G4Media.ro

SUA cataloghează drept „politică și rușinoasă” condamnarea Mariei Kolesnikova și solicită eliberarea…

SUA cataloghează drept „politică și rușinoasă” condamnarea Mariei Kolesnikova și solicită eliberarea de urgență a tuturor deținuților politici din Belarus

Statele Unite au catalogat luni drept „ruşinoasă” decizia de condamnare la închisoare a Mariei Kolesnikova, una dintre cele mai importante figuri ale opoziției din Belarus și pe co-acuzatul ei, Maxim Znak, accentuând faptul că astfel de procese sunt „politice”, potrivit Reuters.

„Aceste verdicte sunt încă o dovadă a faptului că regimul sfidează drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale poporului din Belarus”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Blinken a afirmat, criticând „condamnarea motivată politic și sentința rușinoasă” că acuzațiile împotriva Mariei Kolesnikova şi lui Maxim Znak sunt „false” şi că cei doi nu au beneficiat de audieri corecte din partea unui tribunal imparţial.

SUA îşi reiau apelul la „încetarea campaniei de reprimare împotriva poporului din Belarus pentru exercitarea drepturilor lor în interiorul şi exteriorul Belarusului şi cer eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici, printre care Maria Kolesnikova şi Maxim Znak”.

Justiţia din Belarus i-a condamnat luni pe Maria Kolesnikova la 11 ani de închisoare şi pe Maxim Znak la 10 ani de închisoare pentru „complot în vederea preluării puterii” şi pentru „încurajarea unor acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”.

Sentinţa este cea mai recentă măsură din campania de reprimare a opoziţiei dusă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Opozanta a fost arestată în septembrie după ce a pus rezistenţă în mod spectaculos unei tentative a autorităţilor de a o expulza din ţară. Potrivit apropiaţilor săi, serviciile speciale belaruse au răpit-o, apoi i-au pus un sac în cap pentru a o conduce la frontiera cu Ucraina. Refuzând să părăsească Belarusul, ea s-a aruncat de la o fereastră şi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a dus la încarcerarea sa.

Sursa foto: Facebook/ Maria Kalesnikava

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ok, au catalogat drept „politica rusinoasa”. Now what? Ce-o sa faca sleepy Joe? O sa dea din deget apoi o sa adoarma la loc.

  • Ce au facut angloamericanii cand penalul Maniu a fost prins la usa avionului de Londra?

 2. Adica SUA se califica sa critice alte tari?

 3. Latra, dar se vede ca nu mai au dinti in gura

 4. A numi „justiţie” un tonomat cu pedepse la închisoare, ale cărui butoane sunt apăsate de securişti/partid/dictator… e o dovadă de ignoranţă.

  Ce se întâmplă în aceste „procese” din Belarus, Turcia, Rusia sau China, este doar ceva ce trebuie să dea o aparenţă de organizare/lege/corectitudine unor crime împotriva umanităţii. Dictatura trebuie să aibe o legitimitate şi aici apar in joc jigodiile în robe, care, la fel ca jigodiile în sutane, au desfrânat cu oricine a fost la putere.

  Aceste „procese” au verdictul bine stabilit înainte de a începe şi se desfăşoară după nişte regii ieftine. Iar când vine vorba de pedepse – limita e cerul. O dată ce ai devenit duşman al poporului poţi fi făcut vinovat de orice… martori mincinoşi, magistraţi securişti şi avocaţi trădători se găsesc la discreţie în regimurile dictatoriale.

 5. Dar avorturile la 9 luni cum le numesc americanii?