G4Media.ro

Sub zodia scandalului: Problemele legale ale lui Biden și Trump dau peste…

Sursa foto: © Theaphotography | Dreamstime.com

Sub zodia scandalului: Problemele legale ale lui Biden și Trump dau peste cap lupta pentru Casa Albă din 2024

Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, va fi investigat de acum înainte de un procuror special, cu puteri suplimentare, a anunțat vineri procurorul general al SUA, Merrick Garland, care i-a acordat puteri suplimentare lui David Weiss, procurorul care a depus deja acuzații penale în acest caz. Numirea lui Weiss ca procuror special pentru a-l ancheta pe fiul liderului de la Casa Albă va face, cred experții, ca investigaţia penală împotriva lui Hunter să arunce o umbră asupra campaniei pentru realegere a tatălui său și să complice și mai mult cursa electorală pentru Biroul Oval din 2024. Aceasta mai ales în condițiile în care favoritul republican la obținerea nominalizării, Donald Trump, se află el însuși în mijlocul unei avalanșe de probleme legale care-i amenință campania de realegere. Scutinul de anul viitor va fi unul sub zodia scandalului, spun comentatorii.

Numirea unui procuror special

Procurorul general Garland i-a acordat puteri suplimentare lui David Weiss, procurorul care a depus deja acuzații penale în cazul lui Hunter Biden. Un document depus în instanță a arătat că Weiss a declarat că părțile din cazul Hunter Biden se află într-un impas în negocierile pentru obținerea unui acord de recunoaștere a vinovăției și că este necesar un proces penal.

În calitate de procuror special, lui Weiss i se va permite “să își continue ancheta, să ia orice măsuri de investigare pe care le-a dorit și să ia decizia de a iniția sau nu urmărirea penală în orice district,” a declarat Merrick Garland.

Un acord de recunoaștere a vinovăției privind acuzațiile de fraudă fiscală și de posesie de arme de foc împotriva fiului președintelui a eșuat la începutul acestei luni, după ce judecătorul a refuzat să accepte înțelegerea dintre procurori și Hunter Biden.

Republicanii au făcut presiuni pentru o anchetă privind afacerile fiului președintelui, pe care îl acuză că a profitat de poziția tatălui său – în acel moment vicepreședintele Statelor Unite în administrația lui Barack Obama – pentru a obține cel puțin 20 de milioane de dolari de la oameni de afaceri controversați din China, Ucraina, România sau Kazahstan.

În plus, republicanii din Camera Reprezentanților care anchetează afacerile lui Hunter susțin că Joe Biden nu doar că a fost la curent cu afacerile fiului său, dar a obținut și el milioane de dolari de la partenerii străini ai acestuia.

Mai mult, cel puțin alți șapte membri ai familiei Biden s-ar fi îmbogățit de pe urma afacerilor lui Hunter, susțin anchetatorii republicani.

Reamintim că acordul de recunoaștere a vinovăției, negociat pe parcursul mai multor săptămâni între avocații fiului președintelui și procurorii de la Departamentul Justiției de la Washinghton, ar fi trebuit să îl scutească pe tânărul Biden de închisoare.

Însă ulterior o judecătoare a declarat că nu poate “să aplice acordul.” Cazul marchează prima dată când Departamentul de Justiție îl acuză pe copilul unui președinte în exercițiu, o premieră negativă pentru liderul democrat care și-a făcut campanie vorbind mereu de lupta anticorupție, transparență și a criticat constant scandalurile din Administrația Trump.

În acordul de recunoaștere a vinovăției anunțat luna trecută, după o anchetă care a durat cinci ani – o perioadă considerată mult prea lungă de critici -, fiul lui Joe Biden urma să fie acuzat de două infracțiuni minore pentru că nu și-a plătit la timp impozitele în 2017 și 2018 (mai mult de 100.000 de dolari pentru un venit de peste 1,5 milioane de dolari).

De asemenea, el urma să recunoască faptul că a deținut ilegal o armă în timp ce era consumator de droguri și să accepte să urmeze un tratament antidrog și să fie monitorizat, în locul unei acuzații mai grave de infracțiune și a unei posibile pedepse cu închisoarea.

Însă, în timpul audierii, judecătoarea Maryellen Noreika, de la Tribunalul Districtual din SUA, a pus la îndoială faptul că înțelegerea îi va oferi lui Hunter Biden imunitate față de infracțiunile pentru care ar putea fi găsit responsabil în viitor.

Acuzațiile fiscale din acordul încheiat cu procurorii sunt acuzații minore în comparație cu acuzațiile mai grave împotriva lui Hunter Biden pe care republicanii din Congres le-au introdus la audierile din comisie.

Acesta a fost unul din motivele pentru care republicanii au afirmat că Hunter Biden a beneficiat de un acord de recunoaștere a vinovăției neobișnuit de îngăduitor pentru că este fiul președintelui.

Această afirmație a fost negată de procurorul David Weiss, care a condus ancheta. Weiss a fost numit de fostul președinte Trump și lăsat în funcție de Administrația Biden pentru a finaliza ancheta ce-l priveșțte pe Hunter Biden. Procurorul s-a oferit să depună mărturie în fața Congresului pentru a răspunde criticilor aduse anchetei.

Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților, care examinează diverse acuzații la adresa lui Hunter Biden, a ascultat deja mărturia unui denunțător care a susținut că Departamentul de Justiție a încetinit în mod deliberat ancheta fiscală.

Numirea lui Weiss a venit la capătul câtorva săptămâni grele pentru Hunter Biden, o țintă centrală a anchetatorilor republicani care intenționează să dovedească fapte ilegale pentru a se lega de președintele democrat.

După ce acordul de pledoarie al lui Hunter a căzut, fostul său asociat de afaceri Devon Archer a mărturisit în fața Congresului că de mai multe ori, când Joe Biden era vicepreședinte, Hunter și-a pus tatăl pe difuzorul telefonului cu partenerii de afaceri ai lui Hunter. Archer a descris acele conversații ca fiind discuții banale care nu au implicat în mod specific tranzacții de afaceri – dar a spus că Hunter le-a oferit potențialilor parteneri iluzia accesului la Joe Biden.

Nu este de aceea de mirare că republicanii au respins aproape in corpore numirea lui Weiss ca procuror special, afirmând că aceasta nu va face decât “să mușamalizeze” ancheta împotriva lui Hunter Biden și să “ascundă sub preș” afacerile controversate de zeci de milioane de dolari ale “familiei criminale Biden.”

Frustările republicanilor nu sunt singulare. Jumătate dintre americani cred că Hunter Biden a beneficiat de tratament preferenţial din partea procurorilor care au încercat să ajungă la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu el, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din iunie, înainte ca înţelegerea dintre cele două părți să cadă.

Campanie afectată?

Numirea lui David Weiss ca procuror special pentru a-l ancheta pe Hunter Biden va face ca investigaţia penală impotriva fiului preşedintelui să arunce o umbră asupra campaniei pentru realegere a tatălui său, a precizat Reuters.

Noul rol al procurorului Weiss l-ar putea forţa pe Joe Biden să se confrunte cu titluri de primă pagină neplăcute şi să-l distragă de la campania sa, în condiţiile în care liderul american ar prefera să vorbească despre refacerea economiei sau legislaţia promovată de el, susţin surse din Partidul Democrat.

“Va avea un impact destul de important asupra realegerii. (Biden) se confruntă cu riscul ca atenţia să fie abătută constant de la mesajul transmis. De fiecare dată când cineva este chemat în faţa unui mare juriu sau citat de instanţă, presa va întreba despre acest lucru. Biden vrea să vorbească despre economie, arme, securitate naţională şi va putea să facă acest lucru mai puțin,” a declarat o sursă democrată.

Democraţii se tem, de asemenea, că investigaţia procurorului special ar putea lua amploare.

“Procurorii speciali găsesc mereu lucruri la care nu se aşteaptă. (Ancheta asupra fostului preşedinte Bill Clinton) a început ca o investigaţie legată de un contract imobiliar încheiat de el şi de Hillary când era guvernator şi a ajuns la Monica Lewinsky,” a mai spus sursa democrată.

Liderii democraţilor sperau că un acord între Hunter Biden şi Weiss i-ar permite preşedintelui să treacă peste problemele legale ale fiului său, trimiţând chestiunea la comisia de anchetă din Congresul SUA condusă de republicani.

După ce judecătoarea Noreika a refuzat să accepte acordul dintre Hunter Biden și Departamentul Justiției, un potenţial proces face să apară posibilitatea unui eveniment fără precedent în istoria SUA: fiul unui preşedinte în exerciţiu este urmărit penal în timp ce tatăl său e în campanie pentru realegere, cel mai probabil împotriva lui Trump, care se va confrunta şi el în curând cu cel puțin trei procese penale.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a declarat în luna iulie că forul legislativ ar putea lansa în toamnă o anchetă pentru suspendarea liderului de la Casa Alba. De altfel, un congresman republican a depus vineri articolele privind declanșarea procedurii de impeachment împotriva lui Joe Biden, lucru care prevestește o confruntare iminentă între republicanii din Congres și Team Biden.

Greg Steube (Florida) a declarat că a depus articolele împotriva președintelui pentru “infracțiuni și delicte grave,” precum acuzații de fraudă, obstrucționare a justiției și luare de mită care decurg din acuzații de afaceri ilegale și infracțiuni fiscale.

Restricții pentru Trump

Cu puțin timp înainte de anunțul lui Merrick Garland privind numirea lui David Weiss drept procuror special în ancheta ce-l vizează pe Hunter Biden și la mai puțin de un kilometru distanță de locul unde vorbea procurorul general, judecătoarea din cel mai recent dintre cele trei cazuri penale ale lui Trump a impus restricții asupra a ceea ce poate spune fostul președinte și a modului în care poate folosi probele dezvăluite în proces.

Judecătoarea federală Tanya Chutkan l-a avertizat pe fostul președinte republican să nu facă “declarații incendiare” care ar putea influența juriul înainte de procesul său pentru conspirație în vederea răsturnării rezultatului alegerilor din 2020.

De asemenea, magistrata a decis că Trump poate împărtăși public unele dintre probele nesensibile pe care procurorii le dezvăluie echipei sale juridice. “(Trump) este un acuzat penal. Va avea restricții ca orice alt acuzat. Faptul că acuzatul este implicat într-o campanie politică nu îi va permite o (libertate de mișcare) mai mare sau mai mică decât oricărui acuzat într-un caz penal,” a afirmat judecătoarea referindu-se la republican.

Hotărârea de vineri a fost o lovitură pentru procurorul special, care și-a exprimat îngrijorarea că Trump ar putea dezvălui materiale secrete și ar putea intimida martorii. Ceea ce poate dezvălui public Trump este una dintre multele bătălii purtate între echipa juridică a fostului președinte și procurorii federali.

Trump și avocații săi au susținut că libertatea sa de exprimare a fost afectată și au afirmat că doar informațiile sensibile ar trebui să fie ținute sub tăcere.

Judecătorea Chutkan a fost de acord. Cu toate acestea, ea a declarat că drepturile fostului președintre în temeiul Primului Amendament nu sunt “absolute” în cadrul cazului în curs de desfășurare și a avertizat că nu va permite “o atmosferă de carnaval” la eventualul proces.

Trump este acuzat de patru crime în această cauză. El a fost, de asemenea, inculpat pentru 40 de capete de acuzare referitoare la documentele clasificate păstrate la Mar-a-Lago, locuința sa din Florida, și 34 de acuzații de falsificare a dosarelor de afaceri din New York. El a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile.

Un al patrulea caz împotriva lui Trump pare foarte porbabil să fie anunțat în curând în Georgia, unde un mare juriu a investigat dacă liderul republican a încercat să anuleze rezultatele alegerilor din acel stat în 2020.

Dacă procurorul special Jack Smith va obține ce urmărește, procesul lui Trump din D.C. – din cauza acuzațiilor că a conspirat pentru a anula alegerile din 2020 – ar putea începe cu două săptămâni înainte de alegerile de tip caucas din Iowa din ianuarie 2024. Procesul cu documente clasificate al lui Trump, investigat tot de Smith, este programat pentru mai anul viitor în Florida.

O campanie diferită

Analiștii americani au scris că rezultatul celor două evoluții juridice de vineri este brutal pentru cei doi candidați aflați în fruntea bătăliei electorale din 2024 pentru Casa Albă.

Joe Biden se confruntă acum cu realitatea conform căreia comportamentul fiului său – cel puțin dubios din punct de vedere moral, dacă nu chiar penal – va continua să fie o problemă în anul electoral 2024. Aceasta este o chestiune pe care Biden nu trebuia să o aibă, având în vedere că se luptă deja cu cote scăzute de aprobare (în jur de 40%, un minim istoric pentru un președinte) și cu îngrijorări privind statutul său de cel mai în vârstă lider american din istorie.

Axios a precizat că desemnarea lui Weiss ca procuror special ridică posibilitatea apariției mai multor acuzații împotriva lui Hunter, într-un moment în care republicanii din Camera examinează agresiv dacă tranzacțiile sale de afaceri au implicat acte nepotrivite care oferă o bază pentru demiterea președintelui Biden.

Democrații și-au exprimat de altfel îngrijorarea, chiar dacă Casa Albă încearcă cu hotărâre să mențină percepția separării președintelui de ancheta care-l vizează pe fiul său.

“Este destul de rău,” a spus un strateg democrat care a vorbit sub protecția anonimatului pentru The Hill. “Orice idee că cazul a dispărut înainte de alegeri a dispărut practic, orice idee că aceasta a fost o problemă izolată care l-ar afecta doar pe Hunter Biden a dispărut, orice idee că acest lucru nu va apărea în alegeri și nu va fi o problemă serioasă a dispărut și ea.”

Trump, la rândul său, se confruntă cu pericole multiple. Strategia agresivă a fostului președinte l-ar putea face să aibă probleme legale cu judecătoarea Chutkan, mai ales dacă el va încerca să îl atace pe fostul vicepreședinte Mike Pence, care este atât rival al lui Trump în cursa pentru nominalizarea din Partidul Republican, cât și ca potențial martor la procesul vizând alegerile din 2020.

Tendința generală a lui Trump de a fi combativ – așa cum a scris recent pe rețelele de socializare că “Dacă te iei de mine, vin după tine” – are pericolele ei, susțin comentatorii de peste ocean. Postarea sa de pe pagina Truth Social a fost citată de către procurori și, o săptămână mai târziu, Chutkan a avertizat în mod special împotriva “declarațiilor inflamatorii” ale fostului președinte.

Chutkan a sugerat, de asemenea, că un comportament nepotrivit ar putea-o determina să accelereze procesul dacă există riscul afectării juriului. The Hill a notat, în acest context, că presupunerea larg răspândită este că Trump și echipa sa vor să prelungească procesul legal peste data din ianuarie 2025 când ar fi inaugurat din nou dacă ar câștiga președinția – lucru care i-ar permite să întrerupă orice proces federal împotriva lui.

Pe de altă parte, dacă Trump va respecta avertismentele lui Chutkan, acest lucru l-ar putea face să pară mai puțin combativ decât sunt obișnuiți să vadă susținătorii săi. De asemenea, el ar putea scădea intensitatea atacurilor sale asupra restului de candidați republicani ce speră să obțină noiminalizarea partidului pentru Casa Albă.

Unii foști aliați ai lui Trump se îndoiesc însă că republicanul va respecta limitele stabilite de Chutkan. “Cauțiunea lui Trump va fi revocată,” a scris Anthony Scaramucci, fost director de comunicații al lui Trump la Casa Albă în 2017.

Între timp, în cazul lui Biden, așa cum am scris anterior, republicanii au criticat numirea lui Weiss drept procuror special, aczându-l pe Garland că vrea să “îngroape” ancheta privindu-i pe cei din familia președintelui.

Republicanii au notat, de asemenea, că un denunțător de la Serviciul Fiscal, Gary Shapley, a mărturisit anterior că Weiss și-a dorit competențe speciale de procuror și nu a putut să le obțină. Weiss neagă însă acest lucru.

Un purtător de cuvânt al președintelui Comitetului Judiciar al Camerei, Jim Jordan (republican de Ohio), a afirmat vineri că Weiss “nu poate fi de încredere.” Președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei, republicanul James Comer (Kentucky) a susținut și el că numirea a făcut parte din “eforturile Departamentului de Justiție de a încerca o mușamalizare a (cazului) familiei Biden.”

The Hill a precizat că republicanii văd totuși, cel puțin, o anumită măsură de validare și în numirea lui Weiss. “(Desemnarea ca procurer special) adaugă combustibil pentru avioane la focul crizei pe care Casa Albă Biden trebuie să o gestioneze,” a declarat strategul republican Ron Bonjean. “Alegătorilor li se pare o recunoaștere a faptului că, acolo unde este fum, ar putea fi un incendiu.”

The Hill a notat că, cel puțin până acum, nu a apărut nicio dovadă concretă a unor fapte ilegale comise de președintele Biden, în timp ce Casa Albă a afirmat că liderul american nu a făcut niciodată afaceri cu fiul său. Dar concluzia publicației este că evenimentele de vineri au adăugat un nou stress electoral, atât pentru Biden, cât și pentru Trump – exact în momentul în care cei doi se pregătesc pentru o nouă confruntare electorală în 2024. Va fi, cel mai probabil, o campanie aflată sub spectrul problemelor legale pentru primii doi asipiranți la Biroul Oval și o premieră istorică negativă pentru Statele Unite. Alegerile prezidențiale din 2024 din Statele Unite au devenit, aproape peste noapte, “un scrutin dominat de scandaluri.”

Surse: Reuters, BBC, The Guardian, Fox News, NBC News, New York Post, The Hill, Axios

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Primul motiv pentru care campania din 2024 va fi data peste cap este varsta lui Biden si varsta lui Trump.

  2. deci H.Biden a platit cu mare intarziere impozite de 100 000$ pentru castiguri de ~ 1,5 milioane $…… Frumos… la noi statul iti ia 43% din ce castigi si sunt sume muuult mai mici

  3. Deși nu sunt de neglijat procedurile judiciare în discuție ,căci ele pot influența procesul electoral într-o măsură mai mare sau mai mică(și aici totul depinde de percepție negativă dusă către diminuarea încrederii sau percepție pozitivă din spectrul victimizării cu rezultatul creșterii încrederii),eu cred ca nu trebuie absolutizate dacă nu au un rezultat cu efecte majore,iar electoratul american fără îndoială că nu nu se va raporta exclusiv la aceste proceduri judiciare.

  4. Alt articol pro-Trump de la trumpistul ratat Adrian Novac. Nici macar nu e in stare sa scrie el srticole ci doar ia cu copy-paste din presa republicana

  5. Mereu trebuie să alegi răul cel mai mic? Cum este și pe la noi… Iohannis sau Veorica? Îmi cer scuze doamna Dancilă, am votat greșit la ultimele prezidențiale, doar că urăsc PSD la fel de mult cum urăsc PNL, dar acum cred că erați totuși mai bună decât ființa nelocuită.