G4Media.ro

SUA anunță oficial că renunță la sancționarea principalei companii implicate în construirea…

SUA anunță oficial că renunță la sancționarea principalei companii implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2

Statele Unite au anunţat miercuri că renunţă la sancţionarea principalei companii implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, informează AFP, citată de Agerpres.

„Măsurile adoptate astăzi demonstrează angajamentul administraţiei (preşedintelui Biden) faţă de securitatea energetică în Europa, în conformitate cu promisiunea preşedintelui de a restabili relaţiile cu aliaţii şi partenerii noştri din Europa, o chestiune de securitate naţională”, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, anunţând această decizie.

„Opoziţia noastră faţă de gazoductul Nord Stream 2 este neclintită”, a adăugat secretarul de stat al SUA, dar „deşi nu suntem întotdeauna de acord, alianţele noastre rămân puternice”.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Antony Blinken indică faptul că a decis să sancţioneze mai multe entităţi ruseşti implicate în proiect, în timp ce compania Nord Stream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi CEO-ul său, germanul Matthias Warnig, sunt scutiţi de sancţiuni.

Aceste scutiri sunt „în interesul naţional al SUA”, subliniază Blinken în scrisoarea adresată congresmenilor, care au votat în 2019 o lege ce obligă executivul să impună sancţiuni părţilor implicate în proiectul Nord Stream 2.

Impunerea sancţiunilor „ar fi afectat relaţiile Statelor Unite cu Germania, Uniunea Europeană şi alţi aliaţi şi parteneri europeni”, justifică Blinken.

Berlinul insistă asupra faptului că proiectul este „necesar” şi „consideră sancţiunile americane o interferenţă în afacerile sale interne”.

Ucraina, pe care gazoductul o ocoleşte, şi alte ţări din Europa de Est „continuă să îndemne SUA să se opună proiectului Nord Stream 2, dar nu toate sunt în favoarea sancţiunilor împotriva unor entităţi sau a unor europeni”, a adaugă secretarul de stat american.

sursa foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Lui DJT. Orange man Bad. Rusia. Marioneta lui putin. Aud? Hai postacii liberali. Cu curaj, mama Rusie e aici.

  2. Pai vedeti? De aia l-am dat jos pe DJT. Sa aducem marioneta asta putinista la casa alba. Biden e sluga perfecta și mai e și tembel. Nu va mai plângeți ba, liberalilor. Mâine poimâine se retrage mosu și din NATO ca sa nu deranjeze “aliații” și gata. Rușii sunt iar la Berlin. Dar hei, Trump nu mai scrie twittere răutăcioase.

  3. „Impunerea sancţiunilor „ar fi afectat relaţiile Statelor Unite cu Germania, Uniunea Europeană şi alţi aliaţi şi parteneri europeni” cred ca este limpede ca SUA isi pierde credibilitatea si influenta globala prin aceste decizii. Nu exista o justificare pentru acest gest al lui Biden. Probabil ca era una dintre liniile rosii invocata de Putin, iar daca proiectul se oprea, probabil ca am fi asistat la niste atacuri din partea Rusiei. Păcat ca Biden mai consideră Europa un partener in aceste conditii. .

    • Occidentul, pragmatic, şi în Războiul Civil, şi în Războiul Rece ca ZIL-ul, vindea ce numea Lenin „funii“ inamicului. (Se atribuie tovarăşului Lenin prognoza: „Capitaliştii sunt proşti şi lacomi. Ei ne vor vinde până şi funia cu care îi vom spânzura.”)

  4. In sfarsit au realizat si americanii ca au pierdut leadershipul global. Cei mai slabi lideri pe care SUA i-a avut vreodata. Urmeaza închiderea bazelor americane din Romania probabil. Acest lucru arata ca Putin este mai puternic decât Biden.

  5. Unde e postacul gunoi? N-a primit inca punctajul de la oenge?

  6. S-a cazut la pace, asta o fi fost scopul concentrarii de forte rusesti la granita Ucrainei?

  7. A cedat și SUA! Vai de curul nostru!