G4Media.ro

SUA susține crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei nucleare din Zaporijie

SUA susține crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei nucleare din Zaporijie

Statele Unite sprijină apelurile pentru o „zonă demilitarizată” în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat de CNN.

„Lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculoasă și iresponsabilă – și continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să returneze controlul deplin Ucrainei, și să susținem apelurile ucrainenilor pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt, într-un comunicat.

Rusia este acuzată că folosește centrala nucleară ca bază militară. Secretarul de stat american Antony Blinken a citat săptămâna trecută rapoarte „potrivit cărora Rusia folosește această centrală ca echivalent al unui scut uman, dar un scut nuclear, în sensul că trage asupra ucrainenilor din jurul centralei”.

„Și, bineînțeles, ucrainenii nu pot și nu vor să riposteze, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil care să implice o centrală nucleară. Așadar, aceasta este culmea iresponsabilității”, a mai spus el.

Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a maximizat riscul unui dezastru nuclear la instalația respectivă, iar secretarul general al ONU s-a declarat „grav îngrijorat de situație”.

„Trebuie să fie clar că orice potențială avarie la Zaporijie sau la orice altă instalație nucleară din Ucraina, sau de oriunde altundeva, ar putea duce la consecințe catastrofale nu doar pentru vecinătatea imediată, ci și pentru regiune și dincolo de ea”, a declarat Antonio Guterres.

Miercuri, miniștrii de externe ai G7 au cerut, într-o declarație comună, „ca Rusia să restituie imediat controlul deplin proprietarului suveran de drept, Ucraina, asupra centralei nucleare Zaporijie, precum și asupra tuturor instalațiilor nucleare din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, pentru a asigura funcționarea lor în condiții de siguranță și securitate”.

„Rămânem profund îngrijorați de amenințarea serioasă pe care confiscarea instalațiilor nucleare ucrainene și alte acțiuni ale forțelor armate rusești o reprezintă pentru siguranța și securitatea acestor instalații, crescând semnificativ riscul unui accident sau incident nuclear și punând în pericol populația Ucrainei, statele vecine și comunitatea internațională”, au declarat aceștia.

Nivelurile de radiații la cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în limitele normale, în pofida reluării bombardamentelor asupra sitului, a declarat joi agenția nucleară ucraineană Energoatom.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. conform unui ONG american, Ucraina foloseste spitale si scoli pe post de scuturui umane
  n-am auzit SUA sa protesteze

  • Ai uitat teatrul din Mariupol, Mall-ul din Kemenciuk și gara fi Kramatorsk.
   Și ai mai uitat unde ți-ai pus parola că să-ți accesezi neuronul.

  • Într-un război – în care ăștia NU mai țin cont de reguli (Alep) – mai pot ăștia /NATO /SUA să mai vină „cu binișorul” să impună reguli, zicând: fă așa sau fă altfel? Îi ascultă cineva dacă vin ‘cu această formulă’? Ne putem baza pe ei, pe demersurile lor?

   Sau e vorbărie doar pentru că două procente și ceva se cotizează.. .. ?

  • @PV 🤣🤣🤣🤣

 2. conducerea SUA este neomarxista 1/3,progresista 1/3 si indecisa restul,
  daca Trump ar fi fost presedinte,adica nu ar fi fost furat la alegerile trecute,omenirea ar fi avut in prezent alte de griji,
  DAR asta este viata O CXONSECINTA A CEIA CE ALEGEM

  • Invadarea Ucrainei este o consecință a consumului excesiv de 💩 rusesc printre care Trump este produsul cel mai rafinat.

 3. Ofofof Tony Tony, pai dacă Ucrainienii nu riposteaza pentru ca „nu pot si nu vor”, atunci cine ii bombardeaza pe rusii din centrala???!