G4Media.ro

SUA: Prețurile de consum au crescut în mod neașteptat în august

Foto: Wikipedia

SUA: Prețurile de consum au crescut în mod neașteptat în august

Prețurile de consum din SUA au crescut din nou în august, în condițiile în care creșterea chiriilor și a prețurilor la alimente a umbrit scăderea prețurilor la pompă, iar inflația anuală a încetinit mai puțin decât se aștepta, ceea ce ar putea oferi Rezervei Federale un alt argument pentru o majorare puternică a ratei dobânzii săptămâna viitoare, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Indicele prețurilor CPI, care a fost stabil în iulie, a crescut luna trecută cu 0,1%, au arătat marți datele Departamentului Muncii, iar creșterea anuală a scăzut de la 8,5% la 8,3%, în timp ce economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o scădere medie a prețurilor de 0,1% în ritm lunar și la o inflație de 8,1% în ritm anual.

Inflația din SUA a atins în iunie un vârf de 9,1%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 1981. De atunci, s-a atenuat ușor, în parte datorită reducerii tensiunilor din lanțurile de aprovizionare și a redresării consumului de servicii.

În același timp, prețurile la benzină au scăzut puternic de la un nivel record de peste 5 dolari pe galon în iunie: potrivit cifrelor asociației de automobiliști AAA, acestea au scăzut la o medie de 3,707 dolari pe galon până marți.

Indicele prețurilor, excluzând energia și alimentele, cunoscut sub numele de „indicele de bază al prețurilor de consum”, a crescut cu 0,6% pe o lună în august, după +0,3% în iulie; pe un an, creșterea a ajuns la 6,3%, după 5,9%.

Randamentele obligațiunilor de trezorerie americane au crescut brusc după anunțarea cifrelor Departamentului Muncii, randamentul titlurilor pe doi ani, care sunt cele mai sensibile la așteptările privind dobânzile, crescând în câteva minute de la puțin peste 3,51% la peste 3,70%.

În același timp, contractele futures pe principalii indici de pe Wall Street, care până atunci fuseseră în creștere, au căzut pe roșu, iar dolarul s-a apreciat în raport cu celelalte monede importante.

Fed se reunește marțea și miercurea viitoare cu comitetul de politică monetară (FOMC), iar piețele se așteaptă la o nouă majorare a dobânzii, în condițiile în care inflația rămâne mult peste ținta de 2% pe care și-a stabilit-o banca centrală.

Președintele instituției, Jerome Powell, a reafirmat săptămâna trecută că Fed este „ferm hotărâtă” să combată creșterea prețurilor.

Piețele financiare favorizează ipoteza unei creșteri cu trei sferturi de punct a ratei țintă a fondurilor federale, similară celor decise în iunie și iulie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. „în mod neașteptat”???
    Ba din contra nu au crescut pe cât se aștepta.