G4Media.ro

SUA impun sancțiuni unui „grup extremist israelian” pentru blocarea ajutorului în Gaza

Photo by AFP

SUA impun sancțiuni unui „grup extremist israelian” pentru blocarea ajutorului în Gaza

Departamentul de Stat al SUA a impus sancțiuni împotriva Tsav 9, „o grupare israeliană violentă și extremistă”, pentru că a blocat convoaiele care duceau ajutoare umanitare în Gaza și a atacat camioane, transmite The Guardian.

SUA au declarat că activiștii Tsav 9 au început să blocheze un punct de trecere cheie, Kerem Shalom, la începutul anului, iar ulterior au incendiat camioane și au rănit șoferi și soldați ai Forțelor de Apărare Israeliene, în timp ce foametea se răspândea în Gaza.

„Timp de luni de zile, indivizi din Tzav 9 au încercat în mod repetat să împiedice livrarea de ajutor umanitar în Gaza, inclusiv prin blocarea drumurilor, uneori în mod violent”, a declarat un purtător de cuvânt, Matthew Miller, într-un comunicat. „De asemenea, aceștia au deteriorat camioanele de ajutor și au aruncat pe șosea ajutoare umanitare care salvează vieți.”

Miller a detaliat un atac de la jumătatea lunii mai, când membrii Tsav 9 „au jefuit și apoi au dat foc la două camioane în apropiere de Hebron, în Cisiordania, care transportau ajutoare umanitare destinate bărbaților, femeilor și copiilor din Gaza”.

Tsav 9 a declarat că sancțiunile au fost „șocante” și „contravin oricăror valori americane și liberale”. Declarația grupului a repetat afirmații fără sursă că Hamas a deturnat „o mare parte” din ajutorul transferat în Gaza și a susținut că grupul reprezintă familiile ostaticilor israelieni deținuți de Hamas.

Acțiunile grupului au stârnit indignare la nivel internațional, dar în Israel există un sprijin larg pentru opoziția față de transporturile de ajutoare în Gaza.

La începutul acestui an, mai multe sondaje de opinie au arătat că majoritatea israelienilor credeau că transporturile umanitare în fâșie ar trebui oprite sau limitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...