeză – o cerere-cheie a Turciei în vederea aprobării candidaturii suedeze la aderarea la NATO, relatează news.ro conform AFP.

Stockholmul şi-a modificat Constituţia, în noiembrie, pentru a permite această schimbare, aflată în lucru de mai mulţi ani.

”Este o incriminare mai largă, care vizează un număr mare de activităţi în cadrul unei organizaţii teroriste care nu sunt conectate în mod concret la o anumită infracţiune teroristă”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul suedez al Justiţiei Gunnar Strömmer.

Potrivit noului proiect de lege, ar urma să fie incriminate fapte precum manipularea unor echipamente, oraganizarea unor adunări sau reuniuni, cateringul şi gestionarea transportului unor organizaţii desemnate drept teroriste.

Potrivit ministrului Justiţiei, această lege nouă constituie o lărgire considerabilă a domeniului faptelor care pot fi pedepsite, faţă de legislaţia actuală.

Guvernul suedez preconizează să supună proiectul de lege unui vot în Parlament – în  martie -, în vederea unei intrări în vigoare începând din iunie.

Modificarea Constituţiei a fost necesară pentru a permite adoptarea acestui text – anterior imposibilă din cauza definirii libertăşii de asociere în Suedia.

După atentatele de la Stockholm din 2017 – când un azilant care a depus jurământul de credinţă faţă de gruparea Statul Islamic (SI) a intrat cu maşina pe o stradă comercială din oraş şi a ucis cinci persoane -, Suedia şi-a consolidat deja legislaţia antiteroristă.

Reprimarea ”terorismului” este, de asemenea, una dintre principalele cereri ale Turciei, pentru a aproba candidatura Suediei la aderarea la NATO, depunsă împreună cu Finlanda, în mai, o consecinţă a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Intrarea celor două ţări nordice în alianţa militară este însă blocată de către Ankara, care acuză Suedia de faptul că este un refugiu al unor grupări pe care Turcia le consideră ”teroriste” – şi anume membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi unor formaţiuni aliate acestuia din Siria.

Autorizarea unor manifestaţii prokurde, organizate în Suedia, unde sunt agitate adesea steaguri PKK, irită Turcia.

Potrivit lui Strömmer, ”participarea la o reuniune” a unei organizaţii considerate teroristă ”nu va fi pedepsibilă în sine”.

Nici faptul de a agita un steag nu va fi incriminat în sine, însă aceste fapte ar putea fi folosite ca probe în instanţă, potrivit ministrului, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deci interzice (pe moment) apoi dupa ce e in NATO se da liber din nou 😄😄😄 Al dracului si astia.