G4Media.ro

SUA şi Polonia au semnat acordul pentru suplimentarea trupelor americane în țară

SUA şi Polonia au semnat acordul pentru suplimentarea trupelor americane în țară

SUA şi Polonia au semnat sâmbătă la Varşovia un acord de cooperare militară care va permite creşterea numărului soldaţilor americani în Polonia, în cadrul planului Pentagonului de redistribuire a trupelor în Europa după retragerea a circa 12.000 de militari din Germania, în timp ce guvernul polonez a combătut criticile referitoare la clauza de extrateritorialitate din acest acord şi a justificat decizia sa de a contribui financiar pentru susţinerea consolidării prezenţei militare americane, transmite Agerpres.

”Ceea ce este extrem de important este că nu doar noi vom beneficia de această cooperare, întrucât (acest acord) va spori securitatea în partea noastră a Europei”, a declarat la ceremonia de semnare a documentului preşedintele polonez Andrzej Duda, citat de agenţia EFE.

Acordul, semnat de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, şi de secretarul american de stat Mike Pompeo, în ultima etapă a turneului acestuia în Europa Centrală şi de Est, fixează pentru luna octombrie stabilirea în Polonia a Comandamentului Avansat al Corpului al Cincilea al armatei americane, în subordinea căruia se află trupele SUA din flancul estic al NATO.

Documentul stabileşte şi cadrul legal pentru ”prezenţa permanentă” a trupelor americane în Polonia, atât a celor actuale cât şi a celor din cadrul oricărei desfăşurări viitoare.

Ministerul polonez al Apărării a catalogat drept ”dezinformare” criticile privind clauza de extrateritorialitate cuprinsă în acord. Potrivit acestei instituţii, clauză respectivă priveşte exclusiv acţiunile desfăşurate de soldaţii americani în cadrul activităţii lor profesionale.

Guvernul de la Varşovia a fost de acord să contribuie la costurile generate de suplimentarea efectivelor trupelor americane în Polonia, inclusiv la cheltuielile pentru cazarea şi masa soldaţilor americani, argumentând că soldaţii polonezi vor folosi la rândul lor aceleaşi infrastructuri şi sporirea securităţii este în folosul întregii ţări. Estimările oficiale avansate de Varşovia indică un cost anual pentru guvernul polonez de cel puţin 500 de milioane de zloţi (circa 113,6 milioane de euro).

Foto: Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și președintele Poloniei, Andrzej Duda. Sursa: Agerpres/EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Nasol. Inseamna ca nu mai vin la noi.

 2. Scârba românească e greu de suportat…

  • Macar romanii (sau o mare parte din ei) ii asteapta pe americani de o gramada de ani.
   Ei sunt singura sperietoare pt hoardele de mujici de la rasarit.
   Imi aduc aminte de ce imi povesteau bunicii despre momentele cand hoardele de la rasarit au ajuns la noi in 44

  • scarbele care exista la putere

   singirii care au fost 100% pro NATO au fost Petre Roman si Emil Constantinescu.

   Toti ceilalti care s-au perindat pe la putere inclusiv kwi sunt pro rusi.

   Acum ar fi putut sa ceara suplimentarea trupelor, dar n a facut-o nu pt ca e pro -germanika, ci pt ca USATAI (cine stie cumoaste).

 3. A ramas Klaus de caruta cu buza umflata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.