G4Media.ro

STUDIU Un miliard de oameni vor trăi într-o căldură insuportabilă peste 50…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU Un miliard de oameni vor trăi într-o căldură insuportabilă peste 50 de ani. Costul uman al crizei climatice va lovi mai tare și mai curând decât se credea anterior

Costul uman al crizei climatice va lovi mai tare și mai curând decât se credea anterior, conform unui studiu care arată că 1 miliard de oameni fie vor fi dislocați, fie vor fi forțați să îndure o căldură insuportabilă pentru fiecare nouă creștere cu câte un grad Celsius a temperaturii globale.

În scenariul cel mai pesimist al accelerării emisiilor, zone în care locuiește în prezent o treime din populația lumii vor deveni la fel de fierbinți ca regiunile cele mai încinse ale Saharei peste nu mai mult de 50 de ani, avertizează studiul. Chiar și în scenariul cel mai optimist, 1,2 miliarde de oameni vor rămâne în afara „nișei climatice” confortabile în care oamenii au trăit și s-au dezvoltat în ultimii 6.000 de ani.

Autorii studiului au afirmat că au fost „amuțiți” și „frapați” de rezultate, întrucât nu se așteptau ca specia noastră să fie atât de vulnerabilă.

„Cifrele sunt uluitoare. Am repetat literalmente procedura încă o dată când le-am văzut prima dată”, a declarat Tim Lenton, de la Universitatea Exeter. „Am studiat anterior punctele critice climatice, care de obicei sunt considerate apocaliptice. Dar asta m-a afectat mult mai mult. Asta transpune amenințarea în termeni foarte umani.”

În loc să privească schimbarea climei ca pe o problemă de fizică ori economie, studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences examinează cum va afecta ea habitatul uman.

O mare parte a umanității a trăit mereu în regiuni cu temperaturi medii anuale între 11 și 25 de grade Celsius, care sunt ideale pentru sănătatea umană și producția alimentară. Însă această zonă ideală se deplasează și se contractă datorită încălzirii globale provocate de om, lăsând mai mulți oameni în zone cu condiții extreme, calificate de autori drept „aproape de nelocuit”.

Umanitatea este în special vulnerabilă fiindcă e concentrată pe uscat – care se încălzește mai repede ca oceanele – și pentru că cea mai mare parte a creșterii populației va avea loc în regiuni deja fierbinți din Africa și Asia. Drept urmare a acestor factori demografici, un om oarecare va experimenta o creștere a temperaturii cu 7,5 grade Celsius atunci când creșterea temperaturii globale va atinge 3 grade Celsius, eveniment prognozat spre sfârșitul secolului.

La acel nivel, aproximativ 30% din populația planetei va fi ajuns să trăiască într-o căldură extremă – definită drept o temperatură medie de 29 de grade Celsius. Asemenea condiții sunt foarte rare în afara celor mai pârjolite regiuni ale Saharei, dar cu o încălzire globală de 3 grade Celsius ele se estimează că vor ajunge să cuprindă 1,2 miliarde de oameni în India, 485 de milioane în Nigeria și peste 100 de milioane în fiecare dintre următoarele țări: Pakistan, Indonezia și Sudan.

Fapt care va mări enorm presiunea pentru emigrare și va pune probleme sistemelor de producție a hranei.

„Cred că e corect să afirmi că la temperaturi medii de peste 29 de grade Celsius nu se poate trăi. Ar trebui fie să te muți, fie să te adaptezi. Dar adaptarea are limite. Dacă ai suficienți bani și energie, poți folosi aer condiționat și poți aduce hrană cu avionul, și atunci ai putea fi OK. Dar nu așa stau lucrurile în cazul celor mai mulți oameni”, a declarat unul dintre autorii principali ai studiului, profesorul Marten Scheffer de la Universitatea Wageningen.

Ecolog de profesie, Scheffer a afirmat că studiul a început ca un experiment mental. Cercetase anterior distribuția în funcție de climă a pădurilor de ploaie [„rainforests” – păduri mereu verzi din regiuni tropicale și temperate cu ploi abundente – n.trad.] și savanelor și s-a întrebat ce ar ieși dacă ar aplica aceeași metodologie și oamenilor. „Știm că habitatul majorității ființelor e limitat de temperatură. De exemplu, pinguinii se găsesc doar în apă rece, iar coralii doar în apă caldă. Dar nu ne așteptam ca și oamenii să fie atât de sensibili. Ne gândim la noi înșine ca fiind foarte adaptabili, întrucât utilizăm haine, încălzire și aer condiționat. Dar, în realitate, marea majoritate a oamenilor trăiește – și a trăit dintotdeauna – în interiorul unei nișe climatice, care acum se deplasează cum n-a mai făcut-o vreodată.”

„Am fost uluiți de magnitudine”, a declarat el. „În următorii 50 de ani vor avea loc mai multe schimbări decât în ultimii 6.000 de ani.”

Autorii afirmă că rezultatele lor ar trebui să-i determine pe factorii de decizie să accelereze reducerea emisiilor și să colaboreze pentru gestionarea migrației, întrucât fiecare încălzire cu câte 1 grad evitată va salva câte un miliard de oameni de la a rămâne în afara nișei climatice a umanității.

„E clar că vom avea nevoie de o abordare globală pentru a ne pune la adăpost copiii de tensiunile sociale potențial enorme pe care schimbarea prognozată le-ar putea induce”, a declarat un alt autor, Xu Chi de la Universitatea Nanjing.

Sursa: The Guardian / Articol de Jonathan Watts / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Sursa foto: pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Leșin de râs când ii vad pe ăștia cu scenariile lor de cacao. Nu se va întâmpla. De fiecare data când natura se va simti în pericol, va mai apărea un nou prădător care va pune lumea pe hold. Exact ca acum, doar ca pana la urma va ieși prădătorul perfect care ne va râde complet de pe fata pământului.

    • Vezi să nu leșini de atâta prostie!!!

    • Flok – ai nevoie de un control in regim de urgenta si de schimbare de nume

    • e socant cat de prost e flok

    • Am o nelamurire grava: ori caldura va fi „insuportabila” si prin urmare nu vad cum vor putea trai unii oameni (vreun miliard sau ceva asemanator) intr-un mediu insuportabil, ori vor trai, dar atunci caldura nu va fi chiar „insuportabila”.
      Oricum, privind in departare, spre viitorul indepartat, caldura „insuportabila” va fi de neevitat daca nu schimbam orbita Pamintului. 😉

  2. E plina Istoria de studii din astea, si facute inca de case mai mari … 😛

    La începutul anilor 1970, Clubul de la Roma a tras semnalul care prevestea colapsul umanității (The Limits to Growth): Nu vom mai avea mâncare, petrol și alte resurse, iar poluarea ne va termina. Soluția avansată a fost una drastică, la fel ca în prezent: Reduceți consumul, faceți mai puțini copii sau mai bine nici unul și, mai presus de toate, stopați creșterea economică!

    Falsul profet ecologist Paul Ehrlich publicase deja în 1968 The Population Bomb -The Population Control or Race To Oblivion, care începe cu infama propoziție: Bătălia pentru a hrăni omenirea s-a terminat. După care, autorul eco-apocaliptic ne avertizează: În anii 1970… sute de milioane de oameni vor muri de foame. Ne trebuie un control al populației pentru că este singura soluție. [i]

    Către sfârșitul anilor 1970, s-a auzit o poveste asemănătoare, dar spusă de o altă gură: Programul Ecologic al Națiunilor Unite ne-a băgat în sperieți că 50% din numărul total de cancere ar fi cauzate de poluarea mediului înconjurător (ploi acide, smog, pulberi ș.a.). În anul 1981, un raport publicat de doi oameni de știință, Sir Richard Doll și Sir Richard Peto, în Journal of the National Cancer Institute a estimat că cifra reală este de doar 2% [ii]. Parcă e o diferența semnificativă…

    În 1980, Casa Albă a publicat The Global 2000 Report to the President Jimmy Carter, o listă de proorociri funeste despre viitorul omenirii în anul 2002. Ideea principală era că viața pe Pământ va fi un dezastru în următorii 20 ani din cauza ploilor acide, poluării aerului și încălzirii globale.

    În 1982, directorul executiv al UN Environmental Program, Mostafa Tolba, a avertizat delegații din 100 de țări membre ONU că „aproape pe fiecare front a avut loc o deteriorare accentuată a calității mediului înconjurător”. Tolba a continuat, avertizând că, exceptând cazul în care guvernele ar acționa imediat, „până la sfârșitul secolului, o catastrofă ecologică va deveni martora devastării totale complete și ireversibile ca cea produsă de oricare holocaust nuclear”.

    Predicția falsă a ONU din 1982 a făcut breaking news, dar eșecul ei categoric n-a fost consemnat de nimeni. 💡

    Aici: http://www.contributors.ro/politica-doctrine/noi-terminologii-climatice-%c8%99i-inten%c8%9biile-lor-propagandistice/

    • Iti imaginezi ce bine prind „prorocirile” despre nenorociri in perioada asta :))
      Ne incalzim, ne racim, dispare biodiversitatea, virusuri cumplite, inversarea axei de rotatie si/sau a polului magnetic, cutremure devastatoare in lant, gauri in stratul de ozon, lipsa de mancare, suprapopulare, razboaie nucleare si/sau biologice, Y2K
      E pe alese, pentru toate gusturile, servesc orice fobie, orice patologie. You name it, we have it!

    • toti prostii apar sa atace incalzirea globala, in timp ce temperatura tot creste de la an la an

      ce aveti de castigat din minciunile voastre, dobitocilor?

    • @so uptight
      Lasa, cetatene, nu cred ca se teme incalzirea ta de niste biete opinii pe G4. Ce te-a determinat sa folosesti „minciuna”, „prost” si „dobitoc” in doar doua randuri de comentariu, grija pentru Planeta? :))
      Nu-ti pasa de oameni, dar iti pasa de Ea, de Planeta, asa-i?
      Keep up the good work, inteligentule! :))

  3. Nicio zi fără un articol propagandistic despre încălzirea din mintea unora.
    Continuă 4media, că cine știe, unii poate chiar vor crede.
    Dați-i înainte cu religia încălzirismului.
    Aleluia!

    • Dom’le, nu-i despre incalzire, e despre incalzirea produsa de oamenii rai care folosesc carbune, petrol si vaci pentru a face profit.
      O sa vezi dumneata ca de la profit ni se trage, aia e problema. Singura noastra sansa e socialismul verde, clar. Altfel murim sigur!

    • Este vorba doar despre partea antropogena a incalzirii globale (nici macar nu-i mai zice asa, intre timp sunt „schimbari climatice” si in curand, pe burtiera TV-ului „fenomene meteo extreme”). Aici se duce discutia, cat se datoreaza omului si cat naturii.
      Asta nu inseamna ca ar trebui sa poluam aiurea (cum facem, la greu!), de dragu’ confortului cu orice pret. Dar nici sa cheltuim aiurea (cum vom fi fortati sa facem), de dragu’ teoriilor si politicului.

      Masuratorile cu cresterea temperaturii medii nu le contesta, in mod rezonabil, nimeni.

    • @sanitarul
      Daca discutia era despre poluare, discutam despre poluare. Aia e o treaba masurabila, acceptata peste tot, poti lua masuri si s-au luat deja in multe locuri.
      Nu-i despre poluare.
      Studiul preluat de G4 zice ca o sa ne incalzim groaznic, despre asta e vorba.
      Adevarul este oarecum simplu: suntem in faza disputelor ideologice, asa ca fiecare trebuie sa adopte o pozitie neta, nu merge cu „calea de mijloc”, aia e ulterioara.
      O discutie contructiva ar fi sa ne pregatim societatea pentru a ne adapta la schimbarile climatice, dar ideologii nu vor aia pentru ca aia inseamna tot capitalism (ghici cine s-ar putea adapta mai bine la calduri mai mari sau frig mai intens?). Ce vor ei e sa ne oprim ACUM si sa vedem ce iese DUPA aia, ca orice ideologie cretina.

  4. Observ o anumita disperare la comentatorii eco-isterici. pasamite ceilalti marea majoritate nu reusesc sa ia de bune aceste avertismente apocaliptice care se tot repeta de cateva decenii. Scopul avertismentelor: sperierea maselor si obtinerea de fonduri pentru studiu! Atentie doar studiu. Adica gargara care sa-i tina pe unii ocupati tot restul vietii si cu granturi bine platite.
    Cum nu v-ati speriat inca? daca nici acum nu o faceti va fi deja prea tarziu! mai aveti doar putin. Pe urma va fi prea tarziu! Sa nu ziceti ca nu v-am avertizat.
    Cand strigi lupul de zeci de ori cu maxima seriozitate si nu vine, ce credeti ca se intampla? Oamenii se obisnuiesc cu aceste prostii ba chiar multi se enerveaza. Pentru ca inteleg ca din banii lor niste gargaragii vopsiti strident in rosu sub verdele pe care il tot agita incearca sa profite. Lupta impotriva schimbarilor climatice (cat or fi ele provocate de om si cat de alte cauze) se face cu inteligenta, inovatie si resurse produse de cei care chiar muncesc. Gargara gen Greta nu va ajuta niciodata pe nimeni cu exceptia ei, a familiei si a papusarilor care ii organizeaza programul artistic.
    Ce este cel mai fascinant este obsesia tembela a opririi climei in loc. Planeta s-a tot incalzit si racit, la fel a oscilat si nivelul CO2, dar nu astia vor sa oprim acum incalzirea. Care este punctul 0? Nimeni nu stie. Nici nu conteaza. Dar pentru asta trebuie sa facem totul. Si dai si lupta!

  5. Peste 50 de ani vor avea loc primele razboaie intre oameni si roboti.
    Nu cred ca ar trebui sa se puna problema pentru salvarea speciei umane ci mai degraba pentru salvarea biodiversitatii de pe planeta.
    Incalzirea globala nu mai poate fi negata de nimeni, e de ajuns sa fie urmarita evolutia ghetarilor. Nu doar ca incalzirea globala exista dar este un fenomen accelerat. Populatia in crestere (estimata la 9.4 miliarde in 2070) si cresterea nivelului de trai duce la cresterea emisiilor si amprentei de carbon. Topirea ghetarilor scade reflectanta iar topirea permafrostului elibereaza cantitati suplimentare de CO2 si metan, incalzirea apei oceanelor reduce solubilitatea CO2 in apa deci fenomenul este intr-o bucla de reactie pozitiva.
    Fun fact: instalarea de panouri solare in desert sau zone semi-aride scade albedoul terestru pe suprafata respectiva conducand tot la incalzirea atmosferei.
    Conversia catre surse alternative nu va fi suficient de rapida pentru a acoperi cresterea consumului si decomisionarea centralelor pe carbune si hidrocarburi.
    Cercetarea in domeniul fuziunii nucleare este subfinantata si inca se mai intampla lucruri contra-intuitive cum a fost gestul facut de China dupa ce a fost atrasa in proiectul ITER: in loc sa pompeze mai multi bani in proiectul international pentru a grabi punerea in folosinta, si-au construit propriul lor reactor si s-au laudat cu temperaturile obtinute, in conditiile in care au avut acces la planurile reactorului din Franta la care au lucrat experti din Japonia, SUA si UE.