G4Media.ro

SUA ar putea folosi Magnitsky Act ca să pedepsescă China. Care sunt…

SUA ar putea folosi Magnitsky Act ca să pedepsescă China. Care sunt oficialii de la Beijing vizați de sancțiuni

Trei membri republicani ai Congresului de la Washington vor ca administrația președintelui Donald Trump să sancționeze oficialii guvernamentali chinezi pentru ceea ce ei numesc „răspunsul lor duplicitar, ineficient și crud” la focarul de coronavirus. Acțiunile congresmenilor americani vin în contextul în care numărul țărilor care solicită o investigație cu privire la originile pandemiei și la modul în care China a gestionat criza coronavirusului, care a infectat peste 4.7 milioane de persoane la nivel mondial și a ucis peste 316.000 de oameni, este în creștere, iar un raport al agențiilor de informații din grupul „Five Eyes” – care include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Nouă Zeelandă – susține că Beijingul a mințit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin.

În același timp, un raport al Department of Homeland Security (DHS) din SUA a afirmat că China a evitat să informeze la timp restul țărilor despre gravitatea focarului de infecții cu coronavirus pentru a strânge materiale individuale de protecție din întreaga lume, o mișcare care a dus la epuizarea acestora în multe state de pe glob într-o perioada în care amplorea crizei care urma să vină nu era încă cunoscută.

Informatia pe scurt

* Trei congresmeni republicani cer sancționarea unor oficiali chinezi prin folosirea  Global Magnitsky Act

* Zece funcționari din Partidul Comunist Chinez sunt acuzați de „răspunsul lor duplicitar, ineficient și crud” la focarul de coronavirus

* Congresmenii vor pedepsirea liderilor chinezi și nu a țării comuniste în ansamblul ei

* Legea poartă numele avocatului Sergei Magnitsky, care a fost arestat după ce a acuzat mai mulți oficiali ruși de participarea la o fraudă de milioane de dolari

* Avocatul a fost ucis de gardienii din închisoarea unde era deținut

* Numărul țărilor care solicită anchetarea Chinei este în creștere

Într-o scrisoare adresată secretarului de stat, Mike Pompeo, și secretarului Trezoreriei, Steve Mnuchin, obținută de Fox News, congresmenii Jim Banks (Indiana), Dan Crenshaw (Texas) și Lance Gooden (Texas) au solicitat utilizarea Global Magnitsky Act – care permite SUA să-i sancționeze pe cei care recurg la abuzuri ale drepturilor omului – împotriva anumitor oficiali chinezi, fără a pedepsi țara comunistă în ansamblul ei.

Scrisoarea identifică 10 oficiali din Partidul Comunist Chinez ale căror acțiuni „au încălcat Regulamentele Internaționale de Sănătate din 2005, drepturile omului ale propriilor cetățeni și principiile de bază ale corectitudinii și responsabilității în relațiile internaționale.”

Congresmenii americani au prezentat o listă de acuzații, inclusiv reținerea, interogarea și reprimarea a opt medici pentru „răspândirea zvonurilor” despre virus; arestarea unor jurnaliști; răspândirea de informații false sau înșelătoare despre virus; acuzarea armatei americane că a creat și răspândit virusul; și trimiterea a 30.000 de musulmani uiguri în fabrici și „lagăre de reeducare” aglomerate, unde au riscat să fie infectați.

„Toate aceste decizii derutante și dăunătoare au afectat cetățenii chinezi și restul lumii, au încurajat răspândirea COVID-19 și au împiedicat guvernele de pe glob să creioneze un răspuns eficient la pandemie,” se afirmă în scrisoare, care dă vina pe aceste acțiuni ale oficialilor chinezi pentru „mii de decese americane inutile și daune economice substanțiale.”

Funcționarii chinezi numiți în scrisoare sunt viceprimarul din Wuhan, Chen Yongxin; directorul Biroului de Securitate Publică din Wuhan, Li Yilong, și fostul director adjunct, Xia Jianzhong; Ministrul Comisiei Naționale de Sănătate, Ma Xiaowei, și vice-ministrul Wang Hesheng; purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijiang; fostul ambasador în Africa de Sud, Lin Songtian; directorul adjunct al biroului din districtul Hotan pentru Industrie și Informații, Zhang Wei; Chen Quango, membru al Biroului Politic; și președintele Hikvision, Chen Zongnian.

„Știu că secretarul de stat Pompeo împărtășește părerea mea legată de Partidul Comunist și aștept cu nerăbdare să colaborez cu el și cu congresmenii Crenshaw și Gooden pentru a-i trage la răspundere pe oficialii partidului,” a declarat Banks într-un comunicat. „Începând acest lucru cu cei șapte din acea listă, care au afectat în mod semnificativ economia globală și au contribuit la moartea a nenumărați cetățeni americani și chinezi.”

În aprilie, congresmanul Chris Smith, un republican din New Jersey, i-a cerut și el lui Pompeo utilizarea sancțiunilor din Global Magnitsky Act împotriva oficialilor chinezi. Smith i-a solicitat șefului diplomației americane să lanseze un grup de lucru „pentru identificarea și investigarea” oficialilor guvernamentali chinezi pentru rolul lor în reducerea la tăcere a medicilor și jurnaliștilor care au vorbit despre răspunsul Chinei la focarul de coronavirus.

Smith a comentat și amenințările formulate săptămâna trecută de mass-media din China, care au  vizat republicanii din Congres, între care Banks, Crenshaw, Gooden și Smith, pentru atitudinea lor combativă împotriva guvernului de la Beijing. Un articol din Global Times spunea că „cel puțin patru membri ai Congresului SUA” vor fi incluși pe lista sancțiunilor, realizată de China.

Banks a declarat că China este „disperată să evite responsabilitatea” și că nu a fost „nici surprins și nici intimidat” de mesajul venit din țara comunistă.

„Sancțiunile nu mă vor reduce la tăcere nici pe mine, nici pe oricine care solicită o răspundere autentică pentru această pandemie oribilă,” a spus Smith într-un comunicat. „Doar în statul meu, New Jersey, peste zece mii de oameni au murit din cauza COVID-19. Beijingul nu poate continua să se ascundă, să mintă și acum să ne amenințe că ne va împiedica să cerem adevărul”.

Luna trecută, promotorul Magnitsky Act, Bill Browder, a declarat că este de acord cu apelul lui Smith de a folosi versiunea globală a legii pentru a pedepsi funcționarii responsabili din guvernul chinez. Versiunea inițială a legii poartă numele prietenului și colegului lui Browder, Sergei Magnitsky, care a fost arestat și întemnițat în 2008, la scurt timp după ce a acuzat mai mulți oficiali ruși de participarea la o fraudă de 230 de milioane de dolari. Avocatul în vârstă de 37 de ani a murit după un an în faimoasa închisoare Matrosskaya Tishina din Moscova, din cauza unor afecțiuni netratate.

Ancheta oficială a susținut că moartea prizonierului s-a datorat unei insuficiențe cardiace, însă o anchetă independentă cerută de Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin a descoperit că Magnitsky a fost bătut cu bestialitate cu puțin timp înainte să moară.

Potrivit informațiilor, Magnitsky a acuzat oficiali din Ministerul rus de Interne și din domeniul finanțelor că au preluat controlul asupra filialelor companiei Hermitage și le-au folosit pentru a frauda statul cu sute de milioane de dolari în restituiri de impozite.

Moartea avocatului a provocat inflamarea relaților dintre Moscova și Washington. La sfârșitul anului 2012, Casa Albă a promulgat așa-numitul „Magnitsky Act, ” ce sancționează cei aproximativ 60 de oficiali ruși suspectați de implicarea în moartea avocatului, interzicându-le accesul pe teritoriul american și blocând bunurile deținute de aceștia în SUA. O variantă globală a legii permite sancționarea celor acuzați de abuzuri ale drepturilor omului și din restul țărilor.

De ce e acuzată China

Acțiunile congresmenilor americani vin în contextul în care numărul țărilor care solicită o investigație cu privire la originile pandemiei și la modul în care China a gestionat criza coronavirusului, care a infectat peste 4.7 milioane de persoane la nivel mondial și a ucis mai mult de 316.000 de oameni, este în creștere .

Conform unei numărători realizate de ziariștii de la Newsweek, în cadrul reuniunii din această săptămână a World Health Assembly (WHA), 122 din cele 194 de state membre ale OMS solicită o investigație independentă asupra focarului și a evoluției pandemiei.

Analiștii cred că solicitările internaționale, care au fost făcute în ciuda opoziției vehemente a regimului de la Beijing, ar putea tensiona legăturile cu China și anticipează relații mai strânse între țările occidentale în disputele viitoare cu țara comunistă. În plus, ele sunt un semn al succesului Statelor Unite de a crea „o alianță a democrațiilor” împotriva amenințărilor venite din partea Partidului Comunist Chinez, în condițiile în care președintele Trump și-a intensificat criticile la adresa Chinei și a OMS.

Creșterea numărului de țări care solicită o anchetă internațională independentă l-a făcut pe secretarul de stat, Mike Pompeo, să-și reînnoiască apelul privind declanșarea unei investigații și să laude superioritatea sistemelor democratice de guvernare asupra regimului chinez. „Soluția acestei crize va veni de la oamenii iubitori de libertate din întreaga lume,” a declarat recent Pompeo, referindu-se la libertatea de exprimare în societățile democratice. „Regimurile autoritare sunt prost concepute pentru a face față tipului de criză pe care a provocat-o această pandemie.”

În același timp, un raport al agențiilor de informații din grupul „Five Eyes” – care include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Nouă Zeelandă – susține că Beijingul a mințit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin.

Documentul a indicat, de asemenea, că virusul ar fi scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan, o ipoteză respinsă inițial ca fiind o teorie a conspirației, deoarece oficialii chinezi au insistat că virusul a provenit de fapt de la o piață agro-alimentară din orașul chinez, unde animale domestice și sălbatice sunt scoase la vânzare în condiții nesanitare.

Raportul realizat de agențiile de informații din SUA, Marea Britanie, Australia, Nouă Zeelandă și Canada a numit gestionarea de către China a virusului „un atac împotriva transparenței internaționale.”

Raportul descrie modul în care China a minimalizat focarul în întreaga lume, în timp ce a depus eforturi uriașe pentru a îngropa toate urmele bolii pe plan intern, inclusiv prin folosirea clorului pentru a curăța tarabele din piețele agro-alimentare, a cenzurat dovezile despre transmițătorii asimptomatici ai virusului și a refuzat solicitările de probe ale virusului venite din alte țări.

De asemenea, un raport al Department of Homeland Security a afirmat că China a evitat să informeze la timp restul țărilor despre gravitatea focarului de infecții cu coronavirus pentru a strânge materiale individuale de protecție din întrega lume, o mișcare care a dus la epuizarea acestora în multe state de pe glob într-o perioadă în care amplorea crizei care urma să vină nu era încă cunoscută.

Analiza DHS afirmă că, în timp ce a minimalizat gravitatea coronavirusului, China a crescut importurile și a scăzut exporturile de echipamente individuale de protecție (EIP). Regimul comunist a încercat să acopere acest lucru prin „negarea existenței unor restricții la export și întârzierea furnizării datelor sale comerciale,” se arată în document.

Raportul spune, de asemenea, că China a întârziat să informeze OMS că focarul de coronavirus „era o contagiune” pentru cea mai mare parte a lunii ianuarie, astfel încât să poată comanda materiale medicale din străînătate și că importurile sale de măști de potectie pentru față, combinezoane și mănuși chirurgicale au crescut brusc în acea perioadă.

Surse: FoxNews, Newsweek, HotNews

 Foto: Xi Jinping / China Daily

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

 1. un articol care trece prin istorie toate cele trei puteri.

  SUA si restul lumii vor raspunsuri, China ca de obicei va acuza manipulare si va fi agresiva, si Rusia bagata in aceaasta ciorba prin numele unui avocat (omorat de sistemul lor – coruptia ucide) dat unei legi

  • Si mai ales OMS, care s-a lalait intre Avertismente intarziate si Recomandari si Informatii puse sub semnul intrebarii de Statele Lumii, care Finanteaza cu sume uriase Bugetul OMS!
   Azi, OMS lauda Guvernul Suediei, dand-o drept „model”, maine Guvernul Suediei recunoastea ca a GRESIT, in 10 Mai 2020 Guvernul Suediei a recunoscut că a gestionat GRESIT criza declarand OFICIAL: „Nu ne-am protejat bătrânii(3220 morti, din care JUMATATE sunt Batrani din caminele de batrani). E un ESEC pentru întreaga societate”, FIX cum Avertizau Expertii in Sanatate din Suedia, 2300 de Universitari au CRITICAT public in Aprilie 2020 Politica Guvernului Suediei ca pune in pericol Sanatatea si Viata cetatenilor!
   „Organizația Mondială a Sănătății este RESPONSABILA pentru Gestionarea unor probleme de sănătate la NIVEL Mondial(Epidemii, Pandemii), stabilirea agendei de cercetare în domeniul sănătatii, stabilirea normelor și standardelor, elaborarea de politici bazate pe dovezi.
   Organizația Mondială a Sănătății ofera suport tehnic pentru țări, monitorizeaza și evalueaza starea de sănătate şi abordează cele mai complexe provocări ale stării de sănătate a populației.”

 2. Anchetă Der Spiegel: Minutul unu și pacientul zero din Wuhan. Ce s-a întâmplat în marele focar în cele 21 de zile care ar fi putut salva lumea de tăvălugul Covid (comisarul.ro)

  • BBC, 8 decembrie 2011: „The CIA operated a secret prison in the Romanian capital Bucharest where terrorism suspects were interrogated, an investigation by the Associated Press and German media has found. Former CIA operatives identified the building where, they said, detainees were held and tortured. The building belongs to a Romanian agency, Orniss, which stores classified information from the EU and Nato.”

 3. USA nu e niciodată vinovat, de nimic, never ever, întotdeauna alții.

  • daca aveau minte, nu-l votau pe trump, omul care a concediat echipa de reactie la pandemii in 2018, dar astia sunt oamenii

  • @so casual, sa stii ca n-avem nimic cu gheii, de ce te victimizezi?!?

 4. A-propos, cand citim acest articol, trebuie sa verificam TOATE informatiile si sursele de informare mentionate, ca in cel de Zilele trecute cand Andreea Pavel a MINTIT invocand un articol pe FAZ.net, care articol NU e de gasit si nici autoarea NU l-a pus in ciuda rugamintilor noastre!!!??
  Ca eu incredere in ce apare pe G4media NU mai am cand e vorba depsre tot felul de surse de informare invocate de autori!!!

 5. Rabdare, rabdare, ca dupa pandemia de covid 19 gestionata „super” de OMS condusa de papusa chinezeasca, va urma foamete in Africa si mare parte din Asia si va intra in functiune FAO, agentie condusa de acum nu de o papusa ci chiar de un chinez !

  PS. Atunci sa te tii !

 6. De ce sa nu luam in calcul si ipoteza foarte credibila ca pcc anume a dat drumul la virus ca sa infecteze dusmanul sau de moarte???
  Daca il studiau din 2014, sigur au gasit un antidot impotriva lui dupa 4-5 ani. In plus, la cei 1,4 miliarde de chinezoi, moartea a catorva zeci de mii, nu reprezinta nici o paguba. Practic, chinezii au verificat pe propria piele, in ce masura un stat se poate lupta cu virusul fara a avea la dispozitie mijloacele necesare.
  Chinezii n-au nici un respect pentru legile internationale. Ei stiu doar de frica. COVID-19 poate fi catalogat drept arma lor biologica in razboiul comercial si de acaparare de resurse strategice.
  Huo, Xi!

  • De ce REFUZA China o ancheta internationala privind Originea Coronavirusului asta?!

  • @lili,
   Sunt doua variante mari si late:
   1) se simte deja vinovata si nu vrea ca lumea sa se lamureasca definitiv cum ca ei sunt vinovati de infectarea involuntara a peste 4 milioane de oameni de peste tot
   2) ei au dat drumul intentionat virusului si e cat se poate de clar ca nu vor nici o ancheta care sa lamureasca problema.
   Aflarea adevarului ar fi mortala pentru ei: lumea ar boicota produsele chineze si ar condamna-o la faliment

 7. Intr-adevar, asta va fi ‘perversa ca pe Tg. Ocna’ pentru dictatorii din Rusia si China. Sau criptonita. Degeaba esti bogat si stapanesti sute de milioane de suflete daca nu poti calatori in Occidentul decadent sau, si mai rau, daca nu-ti poti cumpara o casa sau un club de fotbal in Londra (de Salisbury nici nu mai zic).

 8. Pana la epidemia asta, mai credeam ca chinezii csunt mai ingramaditi sau mai nespalati decat chinezii. Dar acum, numarand mortii, a se scuti.

  Pana acum, mai credeam ca americanii isi vor putea limita importurile din China. Dar daca nu esti in stare sa iti faci propriile manusi de unica folosinta, a se scuti.

  „Sanctiunile” vor fi cel mult ce au stabilit anul trecut, adica o manipulare a ratei de schmb astfel incat produsele chineze sa para mai necompetitive. Placa asta a mai fost pusa o data in anii 80, cand Plaza Accords le-a impus germanilor, francezilor si japonezilor sa-si scumpeasca exporturile. Deosebirile sunt multe: China nu are trupe bn eliberatoare pe teritoriul principal, iar americanii nu mai sunt in stare nici sa-si faca propria hartie igienica.

  Fie se vor sterge la fund cu brusturi, fie vor mai lasa din iphoane ca sa isi permita suficient curpapier.

  Partea buna e ca limitarea exporturilor din China catre SUA va ieftini exporturile catre restul lumii, inclusiv Romania.

  • esti tu sigur ca, chinezii au declarata toti mortii? …. a ma scuti!
   Daca China nu vinde in SUA moare. Europa si SUA vor invata sa isi faca ce le trebuie pe teritoriul lor!
   Si nu le duce tu grija americanilor ca nu pot produce …. sa vezi tu ce o sa produca!
   Si apoi mai este India, Europa de Est… nu este China buricul pamantului.
   A mai crezut o natiune ca fara ea se ,,prabuseste lumea” daca ea are probleme! Si ce s-a milogit la Americani! Si nu s-a prabusit!
   China, cu tot respectul pe care il port acesteia, a gresit, a mintit, a dezinformat si va trebui sa plateasca pentru asta!
   Si eu cred ca va plati!
   Si sa scada preturile in Romania …. HA,HA,HA! Toata Europa cumpara 30% din ce cumpara SUA.

  • Katz, daca ai probeme, vezi ca a prescris doctorul Uancăr de Timisoara ceva regim pe baza de sparanghel si clorox intravenos.

 9. !kaltz

  ce facem cu vinovatia legata de gripa spaniolă? ca aia a plecat din SUA! dar cu Cernobalul?

  sau cum spunea un hatru pe forumul de la *Le Figaro*..Putin asteapta la colt sa-i ceara despagubiri lui Macron pentru initiativa militara a lui Napoleon!

  iar asta ca urmeaza a fi sanctionat purtatorul de cuvant al Ministerul Afacerilor Externe tine de de Divertis!

  in spate este vorba de bani si de dependente…cine are mai multi bani si cine depinde de exterior mai mult….acolo trebuie sa ne uitam..

 10. ! Gicu

  din cate am citit pe net exista trei pareri/ipoteze

  a. Camp Funston, o bază militară din Kansas, înregistrate pe 4 martie 1918.

  b.John Oxford, un virusolog din Marea Britanie, susţine de multă vreme că primul focar a apărut într-o tabără militară engleză, la Étaples, pe coasta franceză de nord

  c.o tabară de recruţi din regiunea Haskell din Kansas, chiar înainte de cazurile de la Camp Funston.

  deci ar trebui ca daunele pentru gripa spaniola sa fie impartite doua treimi SUA si o treime Anglia!

  si cum va fi cu pandemia din toamna, daca va fi asa ceva, acolo cine va plati costurile?